Het zijn werkwoorden waarvan de ik-vorm op een d eindigt, voorafgegaan door een tweeklank: uitglijden: glijd niet uit, glij niet uit. houden: houd je vast, hou je vast. rijden: rijd voorzichtig, rij voorzichtig.
Ik rij en ik rijd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik rij de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal.
gebiedende wijs: rij / rijd voorzichtig naar beneden!
Antwoord. U rijdt is correct.
Simpel gezegd: het werkwoord zonder de –n of de –en. Dus in het geval van rijden is dat rijd. En juist doordat dat hetzelfde klinkt als rijdt (of zelfs als rijt), ontstaat de verwarring. Bijvoorbeeld ook bij 'onthouden' en 'opladen'.
rijden. rij / rijd, rijdt. reed, reden. gereden.
Het zijn werkwoorden waarvan de ik-vorm op een d eindigt, voorafgegaan door een tweeklank: uitglijden: glijd niet uit, glij niet uit. houden: houd je vast, hou je vast. rijden: rijd voorzichtig, rij voorzichtig.
Ik hou en ik houd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik hou de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal. Zij is de vrouw van wie ik hou / ik houd.
De gebiedende wijs is een werkwoordsvorm die we gebruiken om een gebod of een bevel uit te drukken. In zinnen met een gebiedende wijs ontbreekt het onderwerp en staat de werkwoordsvorm op de eerste plaats.
Bewegingswerkwoorden, zoals rijden, fietsen en lopen, kunnen de handeling aangeven, maar ook de richting van de beweging. Als het om de handeling gaat, het resultaat of de ontstane situatie, gebruiken we hebben. Als het om de richting gaat, gebruiken we zijn: Wij hebben drie uur gereden.
De medeklinkers uit 't kofschip, dus de t, k, f, s, ch en p, helpen te bepalen of een zwak werkwoord de uitgang -te of -de krijgt in de verleden tijd. De uitgang -te wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (= het hele werkwoord zonder de uitgang -en) eindigt op een van die medeklinkers uit 't kofschip.
Werkwoord "rijden" - Nederlandse werkwoorden - bab.la werkwoordenvervoeger.
Zijn heeft echter een onregelmatige gebiedende wijs: wees. Sommige taalgebruikers vormen de gebiedende wijs van zijn volgens de gewone regel: de eerste persoon enkelvoud is (ik) ben, dus gebruiken ze ben. Dat is echter geen standaardtaal.
De belangrijkste koppelwerkwoorden zijn zijn, worden en blijven. Daarnaast worden ook de werkwoorden blijken, lijken, schijnen, heten, dunken en voorkomen als koppelwerkwoord gebruikt.
[ov] iemand met een voertuig ergens heen brengen. zich voortbewegen op een rijdier (bijv. een paard). 1) Auto besturen 2) Autorijden 3) Berijden 4) Besturen 5) Chaufferen 6) Doen voortbewegen 7) Een voertuig besturen 8) In een gelid scharen 9) Karren 10) Koersen 11) Manie...
Het voltooid deelwoord is een vorm van het werkwoord. Voltooide deelwoorden maken deel uit van samengestelde werkwoordstijden. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord hebben of zijn en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord.
Vervoegingen: heeft gereden (volt. deelw.) 1) voortbewegen op wielen Voorbeelden: `langzaam rijden`, `autorijden`, `in twee dagen naar Madrid rijden` 2...