Feitelijk is het Chinees te beschouwen als een macrotaal die wordt gesproken door ongeveer 1,2 miljard mensen, met name in China en Taiwan, maar ook in andere landen van het Verre Oosten, waaronder Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore. Ook wordt de taal gesproken door vele overzeese Chinezen.
Mandarijn is de officiële taal in China en wordt door het overgrote deel van de bevolking gesproken. Daarnaast zijn er nog 12 andere Chinese talen (waaronder Cantonees). De meeste Chinezen spreken geen andere taal. Studenten in de grote steden spreken vaak wel Engels en vinden het leuk om een praatje met u te maken.
Deze talen, vaak (eigenlijk foutief) "dialecten" genoemd, kunnen net zoveel van elkaar verschillen als het Nederlands van het Deens. Het Mandarijn wordt in de noordelijke helft van China gesproken, met als centrum Peking.In het zuiden zijn andere talen als Kantonees van groter belang.
In het noorden van China wordt Mandarijn gesproken. Dat is de officiële taal van China, maar in het zuiden spreekt men Kantonees, Wu, Hakka en vele dialecten. De talen wijken zo ver van elkaar af dat mensen uit verschillende delen van China elkaar maar moeilijk of helemaal niet kunnen verstaan.
Chinees: tien dialecten en twee schrijfsystemen.
Al die Chinezen hebben een gemeenschappelijke taal nodig: het Mandarijn – vaak 'Chinees' genoemd. Tarara … wat wij 'Chinees' noemen, bestaat niet. Het is een verzamelnaam voor veertien dialecten die onderling evenveel kunnen verschillen als bijvoorbeeld het Nederlands van het Deens.
“In de zuidelijke helft van China kunnen ze die r-klank moeilijk uitspreken en wordt dat l – dat komt doordat de palatale klanken in die streken allemaal wat meer naar voor in de mond worden uitgesproken en tussen l en de Engelse r ligt maar een paar millimeter verschil.
(mā-mā)
Wu. Er zijn 77 miljoen mensen die Wu spreken, een taal die voornamelijk in Shanghai, Jiangsu en Zhejiang wordt gesproken. Dit is waar dingen een beetje verwarrend kunnen worden. Voor sommige Chinezen is Wu de tweede taal van het land, niet Kantonees!
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Nǐ hǎo (你好) is het Mandarijnse woord voor 'hallo'. Letterlijk vertaald betekent het 'jij goed', maar het is geen vraag, tenzij het 'vraagwoord' ma (吗 / 吗) wordt toegevoegd aan het einde.
China: 中国 (fonetisch: 'Zhongguo')
Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme.Verder is er een kleine moslim- en christenminderheid.
Het Koreaans bestaat naar zeggen al zo'n 5000 jaar. Tegenwoordig is het de moedertaal van zo'n 78 miljoen mensen; op het Koreaanse schiereiland (70 miljoen), China (een miljoen) en elders op de wereld. Het Koreaans lijkt niet op een andere taal, maar heeft wel woorden die afgeleid zijn van het Chinees.
(bù hǎo yì-si)
(xiè-xie)
De Chinese taal heeft geen alfabet. In China maakt men namelijk gebruik van karakters om zich schriftelijk uit te drukken. Sommige woorden bestaan uit slechts één karakter, maar er zijn ook woorden die gevormd worden door twee of meer Chinese karakters achter elkaar te plakken.
Of ''R'' en ''L'' voor ''ㄹ.” De waarheid is, geen van deze letters past perfect bij het geluid van hun algemene Koreaans letter. De enige manier om de uitspraak exact te weten is om naar de uitspraak uit te leggen met een Engels letter (van wies uitspraak verschilt aangezien de dialecten en accenten) helpt niet.
Mensen die de Nederlandse r uitspreken zoals het hoort (voor in de mond), kunnen gebruikmaken van dezelfde r, mits ze deze niet meer dan exact één keer laten rollen. Zelf behoor ik helaas tot de groep Nederlanders die de r verkeerd uitspreekt (achter in de mond met de huig).
Er zijn in de loop der tijd zo'n 56.000 unieke Hanzi-tekens geïdentificeerd, maar een goed opgeleide, belezen Chinees kent er gemiddeld maar zo'n 7000. Om een Chinese krant te kunnen lezen dient men ongeveer 3000 karakters te kennen. Met een vocabulaire van zo'n 1500 tekens is de strekking nog te volgen.
De Volksrepubliek China is een groot land in het oosten van Azië. Het land heeft een oppervlakte van 9,6 miljoen vierkante kilometer, of ruim 240 keer Nederland. Het is daarmee het op twee na grootste land ter wereld, gemeten naar landoppervlakte.
China is de oudste bestaande cultuur ter wereld. De geschiedenis beslaat een onafgebroken periode van 5000 jaar.
Nederland telt veel inwoners van Chinese herkomst. Hun aantal wordt geschat tussen de 40.000 en 50.000. De Chinezen zijn één van de oudste minderheidsgroepen.