Bij stap 1 vul je de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus in. Dit is de eerste dag waarop je ongesteld werd. Bij stap 2 vul je de gemiddelde lengte van je menstruatiecyclus in. Dit is het aantal dagen vanaf de eerste dag waarop je ongesteld wordt, tot en met de dag voordat je opnieuw menstrueert.
Zwangerschap berekenen
Vanaf het moment van de bevruchting duurt een zwangerschap gemiddeld 38 weken. Aangezien je meestal niet weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, rekenen we vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
Veel vrouwen weten niet exact wanneer ze ovuleren, maar vrouwen weten wel wanneer de eerst dag van hun menstruatie was. Daarom telden wij vanaf de eerste dag van jouw laatste menstruatie, omdat dit duidelijk is vast te stellen.
Hoe wordt je uitgerekende datum berekend? Vanaf het moment dat je zwanger bent, kun je de uitgerekende datum berekenen. De eerste dag van je laatste menstruatie tellen we als dag 0.Hier worden vervolgens 40 weken (280 dagen) bij opgeteld en zo komen we bij je uitgerekende datum.
Je kunt vanaf 2 momenten beginnen met tellen om te weten hoelang je zwanger bent. Een gemiddelde zwangerschap duurt 38 weken vanaf het moment van bevruchting. Vanaf het moment van de 1ste dag van jouw laatste menstruatie is dit 40 weken. Deze laatste telling wordt vaak gebruikt om aan te geven hoelang je zwanger bent.
Heb je dus een korte cyclus en heb je tijdens de laatste dagen van je menstruatie geslachtsgemeenschap? Dan kun je gewoon zwanger raken! De kans op een zwangerschap tijdens je ongesteldheid is dus erg klein, en is afhankelijk van jouw menstruatiecyclus en de kwaliteit van het sperma.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. Tussen de bevruchting en de geboorte liggen ongeveer 266 dagen of 38 weken.
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
Je hebt gezocht op het woord: uitgerekend. uit·ge·re·kend (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1precies, juist, net: en uitgerekend Piet betrappen ze uit·re·ke·nen (rekende uit, heeft uitgerekend) 1door rekenen te weten komen; = berekenen; wanneer is ze uitgerekend? wanneer moet ze bevallen?
Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren.
Soms kunnen menstruaties zo zwaar zijn dat je wenst dat ze voor altijd zouden verdwijnen. De enige manier waarop menstruatie op natuurlijke wijze eindigt (zonder chirurgische ingreep) is wanneer we door de overgang begint. De periode wanneer de eisprong en dus de menstruatie stopt.
Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden. Deze periode kenmerkt zich door afscheiding van meer, dunner en draderig slijm.
Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen. Het begint meestal met lichte doorbraakbloeding (spotting). Dit houdt in dat je een beetje bruine afscheiding hebt. Soms blijft het daarbij en houdt het dan meteen daarna weer op.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang, het climacterium, genoemd.
Om al die twijfels van datums wanneer je zwanger bent geworden weg te nemen, tellen we de zwangerschap gewoon vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (zoals biefstuk, carpaccio, tartaar, chorizo, rauwe ham, cervelaat, salami, osseworst, filet american). Als je rauw vlees door en door verhit (boven de 70 graden), kun je het wel veilig eten.
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je berekenen wanneer de uitgerekende datum is. Het is natuurlijk maar een schatting.
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Sommige vrouwen ervaren ook veranderingen in hun borsten in de derde week van de zwangerschap. De borsten kunnen gevoeliger en opgezwollen zijn.De tepels kunnen donkerder kleuren.Je kunt ook misselijkheid ervaren vanaf het moment dat de innesteling plaats heeft gevonden.
Je twee meest vruchtbare dagen zijn de dag vóór je ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Wanneer de eicel is uitgestoten (meestal uiterlijk een dag na de ovulatie), kun je pas weer zwanger worden na het begin van je volgende menstruatiecyclus.
Daarvan trekken we 14 dagen af om de dag van de eisprong te kennen. Dat is dus dag 16 (30 – 14). Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.
De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.