Paracetamol is bij koorts het veiligste middel om te gebruiken. Coffeïne wordt soms toegevoegd aan paracetamol vanwege zijn opwekkende effect.
Paracetamolgebruik is wel aan te raden bij koorts in combinatie met pijn. Een effect op het algemeen welbevinden is niet aangetoond. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming met paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Behandeling met paracetamol vermindert de kans op koortsconvulsies niet.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Paracetamol heeft ten opzichte van pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (NSAIDs) minder bijwerkingen en helpt voldoende tegen koorts en pijn.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.
Voor volwassenen en kinderen met een lichaamsgewicht boven 55 kg is de gebruikelijke dosering één tot twee tabletten (500 tot 1000 mg) per keer. Indien nodig kun je dit iedere vier tot zes uur herhalen. De maximale dosering is zes tabletten (3000 mg) per dag.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Het is - in principe - niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad. Toch kan het fijn zijn om een paracetamol te nemen als je je erg ziek voelt of veel pijn hebt. Door een paracetamol voel je je tijdelijk vaak wat beter. Je lichaamstemperatuur kan ook dalen na het innemen van een paracetamol.
Ibuprofen verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking. Het pijnstillende effect begint na een half tot een uur. Het effect houdt ongeveer 8 uur aan. De koorts zal binnen één uur na gebruik dalen.
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.
Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Paxlovid. Paxlovid is een antiviraal medicijn dat patiënten als tablet innemen. De tabletten verkleinen de kans op ziekenhuisopname en sterfte door COVID-19. Het is bedoeld voor coronapatiënten die geen extra zuurstof krijgen en risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus.
Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
De maximale dosis ibuprofen is 1200 mg. Dat kan je innemen in 6x 200 mg of 3x 400 mg. Ibuprofentabletten hebben een inwerktijd van 30 tot 60 minuten en de werking blijft 8u aanhouden. Wanneer je ibuprofen via zetpillen inneemt, werkt het pas na 2 – 3uur, maar blijft de werking wel tot 12u duren.
Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie 'NSAID pijnstillers'. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is maximaal 8 uur werkzaam.
Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn afneemt. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, ongeveer binnen 1 uur.
Belang van slaap bij ziekte
Bij een verminderde immuniteit en griep raden de dokters aan om in bed te blijven en extra te rusten. Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).