Door het gekneusde lichaamsdeel omhoog te leggen, stroomt het bloed terug naar het lichaam. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn. Ook het koelen van de plaats waar het letsel zit gedurende minstens 10 minuten, helpt om de zwelling te laten afnemen.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
Een acute blessure mag je niet masseren. Je zou daardoor de gekwetste gewrichtsbanden nog meer kunnen beschadigen en de zwelling bevorderen. Houd als richtlijn aan dat je gedurende de eerste 24 tot 72 uur, afhankelijk van de ernst van het letsel, niet masseert.
Als de zwelling niet vanzelf weggaat, kan de chirurg deze operatief verwijderen. Ganglion: als u een ganglion heeft, zit er een bobbeltje aan uw pols, vinger, enkel of voet.
Na een week is de zwelling vrijwel verdwenen. Het kan zijn dat u enkele weken tot maanden na de operatie nog een kleine zwelling heeft.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Een zwelling kan ontstaan doordat weefsels geïrriteerd zijn (bijv. door belasting of een kwetsuur). Dit gaat vaak samen met de productie van warmte op die plek. Koelen kan de pijn en warmte verlichten en de reactie van het lichaam op de kwetsuur verminderen.
Oedeem is een zwelling die het gevolg is van ophoping van vocht in de huid of slijmvliezen. Normaal 'lekt' er altijd vocht uit de bloedvaten naar de omliggende weefsels, dat is nodig om het weefsel van voedingsstoffen te voorzien. Dit vocht wordt via de lymfebanen weer afgevoerd naar de bloedcirculatie.
Hoe gaat het verder bij dikke ogen of lippen? Meestal zijn uw ogen, lippen of andere plekken binnen een paar uur weer normaal. Soms duurt het langer, tot 3 dagen. Binnen 4 weken zijn bij de meeste mensen de klachten helemaal verdwenen en blijven ze weg.
Tegen de pijn, roodheid en zwelling schrijven artsen meestal een ontstekingsremmende pijnstiller voor, zoals indometacine.
Als je pijn kreeg tijdens een workout, leg je eerst ijs om het zwellen en de pijn te verminderen. Daarnaast is ijs ook geschikt voor atleten met een chronische blessure na een workout, omdat het een ontsteking voorkomt. Als je werkt met zowel ijs als warmte, moet je altijd eindigen met ijs.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Water is een natuurlijk urineafdrijvend middel.
Als je het lichaam het water geeft dat het nodig heeft dan laat het dat vocht gemakkelijk los.
Maak gebruik van vochtafdrijvend eten
Met name asperge, selderij, peterselie, gember, knoflook en venkel zorgen ervoor dat je vaker moet plassen en dus vocht afdrijft. Wat fruit betreft helpen citroen, ananas, perzik, peer, watermeloen en cranberry je om op een lekkere en gezonde manier vocht af te drijven.
Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen.Langer heeft geen zin, want dan start het herstel.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig.
Ijs leggen na een operatie heeft zijn nut tegen het optreden van zwelling. Het is belangrijk te weten dat ijs enkel helpt de eerste 24 uur. Het is beter om korte perioden te koelen met rustpauses tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Vaak verdwijnt het vocht of de zwelling vanzelf. Soms is er een extra behandeling noodzakelijk door een (sport)fysiotherapeut. Hierna kun je dezelfde dag of de dag erna contact opnemen met een fysiotherapeut om de ernst te laten bepalen en om adviezen voor herstel te krijgen.