Grijze aanslag: kan op tuberculose duiden. Slechte adem: kan ontstaan door amandelsteentjes op je tong (geel), teken van slechte mondverzorging. Een witte waas (achter) op de tong kan een eerste indicatie zijn.
De melkzuurbacteriën in de tandplak zetten de suikers in je mond om in zuren. Deze kunnen gaatjes in het glazuur (cariës) en tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) veroorzaken. Daarnaast zorgen de bacteriën voor een witte of grijze aanslag op je tong.
Een van de meest voorkomende oorzaken is slechte mondhygiëne . Wanneer u uw tanden en tong niet regelmatig poetst, kunnen voedseldeeltjes en bacteriën zich ophopen in uw mond. Dit kan leiden tot de ophoping van dode huidcellen, voedselresten en bacteriën op het oppervlak van uw tong, wat verkleuring en geur kan veroorzaken.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, fel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Een witte tong is meestal onschadelijk en gaat vanzelf over, of na verbeterde gebitsverzorging. Als je last hebt van witte plekjes op je tong, drink dan veel water om je mond gehydrateerd te houden en volg een gezond en uitgebalanceerd dieet.
Spruw kan zorgen voor witte vlekjes of plekken op de tong of andere plekken in de mond. Het ziet eruit als een wit laagje over de tong of binnenkant van de mond. Dit witte laagje is er niet af te krijgen.
Een normale, gezonde tong is rozerood van kleur en een bleke tong wijst op een afwijking. Een bleke tong kan wijzen op uitdroging, maar ook op een vitamine B12-tekort, mondschimmel of slechte mondhygiëne.
Roodvonk, eczeem en de ziekte van Kawasaki kunnen er ook voor zorgen dat uw tong rood wordt. Rode vlekken met witte randen langs uw tong is een zeldzame, maar ongevaarlijke aandoening die geografische tong wordt genoemd. Paars. Hartproblemen en slechte algehele bloedcirculatie kunnen ervoor zorgen dat uw tong paars wordt.
Een gezonde tong heeft een lichtroze kleur. Als er te veel hitte in het lichaam zit, is de tong roder van kleur. Een bleke tong kan een signaal zijn van bloedarmoede of chronische vermoeidheid, omdat de Qi niet goed stroomt.
Leukoplakie is een aandoening die ervoor zorgt dat er pijnloze witte of grijze vlekken in uw mond ontstaan . U kunt leukoplakie ontwikkelen omdat er iets de binnenkant van uw mond irriteert. Mensen met leukoplakie lopen mogelijk een verhoogd risico op mondkanker.
De algemene kleur van de tong valt direct in het oog. Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig.
Grijze tongbeslag
Als u een grijze aanslag op uw tong heeft, kan dit een teken zijn van ijzertekort of bloedarmoede. Maar het kan ook een symptoom zijn van een maagzweer of een disfunctionele milt .
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Gezonde voeding
Een evenwichtige voeding is van groot belang voor een gezonde tong. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals fruit, groenten en volle granen. Daarnaast kunnen voedingssupplementen, zoals vitamine B-complex en zink, ook bijdragen aan een gezonde tong.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Een roze tong is gezond en normaal . Een rode tong kan duiden op hitte in het lichaam, zoals koorts of een hormonale disbalans. Een roodpaarse tong is een teken dat er mogelijk sprake is van een ontsteking of infectie in het lichaam. Een lichtroze tong kan een teken zijn van een vitaminetekort, een zwak immuunsysteem of een gebrek aan energie.
In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee.
De papillen van de tong (kleine, ronde uitsteeksels) kunnen verkleuren als iemand rookt of tabak kauwt, bepaalde voedingsmiddelen of vitaminen eet, of als er gekleurde bacteriën op de tong groeien . Zwarte verkleuring op de bovenkant van de tong kan optreden als iemand bismutpreparaten neemt voor een maagklachten.
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren en kaas. Daarnaast komt het ook voor in melk- en zuivelvervangers, denk dan aan vleesvervangers en alternatieve dranken als soja- en havermelk. Je kunt geen vitamine B12 uit groenten, fruit en noten halen.
Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen. Vermijd héél heet en héél koud voedsel en dranken, alcohol en uiteraard is roken ook een boosdoener.
Welke supplementen zijn goed voor het zenuwstelsel? De vitamines B en C zorgen mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Vitamine B1, B2, B6, B11/foliumzuur en B12 helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen. Vitamine B2 en B12 ondersteunen de opbouw van zenuwcellen.
Spoel je mond met zout: Zout is antibacterieel en een goed huismiddeltje om je tong te reinigen.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Af te raden om te eten en drinken:
waar gist in zit.Broodbeleg als ham, worstsoorten, oude en belegen kaas, zoetigheid, kant-en-klaar broodbeleg.Geraffineerde koolhydraten, dus geen witmeelproducten.