Technisch gezien moeten alle Griekse yoghurt vegetarisch-vriendelijk zijn. Sommige bedrijven voegen gelatine (een dierlijk collageen) toe om de textuur te verbeteren. Om zeker te zijn dat het vegetarisch-vriendelijk is, controleer dan de voedingslabel.
Amandel-, kokos- en sojayoghurt zijn plantaardige variaties op yoghurt. Het proces hiervan ziet er als volgt uit: yoghurtculturen worden toegevoegd aan amandel-, kokos- of sojadrink. De yoghurtculturen zetten suikers uit de dranksoort om in melkzuur en hierdoor ontstaat een product dat vergelijkbaar is met yoghurt.
Griekse yoghurt
Zowel Sojade als Alpro bieden een alternatief op basis van soja. Sommige bereidingen zoals de Griekse tzatziki bijvoorbeeld kan je ook maken met gewone sojayoghurt als je geen Griekse yoghurt voorhanden hebt.
De aanbeveling voor zuivel voor vegetariërs
Omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit, zijn vegetariërs voor hun vitamine B12 afhankelijk van het eten van eieren, kaas en melkproducten. Kies als vegetariër dus wat vaker voor melk, yoghurt en kwark, kaas of voor sojadranken met toegevoegd vitamine B12.
Voedingswaarde van Griekse yoghurt
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Griekse yoghurt is yoghurt die is gefilterd, zodat deze minder vocht en lactose bevat. Je kunt deze yoghurtsoort een beetje vergelijken met hangop. Door het filteren is Griekse yoghurt niet alleen dikker dan gewone yoghurt, maar bevat hij ook meer eiwitten.
Voordeel #3: Griekse yoghurt is gezond voor darmflora
Doordat Griekse yoghurt gefermenteerd is bevat Griekse yoghurt gezonde bacteriën. Deze bacteriën bevatten zuivelproducten die niet gefermenteerd zijn zoals melk dus niet. De meeste mensen denken bij bacteriën aan kleine organismen die ons ziek kunnen maken.
Kaas & kwark
Stremsel is nodig om van melk kaas de maken. Het zorgt ervoor dat melk gaat samenklonteren en wordt gevormd tot een “wrongel.” Hiervan wordt kaas gemaakt maar ook kwark. Over het algemeen wordt stremsel gemaakt van de lebmaag van een kalfje en is dus niet vegetarisch.
Sommige mensen stoppen met het eten van rood vlees uit gezondheidsoverwegingen maar eten vaak wel nog vis. Anderen vinden het onrechtvaardig om dieren te doden en op te eten. Die groep noemen we vegetariërs. Zij eten wel zuivelproducten, maar geen vis of bestanddelen die afkomstig zijn van andere geslachte dieren.
Provamel Skyr style is een plantaardig alternatief voor (Griekse) yoghurt en kwark met een stevige, gladde textuur en een natuurlijk frisse smaak. Boordevol plantaardige proteïne, geen kleurstoffen en geen toegevoegde suikers. 900 jaar geleden is Skyr door de vikingen van Noorwegen naar IJsland gebracht.
Doordat het vrij is van dierlijke melkeiwitten en suikers is het volledig lactosevrij en hiermee geschikt binnen een lactosevrij / koemelkvrij dieet en ook vegan dieet.
Arla skyr is van nature rijk aan eiwit, bevat geen vet en is toch lekker romig. Houd het vol tot de lunch, ontbijt met Arla skyr! *Arla skyr is geschikt voor vegetariërs.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Alle dranken van het merk Coca Cola zijn bijvoorbeeld vegan (niet alleen cola, maar ook fanta, sprite etc.) behalve hun Minute Maid Multivitamin. Toch blijft het handig om op de verpakking te kijken van frisdranken. Rivella en Taksi zijn bijvoorbeeld niet veganistisch omdat ze melk bevatten.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
'Gewone' (Nederlandse) yoghurt vs Griekse yoghurt
Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft.
Griekse yoghurt is goed voor je darmen en je gezondheid
Net als gewone yoghurt, bevat Griekse yoghurt goede bacteriën die je gezondheid, met name je spijsvertering ten goede komen (10, 11). Deze goede bacteriën werken door het veranderen van het evenwicht van de bacteriën in de darm(12).
Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is.
Sommige mensen zweren echter bij Griekse Yoghurt, door 'een perfecte combinatie van gezonde vetten, calcium en eiwitten is,' zegt voedingsdeskundige Anita Mirchandani, van de New York State Dietetic Association. 'Dankzij de eiwitten en vetten, zal Griekse yoghurt je gedurende een lange tijd een verzadigd gevoel geven.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.