In theorie kan je nog zakken bij je verdediging, maar enkel als blijkt dat je plagiaat hebt gepleegd of wellicht ook als blijkt dat je je scriptie door iemand anders hebt laten schrijven.
Tijdens de verdediging van je scriptie bespreek je de belangrijkste uitkomsten van jouw onderzoek. Je kijkt met een helicopterview naar je scriptie en benoemt je belangrijkste bevindingen. De examinatoren kunnen hierdoor beter beoordelen of je echt 'boven de stof staat'.
De verdediging van de masterproef is openbaar en gebeurt in de taal van de opleiding. Het geheel van de verdediging neemt maximum 30 minuten in beslag en omvat een presentatie door de student, het stellen van vragen door de beoordelaars en een deliberatie in afwezigheid van de student.
Plan een feedbackgesprek met je begeleider of examinator
Probeer dan in gesprek te gaan met je opleiding en vraag een feedbackgesprek aan bij je afstudeerbegeleider of examinator. Ga vervolgens na waar precies de problemen in je scriptie liggen en wat de redenen zijn dat je scriptie is afgekeurd.
Een scriptie, (eind)verhandeling of thesis (Engels) is een vakinhoudelijk of wetenschappelijk opstel dat een verplicht onderdeel vormt van een opleiding in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en op universiteiten. Vaak is de scriptie een verhandeling over een bepaald onderwerp naar aanleiding van eigen onderzoek.
De reden hiervoor is dat een presentatie het kortetermijngeheugen van de luisteraars vult, en dit geheugen heeft tijd nodig om de zintuigelijke prikkels die het krijgt te verwerken. Daarom zijn deskundigen het er over eens dat zo'n 20 minuten een goede lengte voor een presentatie of lezing is.
Een scriptie is een verslag van een onderzoek of stage. Met de scriptie sluit je je opleiding af. Eindwerk, thesis of dissertatie zijn andere woorden voor scriptie.
Een goede tip om je presentatie effectief af te sluiten, is om je presentatie te eindigen met: “Nog één ding…”, gevolgd door een inspirerend, schokkend, mooi of geweldig feitje, nieuwtje of statement. Deze tip zou je ook de Steve Jobs van de afsluiters kunnen noemen.
Beschrijf per deelvraag de meest relevante en belangrijke uitspraken of gedragingen. Bij kwantitatieve resultaten (uit enquêtes en/of experimenten) heb je cijfermatige gegevens verzameld. Bespreek de uitkomsten, gemiddelden en metingen die bij elke deelvraag relevant zijn om deze te beantwoorden.
Bij elke presentatie gebruiken professionals een aantal technieken om de aandacht van het publiek van het publiek. Denk aan: Keep it short and simple: vertel niet teveel tijdens een presentatie en verzandt niet in details waar je publiek niks van afweet.
Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
In kwantitatief onderzoek ligt zowel bij het verzamelen als bij de analyse de nadruk op kwantificatie van data. Bij kwalitatief onderzoek is dat niet het geval. De nadruk ligt daar niet op meten en op het verzamelen van getallen, maar op woorden. Het is subjectiever en interpretatiever.
Kwalitatief onderzoek Kwalitatieve data hebben vaak de vorm van woorden. Dit type onderzoek wordt gebruikt om concepten, gedachten of ervaringen te begrijpen. Met kwalitatief onderzoek kun je inzicht verkrijgen in onderwerpen waar nog weinig kennis over is.
Wat is betrouwbaarheid? Bij betrouwbaarheid gaat het om hoe consistent een methode iets meet. Hierbij is het van belang dat de uitkomsten hetzelfde zijn als je de meting of het gehele onderzoek op exact dezelfde wijze nog een keer uitvoert (reproduceert of repliceert).