Ook al val je niet in slaap, dan rust je gewoon even lekker uit. Zet een wekker zodat je niet te lang slaapt. Als je weer wakker bent, neem een paar minuten om weer op gang te komen en rek je uit. Begin weer met simpele klusjes en na een aantal minuten heb je weer genoeg energie.
De middagdip is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Doorgaans treedt hij ergens op tussen 2 en 5 uur 's middags. De meesten van ons hebben er tussen 3 en 4 uur last van en hij duurt ongeveer een half uurtje. Volgens chronobiologen heeft die plotse vermoeidheid alles te maken met ons bioritme.
Neem op een inkakmoment dus een kopje verse muntthee of ga voor een kauwgompje. Heb je ook meteen een frisse adem. Win-win! Waarschijnlijk sta je hier 's ochtends niet om te springen, maar je doet er goed aan om bladgroenten – als bijvoorbeeld: spinazie of boerenkool – in te passen in je ontbijt of in je lunch.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Als het tijd is om te luchen kies dan iets lichts. Eten kan er namelijk voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Daarvan krijg je inkakkers.
Eet voldoende eiwitten en koolhydraten en neem eventueel een gezond tussendoortje om je energie op peil te houden. Dit zorgt er voor dat je langer een verzadigd gevoel en meer energie hebt. Groenten, fruit of een handje ongezouten noten is altijd goed als gezond tussendoortje.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Als je de hele tijd moe bent, kan dat ook een teken zijn van een vitaminetekort, bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine D, vitamine B12, ijzer, magnesium of kalium. Probeer voldoende gevarieerd te eten, zodat je alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Slik eventueel ter aanvulling een supplement.
Ga lekker sporten, kom in beweging
Het kost wellicht energie, maar het kan je ook veel energie opleveren. Dit kan een intensieve sport zijn zoals krachttraining of cardio, maar beweging in het algemeen kan voor meer energie zorgen. Ga lekker dansen of doe een aantal yoga oefeningen in eigen woonkamer.
Het wakker blijven is niet altijd gewenst: soms komt het voort uit drukke werkzaamheden of stress. In andere gevallen kan hypersomnolentie door slaap-waakstoornissen komen, zoals narcolepsie, idiopathische hypersomnie of slaapapneu. Mensen met idiopathische hypersomnolentie zijn overdag erg slaperig en vermoeid.
Bekend is dat bij tachtig tot negentig procent van de mensen ernstige vermoeidheid binnen enkele weken tot maanden weer overgaat. Bij een klein deel (minder dan twintig procent) kunnen de vermoeidheidsklachten langer dan zes maanden aanhouden. In dat geval kan sprake zijn van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS).
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Van te weinig drinken droog je uit en daar word je weer sloom en moe van. Drink een glas water bij het opstaan en drink gedurende de dag minstens een liter. Bovendien beperkt het je calorie-inname. Vaak als je denkt dat je honger hebt, is het eigenlijk dorst.
Eet onder andere dagelijks verse groenten en fruit boordevol vitamines en mineralen. Zet langzame koolhydraten als volkorenbrood en zilvervliesrijst op je menu. Die geven je een verzadigd gevoel. Drink veel water en neem mager vlees, vis of vleesvervangers voor je eiwitbehoefte.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.