Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Hangen de blaadjes van je plant er slapjes bij of zijn ze donkerder van kleur? Dat kan wijzen op een watertekort en dan geef je je plant dus best wat meer water. Is de potgrond vollédig uitgedroogd? Zet dan je plant met binnenpot 15 minuten (of tot de grond helemaal doorweekt is) in een emmer water.
Wortelrot treedt op als je kamerplant, cactus of vetplant te veel water heeft gehad. Hierdoor kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en verrotten ze. Dit kan je verhelpen door de plant te verpotten en de oude verrotte wortels weg te snijden.
“Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar je plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
Vetplanten hebben heel weinig water nodig. Ze te vaak water geven, meer dan eenmaal per twee weken in de zomer of eenmaal per maand in de winter, kan een vetplant doden. Je kunt ze dus het beste maar één keer per twee weken water geven in de zomer en één keer per maand in de winter. Hoe kweek je vetplanten uit stekjes?
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met je plant. De juiste hoeveelheid is zoveel als de grond kan opnemen.
Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Als de bladeren van je plant slap zijn en hangen, dan heeft hij waarschijnlijk te weinig water gehad. To do: geef je plant gereguleerd water. Tip: laat de plant bij aankoop in de pot zitten. Zet de plant met pot en al in jouw favoriete bloempot.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Uiteraard drogen planten uit als ze te weinig water krijgen, maar volgens Marije Franken van Plantenasiel Haarlem gebeurt het eigenlijk nog vaker dat planten juist te veel water krijgen. Dit gebeurt vaak zonder dat je het doorhebt, omdat het water naar beneden zakt en de bovenste laag aarde als eerste opdroogt.
Krab een stukje van de bast van de tuinplant met vorstschade weg. Wanneer de bast nog groen is, betekent het dat er leven in de tak en de plant zit. De plant is dan nog te redden. Wanneer de bast eronder bruin is, is de tak of de plant dood.
Snij de stengel dan een paar centimeter boven de plek waar eerst een blad zat door. Ook hieruit kan je plant opnieuw uitlopen met wat geduld. Het deel dat je afknipt kun je natuurlijk gebruiken om te stekken. Voor een succesvolle stek heb je een stuk steel met een luchtwortel en bladknop nodig.
Hou er wel rekening mee dat potgrond uit kan drogen. Wanneer dit het geval is, wil dit niet zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken. Gooi de zak grond die uitgedroogd is leeg in een grote teil en voeg hier water aan toe met behulp van een tuinslang of gieter.
Problemen met een te natte of droge plant oplossen. Haal de plant uit de pot om de aarde en de wortels te bekijken. Bladeren met bruine punten duiden meestal op een probleem met water geven, en kunnen veroorzaakt worden door zowel te veel als te weinig water.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.