Waarom algemene voorwaarden? Met algemene voorwaarden is het direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klant hebben. Uw klanten weten waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld hoe het zit met garantie, aansprakelijkheid en betalen.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
Algemene voorwaarden zijn regels die u kunt laten gelden voor iedere overeenkomst die u met uw klant sluit. In de algemene voorwaarden staan bijvoorbeeld regels over de betaling van uw facturen en uw aansprakelijkheid. U voorkomt dat u dit soort punten bij ieder contract opnieuw moet bespreken en vastleggen.
Wilt u dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomsten die u sluit, dan moet u uw wederpartij hiervan op de hoogte brengen. Dit doet u door bijvoorbeeld in uw offerte te vermelden dat en welke algemene voorwaarden op de te sluiten overeenkomst van toepassing zijn.
Algemene voorwaarden zijn een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd, aldus de wet.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
Hoe moeten algemene voorwaarden ter hand worden gesteld? Ter hand stellen van de algemene voorwaarden houdt in dat de wederpartij een mogelijkheid heeft om ze in te kunnen zien. Die mogelijkheid moet er zijn vóórdat de overeenkomst wordt gesloten.
Algemene voorwaarden kunnen namelijk in kleine lettertjes op de achterkant van een offerte of inschrijfformulier staan. Overigens dienen de kleine lettertjes niet dermate klein te zijn zodat de algemene voorwaarden niet goed leesbaar zijn. De algemene voorwaarden dienen zonder vergrootglas gelezen te kunnen worden.
Een kort antwoord: nee, je mag in beginsel niet de Algemene Voorwaarden van een concurrent kopiëren. De inhoud van Algemene Voorwaarden wordt veelal beschermd door het Auteursrecht.
Mooie cijfers. Anderzijds blijkt slechts 30% van de Nederlanders ook de algemene voorwaarden te 'bekijken'. Niet alleen kan dat voor hen nefaste gevolgen hebben, ook voor jou als ondernemer zijn er mogelijks implicaties.
Ook is essentieel dat jouw klant ze accepteert ('aanvaardt'). Jouw klant moet dus de algemene voorwaarden hebben kunnen lezen vóór het tot stand komen van de overeenkomst. Wanneer je de algemene voorwaarden past meestuurt bij de factuur, is dit te laat! Dan is de overeenkomst immers al tot stand gekomen.
Kijk bij de rechtbank hoe u dit kunt doen. Voor het deponeren van algemene voorwaarden betaalt u griffierecht (kijk bij 'Aktes'). Heeft u bijvoorbeeld niet alleen algemene inkoopvoorwaarden, maar ook verkoopvoorwaarden, dan moet u deze los van elkaar indienen bij de rechtbank om ze te deponeren.
Wat is reflexwerking? Bedrijven worden niet extra door de wet beschermd en zijn zelf verantwoordelijk voor de gevolgen die toepasselijke algemene voorwaarden met zich mee kunnen brengen. Als bedrijven het niet met algemene voorwaarden eens zijn, hadden ze niet akkoord moeten gaan met de toepasselijkheid hiervan.
Grijze lijst – Zwarte lijst
De grijze lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend worden vermoed te zijn, de zwarte lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend zijn. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren. Dat is bij de grijze lijst nog mogelijk, maar bij de zwarte lijst niet.
Definitie. Volgens de Geneesmiddelenwet wordt onder ter hand stellen verstaan: “het rechtstreeks verstrekken of doen bezorgen van een geneesmiddel aan de patiënt voorwie het geneesmiddel is bestemd”, danwel aan een aantal nader gedefinieerde beroepsbeoefenaren [1] [2].
Het bieden van een redelijke mogelijkheid om kennis te nemen, kan allereerst geschieden door de algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst ter hand te stellen, wat zoveel betekent als het overhandigen van een fysiek exemplaar.
Het hanteren van algemene voorwaarden helpt jou als ondernemer om vervelende situaties te voorkomen. In principe mag je deze voorwaarden zelf opstellen, maar daarbij is niet alles toegestaan.
Indien niet aan de informatieplicht is voldaan, dan zijn de algemene voorwaarden in beginsel vernietigbaar, zo volgt uit artikel 6:233 onder b BW. Vernietigt uw wederpartij met succes uw algemene voorwaarden, dan zijn uw algemene voorwaarden niet van toepassing en kunt u dus geen beroep doen op de inhoud daarvan.
Eenzijdige wijzigingsbeding
Een dergelijk beding geeft de gebruiker van de algemene voorwaarden het recht om de algemene voorwaarden gedurende de looptijd van de overeenkomst waarop deze van toepassing zijn, te wijzigen. Toestemming of instemming van de wederpartij met de wijzigingen is niet vereist.
Consumentenvoorwaarden of algemene voorwaarden zijn afspraken die gemaakt zijn tussen branche- en consumentenorganisaties. Het zijn de zogenaamde kleine lettertjes in een koop- of andere overeenkomst tussen de consument en de ondernemer.
De wet bepaalt dat algemene voorwaarden reeds op de overeenkomst van toepassing worden als dat is overeengekomen. Hoe dat moet worden overeengekomen bepaalt de wet niet: daarop zijn de algemene regels van overeenkomstenrecht van toepassing, waarbij uitgangspunt is dat een overeenkomst vormvrij kan worden aangegaan.
Deze deponeringsdatum helpt u als u moet bewijzen hoe de tekst van uw algemene voorwaarden op een bepaalde datum in het verleden luidde. Zo voorkomt u dat er discussie ontstaat over welke versie van de algemene voorwaarden van toepassing waren op het moment dat de overeenkomst tot stand kwam.