De smaak kan je omschrijven als rijk, licht zoete en met een gladde textuur. Beenmerg bevat een mooie hoeveelheid calorieën en vet, alsook goede voedingsstoffen zoals proteïnes, ijzer, vitamines A, Vitamines E en vitamines B12.
Beenmerg is uitermate vet, hoog op smaak en lang niet iedereen vindt het lekker. Het is een delicatesse, en wordt vaak onder de noemer 'mergpijpje' verkocht – niet te verwarren met de zoete variant gemaakt van cake, jam en marsepein. Het is wel in dezelfde categorie caloriebom, 100 gram merg bevat 500 kilocalorieën.
Onze mergpijp, afkomstig van zorgvuldig geselecteerde runderen, is een echte culinaire delicatesse. Het botmerg, rijk en vol van smaak, wordt vaak geroosterd en vormt een smeuïge, boterachtige lekkernij die perfect geserveerd kan worden met vers brood of als smaakmaker in stoofschotels en sauzen.
Courgettes zijn een verworven smaak, wateriger en flauwer dan jonge, zoete courgettes , maar ze zijn een prachtig blanco canvas voor gekruide of sterk gearomatiseerde gerechten. Voeg courgettes toe aan curry's om de smaken van de specerijen op te nemen en te versterken, of vul ze met gemarineerd vlees, pittige kaas of hete chorizo.
Gezond en lekker in de soep
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Merg bevat voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, carotenoïden zoals luteïne, zeaxanthine en bètacaroteen en andere polysacchariden die uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Zo helpt de consumptie van merg om ziekten zoals diabetes type 2 te voorkomen door ontstekingen te voorkomen .
De schil van het merg is gestreept, dik en eetbaar. Het is niet nodig om het te schillen , omdat het zacht wordt als het gekookt wordt, verwijder gewoon de bovenkant en de onderkant van het merg voordat je het in blokjes snijdt. Als je het merg wilt schillen, kun je dat gemakkelijk doen met een goede dunschiller.
Het weken van de botten voor het roosteren van beenmerg is niet nodig , maar het kan helpen om eventueel resterend bloed te verwijderen. Voeg het merg toe aan een kom met gezouten ijswater en zet het tot vierentwintig uur in de koelkast, waarbij u de vloeistof elke vier tot zes uur vervangt door vers water.
Hoe smaakt beenmerg eigenlijk? Veel mensen zeggen dat het een umami-smaak heeft en erg boterachtig en romig smaakt vanwege het hoge vetgehalte. Goed gekookt heeft het een lichtzoete, hartige, volle smaak .
Rooster de mergpijpjes ongeveer 15 minuten of tot het beenmerg zacht is en begint lost te komen van het bot. Sprenkel er olijfolie en het citroensap erover. Garneer met stukjes tomaat en wat basilicum.
Mergpijpjes bevatten namelijk veel natuurlijk beenmerg, ijzer, fosfor, vitamine A en onverzadigde vetzuren. Tegenwoordig worden mergpijpen ook veel gebruikt om krachtige bouillons te maken, welke weer een goede basis zijn voor soepen, sauzen of in andere gerechten.
Mergpijp | €5,77/kg | Iers rundsvlees
Heerlijk Iers mergpijpje. Makkelijk te bereiden op de grill of in de oven. Het is lekker vet en smeuïg.
Het heeft een rijke, boterige en complexe smaak die lekker hartig is, maar in de verte ook licht zoet. In de internationale foodscene werd merg een hit dankzij St. John in Londen, dat het in 1994 op de kaart zette.
Er zit 11,9 gram vet in 1 groot (55 gram) mergpijpje, waarvan 6 gram verzadigd vet.
De naam 'mergpijpen' verwijst in ieder geval naar een dierlijk bot dat ook mergpijp heet. Dit bot is meestal van de scheenbenen van een rund of kalf en is gevuld met beenmerg dat als smaakmaker in gerechten wordt gebruikt. Zowel de vorm als de binnenkant van het gebakje lijken enigszins op deze dierlijke mergpijpen.
Doe het beenmerg in gezouten water en bewaar het minstens 24 uur in de koelkast om eventuele bloedvlekken en bacteriën te verwijderen . Dit proces 'bleekt' zoveel mogelijk van dat bloed eruit en verstevigt het merg ook.
Na aankoop het product direct bewaren in de koeling. De houdbaarheid is 5-6 dagen.
Beenmerg zit vol met goede verzadigde vetten, mineralen en eiwitten zoals collageen. Het kan direct uit het bot gegeten worden, op brood gesmeerd worden of zelfs gebruikt worden in taco's . De mergpijpjes kunnen ook gekookt worden met groenten om een voedzame bottenbouillon te maken.
De traditionele manier om pompoenen te bereiden is door ze te vullen met vlees of gekruide vullingen , maar ze zijn ook populair in curry's en soepen. Bovendien zijn pompoenen een geweldige groente om onder een gebraden kip of rundvlees te leggen, zodat alle sappen worden opgenomen.
Courgettes en merg kun je op vrijwel dezelfde manier koken. Hoewel merg de neiging heeft een iets dikkere schil te hebben, is deze nog steeds prima eetbaar en hoeft deze zelden te worden geschild. Je kunt hem alleen in kleinere stukken snijden om hem zachter te maken. Courgettes hebben meestal zaden, die prima eetbaar zijn .
Courgettes zijn de rijpe vruchten van bepaalde Cucurbita pepo-cultivars . De onrijpe vruchten van dezelfde of soortgelijke cultivars worden courgette genoemd.
Eén onderzoek toonde aan dat het vetweefsel in het beenmerg een hormoon bevat dat adiponectine heet. Dit hormoon helpt bij het afbreken van vetten. Het kan de insulinegevoeligheid behouden en het is in verband gebracht met een lager risico op diabetes, cardiovasculaire (hart)ziekten en andere obesitas-geassocieerde kankers .
Baby Marrow is vooral belangrijk in de diëten omdat het een hoog niveau aan voedingsstoffen levert in deze caloriearme groente. Het is een belangrijke bron van vitamine A, vitamine C, calcium, ijzer en voedingsvezels.
Een merg, ook wel een groente merg genoemd, is simpelweg een variëteit van Cucurbita pepo, een plant die talloze soorten pompoenen en kalebassen oplevert . Door selectief kweken hebben tuinders Cucurbita pepo veranderd in de eikelpompoen, sierpompoen, pompoen, courgette, groente merg en meer.