Als je de pot in de koelkast bewaart blijft het enkele maanden goed. Pindakaas met toegevoegde middelen: als je de pot in de kast zet, blijft-ie twee tot drie maanden goed. In de koelkast kan 'ie tot negen maanden worden bewaard. Ongeopende potten: hou je aan de houdbaarheidsdatum op het etiket.
Hoe jij je pindakaas ook bewaart, wees niet bang dat het broodbeleg snel bederft. Pindakaas is namelijk hartstikke lang houdbaar. Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt.
Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje. En ook hier geldt: bewaar 'm op een koele en droge plek. We horen regelmatig dat pindakaas die al meerdere jaren buiten de koelkast staat, nog steeds te eten is. Dit kan gewoon, maar blijf opletten.
Nee hoor, een pot pindakaas kun je 2 tot 5 jaar na dato ook nog rustig op je bammetje smeren. De olie in de pindakaas houdt het fris.
Om dat harde tegen te gaan kun je dit doen: Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller. Een andere manier uit grootmoeders tijd is om de potten een aantal weken op zijn kop te zetten.
Pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda's is vaak niet zo smeuïg. Daarom wordt er extra olie zoals zonnebloem-, raap- of sojaolie toegevoegd. Maar olie is vloeibaar en heeft de neiging te gaan drijven: dan ontstaat er een olielaagje op de pindakaas, dat je er telkens door moet roeren.
Als je de pindakaas in de koelkast zet, nadat je geroerd hebt, heb je minder kans op scheiding en blijft het een geheel,' zegt Lewis. Nog een pluspunt voor team koelkast: 'De oliën in de pindakaas kunnen na een paar weken ranzig worden als het warm is,' zegt ze.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels. Aflatoxine kan voorkomen in beschimmelde noten, granen, peulvruchten, kruiden en gedroogd fruit, maar ook in producten die hiervan gemaakt zijn zoals pindakaas, brood, bier en veevoer.
De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem.Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een 'berucht' voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie. Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal.
Vraag jij je af waarom 100% pindakaas eigenlijk een gezonde keuze is? Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
In 'normale' pindakaas zit toegevoegd zout en soms suiker. Dat maakt deze pindakaas minder gezond dan 100% pindakaas, die alleen uit pinda's bestaat. In normale pindakaas zit ook zo'n 15% plantaardige oliën, waaronder het ongezonde palmvet.
Pindakaas is de perfecte vervanger voor scheerschuim door de olie die er in zit. Het zorgt voor een ultra zachte en gladde huid. Een pindakaas met nootjes, zoals onze Sport pindakaas, werkt meteen als een scrub!
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
Pindakaas kan je op elk moment van de dag gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends een schepje door de havermout, een lepeltje door de smoothie, of op een lekkere boterham. Varieer de lunch met lekkere bananen-pindakaas wentelteefjes of een peanut-butter jelly tosti. 's Avonds ideaal als basis voor satésaus.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
De lekkerste pindakaas, zowel naturel als met stukjes pinda, staat bij Lidl en Aldi in het schap. Dat blijkt uit een smaaktest van de Consumentenbond. Voor beide testwinnaars geldt dat de naturel variant net iets lekkerder is dan de variant met stukjes pinda.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter. Bewaar de fles dan ook niet voor een speciale gelegenheid.
En droge pindakaas maak je weer smeuïg door hem te verwarmen tot hij wat vloeibaarder wordt (in de magnetron of een pannetje met heet water).Roer er vervolgens druppelsgewijs wat olie door tot de pindakaas weer smeerbaar is.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Je kunt je harde pindakaasresten in de nieuwe pot stoppen
Als je de oude, harde pindakaas uit de pot schraapt, en bovenin de nieuwe pot stopt, zorgt die olie ervoor dat de harde restjes weer zacht worden.