Uit onderzoek van MarketResponse, in opdracht van twintig gezondheidsfondsen, blijkt dat jongeren verschillende barrières ervaren om te bewegen en sporten. VMBO-leerlingen noemen de kosten als grootste belemmering. Leerlingen op HAVO/VWO geven aan dat ze te veel andere verplichtingen hebben.
Hoewel jongeren meer tijd zijn gaan besteden aan sporten voldeden zij in 2022 minder vaak aan de beweegrichtlijnen dan in 2019. Dit komt doordat ze minder fietsten in hun vrije tijd en naar school. Jongeren fietsten in hun vrije tijd in 2022 gemiddeld 51 minuten per week minder vergeleken met 2019.
Ook jongeren van 16 tot 20 jaar zijn in 2022 minder gaan bewegen. In 2021 ging het om 47,1 procent van deze jongeren dat aan de beweegrichtlijn voldeed. Dit is in 2022 gedaald naar 45,1 procent. Onder jongeren van 12 tot 16 is het percentage ongeveer gelijk gebleven (33,5 procent in 2021 en 33,4 procent in 2022).
Voldoende sporten en bewegen heeft positieve effecten op de lichamelijke en mentale gezondheid van kinderen, blijkt uit wetenschappelijk bewijs. Zo hebben kinderen minder kans op depressieve symptomen, heeft hun botkwaliteit er baat bij en verbetert hun insulinegevoeligheid.
Kinderen van 4 tot 18 jaar Lees verder
Minstens een uur per dag matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Minstens 3x per week spier- en botversterkende activiteiten. Voorkom veel stilzitten.
Elke dag 180 minuten lichamelijk actief zijn, waarvan minstens 60 minuten matig of zwaar intensief. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag. Meer bewegen is beter. Laat ze niet langer dan 60 minuten stilzitten, bijvoorbeeld 'vast' in een stoeltje.
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Hoe gebrek aan beweging je ziek maakt
Bovendien krijgen inactieve mensen heel vaak hart- en vaatziekten. Stofwisselingsziekten zoals diabetes of stressstoornissen en een zwak immuunsysteem zijn ook vaak het gevolg van een gebrek aan lichaamsbeweging.
Jongeren zijn vermoeider door lange school- dagen en bijbanen en hebben minder energie en motivatie over om te sporten en bewegen. Jongeren besteden liever tijd aan vrienden en ontspanning, hoewel ze weten dat sporten en bewegen goed is voor hun (mentale) gezondheid.
Door te bewegen werk je aan de band tussen jou en je hart.Jij zorgt ervoor dat je hart gezond(er) wordt en in ruil daarvoor geeft je hart jou meer energie. Door kleine aanpassingen in je gewoontes kom je aan meer beweging toe. Kansen om meer te bewegen zijn er genoeg in je dagelijkse leven.
Uit onderzoek van MarketResponse, in opdracht van twintig gezondheidsfondsen, blijkt dat jongeren verschillende barrières ervaren om te bewegen en sporten. VMBO-leerlingen noemen de kosten als grootste belemmering. Leerlingen op HAVO/VWO geven aan dat ze te veel andere verplichtingen hebben.
Kinderen en jongeren (van 6 t.e.m. 17 jaar) moeten 60 minuten per dag matig tot hoog intensief bewegen. Peuters en kleuters hebben gemiddeld 3 uur beweging per dag nodig. Ook baby's hebben een dagelijkse dosis beweging nodig.
Bewegen aan matige intensiteit: minstens 150 tot 300 minuten per week. Dat kan je mooi spreiden over de 7 dagen. Bijvoorbeeld: minimum 5 dagen per week 30 minuten zwemmen, elektrisch fietsen, wandelen of rijden in de rolstoel aan een goed tempo. Bewegen aan hoge intensiteit: minstens 75 tot 150 minuten per week.
Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen. De fietsrit naar school, vrienden of de sportclub mag je meerekenen. Daarnaast raden we aan om kinderen 3 keer in de week een uur flink te laten bewegen, zoals tijdens de gymles op school, of door te dansen of springen.
Zorg dat jongeren fysiek en/of sociaal betrokken zijn door bijvoorbeeld een sportactiviteit te organiseren voor (kwetsbare) mensen uit de buurt. Op deze manier ondervinden ze dat ze invloed hebben op hun sociale omgeving. Dit en het feit dat ze anderen kunnen helpen, vergroot hun zelfredzaamheid en hun zelfbeeld.
Kortom: het maakt niet heel veel uit, als je maar wel iedere week minstens 1 keer sport. "Het belangrijkste punt dat onze studie maakt, is dat de frequentie van sporten niet belangrijk is", zegt onderzoeker Gary O'Donovan. Het gaat immers om de intensiteit. Toch zijn genoeg mensen verslaafd aan sporten.
Krachttraining is gezond voor jongeren en zelfs voor kinderen. Op jonge leeftijd zorgt het ervoor dat kinderen sterker worden. In de puberteit neemt daarnaast ook de spiermassa toe. Zeer belangrijk hierbij is goede begeleiding, om fouten of blessures te voorkomen.
Voor de gemiddelde persoon is de algemene gezondheid de belangrijkste motiverende factor die hem aan het sporten houdt. Een simpele jogging, lichte oefeningen in de sportschool, of zwemmen zijn allemaal positieve activiteiten die uw algemene gezondheid verhogen en veel mensen gemotiveerd houden om door te gaan.
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen.
Volwassenen met veel schermtijd op de teller, hebben meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Kinderen en jongeren die veel stilzitten, blijken bovendien minder fit te zijn op cardiovasculair vlak. Te veel stilzitten kan een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol in de hand werken.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam. En als je 3 keer per week intens sport, welke sport dan ook, dan zet je sowieso je metabolisme flink aan het werk om extra calorieën te verbranden.
Regelmatig sporten is goed voor je conditie, en dat geldt ook in het zwembad. Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Zoals iedereen wel weet: beweging is altijd goed voor je. Als je regelmatig beweegt, krijgt je lichaam meer zuurstof binnen dan wanneer je de hele dag zit. Een half uur inspanning per dag is voldoende. Je zet daarmee je spieren aan het werk.