Wat definieert een wereldkeuken? Wereldkeukens kun je op verschillende niveaus beschrijven: op continentaal, landelijk en zelfs regionaal niveau. Alhoewel: aan de grenzen van die regio's zijn ook weer combinatiekeukens ontstaan. Daarnaast zijn die keukens door de eeuwen heen aan verandering onderhevig geweest.
Dinsdag t/m donderdag: €25,00 per persoon. Vrijdag t/m zondag: €28,00 per persoon. Dinsdag t/m zondag 65+ tarief: € 24,00 per persoon. Dinsdag t/m zondag jongeren tussen 13-17 jaar: € 24,00 per persoon.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Bezoek gewoon eens wat keukenzaken om te kijken wat er op dit moment wordt geboden op het gebied van indeling, stijl en kleur. Je kunt je situatie aan een keukenverkoper voorleggen en informeren naar wat er allemaal wel en niet kan. Dat kost je een paar avonden, maar dan weet je ook ongeveer waar je naar op zoek kunt.
Welke kleur je kiest, hangt af van de ruimte en je smaak. Een keuken met weinig lichtinval is gebaat bij lichtere kleuren of, als je van donker houdt, een combinatie met wit of een lichte kleur. Alles kan en jij kiest de kleuren die je mooi vindt voor jouw eigen, unieke keuken.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Rijst is in een groot deel van de wereld het meest gegeten hoofdvoedsel. Vooral in Azië wordt rijst veel gegeten. Wereldwijd eet men zo'n 56 kilo rijst per jaar!
Populaire Turkse gerechten en voedingsmiddelen
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Vooral in Azië wordt rijst veel gegeten. Wereldwijd eet men zo'n 56 kilo rijst per jaar! In ontwikkelingslanden ligt de consumptie aanzienlijk hoger. In Myanmar eet met per hoofd van de bevolking 236!!
Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Mongolië. Zoals ik eerder al eens heb geschreven in een artikel over Mongolië, staat dit land met stip op één voor wat betreft het meest smerige eten. De winters zijn natuurlijk enorm streng en om die goed door te komen moet je goed eten.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Om ervoor te zorgen dat een keukenontwerp echt tijdloos is worden er vaak lichte kleuren gebruikt zoals: wit, crème en diversen lichte grijstinten. In tegenstelling tot keukenapparatuur waarvan de kleur steeds feller en vrolijker wordt is het gebruik van felle trendy kleuren bij een tijdloze keuken uit den boze.
Zwart blijft op nummer 1 in de keukentrends 2022
Van een complete zwarte keuken tot aan het speels terug laten komen van zwarte elementen, zoals de kraan of de spoelbak. Zwart geeft keukens een stoere, afwisselende twist die perfect past in de meest populaire interieurstijl van dit moment.
Gebruik lichte kleuren
Neutrale en lichte kleuren zorgen er voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij voor een kleine keuken vooral neutrale lichte kleuren. Naast verschillende tinten wit, beige en lichtgrijs zijn ook natuurlijke tinten in een licht variant een goede keuze.
Fiore Di Cristallo | € 1.000.000,-
Bij de duurste keukens ter wereld staat de Fiore di Cristallo onbetwist op de eerste plek. Deze ultra dure keuken stond tentoongesteld in Londen op de 'One Mayfair'. De designer van de keuken is genaamd Claudio Celiberti, een grote naam in de Italiaanse design keukens.
Op veel keukens is de bruto marge tussen de 30% – 50%. Hier wordt rekening mee gehouden in de prijs. De meeste keukenzaken zakken tot een minimaal marge van 30 procent. Dit klinkt als een flink bedrag wat een keukenzaak overhoud.