Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee's en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
In Zuid-Korea is buigen de traditionele manier om te begroeten. Bij mannen wordt het buigen vaak ook begeleid door een handdruk. Daarbij moet de linkerhand de rechteronderarm ondersteunen. Koreaanse vrouwen schudden elkaar niet altijd de hand en zullen eerder een hoofdknikje geven dan een volle buiging.
Het eten Zuid-Korea is niet echt wat je gewend bent van eten in Azië. In Zuid-Korea eten ze veel kimchi (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook) en BBQ en daarmee maken ze de lekkerste gerechten met Koreaanse kruiden. Maar daar blijft he niet bij. Koreanen zijn meesters in het mixen van (heerlijk) eten.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Wie alvast een beetje wil oefenen kan alvast beginnen met het leren uitspreken van 'Hello'. In het Zuid-Koreaans zeg je dan 'Anyong Haseyo' en dat waardeert men enorm als je zegt. Het kan ook zijn dat ze glimlachen uit beleefdheid voor je poging dit goed uit te spreken.
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Zuid-Korea. – Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 19 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5. – Tabak: Kopen en/of roken vanaf 19 jaar.
De naam Korea
De naam die Koreanen zelf aan hun land geven is geheel anders: in het zuiden wordt Korea Han-guk (한국) genoemd, 'land van Han', een afkorting van Dae Han Min Guk (대한민국); Noord-Korea wordt door de Zuid-Koreanen Buk-han (북한) genoemd, 'Noord Han'.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten.
Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm. Je kunt daardoor goed eten en toch weinig geld uitgeven.
Kosten voor eten en drinken
Als dat je niet trekt kun je in basic restaurants een maaltijd scoren voor ₩25.000 (€18) en als je heel gek wilt doen kun je in bij-sterrenrestaurants voor ₩80.000 (€60) eten.
Seoul is één van de meest veilige steden van Zuid Korea. De criminaliteitscijfers zijn laag en vergelijkbaar met de meeste Europese steden wat betekent dat het voor toeristen veilig is om ook 's nachts rond te lopen. Wel is het belangrijk dat je goed oplet in het verkeer vanwege de drukte in de straten en op de wegen.
Het smaakt een beetje als wodka, maar dan met een milde smaak en zonder dat brandende gevoel in je keel. Je snapt meteen ook waarom het zo populair is: Soju drinkt gevaarlijk lekker weg. Gevaarlijk ja, want met 20-24 procent alcohol is dit drankje niet voor de poes. Dat Anju is dus noodzakelijk!
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
De heerlijke Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst, ofwel de Koreaanse Soju is ook te koop bij Tjin's toko. Tjin's toko verkoopt verschillende soorten en smaken Soju.
Het Koreaans is een van de moeilijkste talen om te leren. Ook is het een van de jongste talen ter wereld. De taal werd in de 15e eeuw ontwikkeld door een lokale koning. Hij wilde ervoor zorgen dat meer mensen konden lezen en schrijven.
Seoul ligt op ruim 8.569 kilometer vliegafstand van Amsterdam (Schiphol). De gemiddelde vliegtijd naar deze stad is zonder overstap 10 uur en 30 minuten.
De kleurcode van het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland (met uitzondering van het grensgebied met Noord-Korea). Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland.
Zuid-Korea heeft een klimaat met hete zomers en koude winters. In de zomer valt veel van de jaarlijkse neerslag. Het weer in Zuid-Korea is tijdens het regenseizoen warm, met gemiddelde temperaturen die rond de dertig graden liggen. In de winter is het erg koud.