Een sifon zit onder je lavabo in de badkamer, onder de keukenspoelbak,... De bedoeling van een sifon is het tegenhouden van de geur. Als die sifon, om gelijk welke reden dan ook, droog staat, dan houdt die niet langer de geur tegen. Het is net het water in de sifon die een obstructie vormt voor vieze luchtjes.
Veiligheidshalve kan je ook nog een sifonput plaatsen tussen de overloop van de septische put en de riolering. De buis voor het huishoudelijk afvalwater zou ook van een sifonput voorzien moeten worden om te voorkomen dat er geuren uit de septische put terug naar de woning kunnen trekken.
Reukafsluiter. De reukafsluiter is een van de meest bekende stankafsluiters. In veel doucheputten is deze vorm van stankafsluiting te vinden. De reukafsluiter wordt over de standpijp geplaatst waardoor er altijd een laagje water in de vloerput blijft staan wat geurtjes weert.
Bij natte omstandigheden ontstaat er overdruk in de riolering wat zorgt voor een mogelijke terugstuwing van gassen in de leidingen. Dat zorgt voor die vervelende stank. Het plaatsen van een sifonput verhelpt dit probleem en zorgt voor een goede verluchting van de leidingen.
Wat doet een sifonput? Via een sifonput kan je zonder breekwerken gemakkelijk aan verstoppingen in afvoerbuizen. Een sifonput houdt ook de rioolgeur tegen zodat deze stank niet to in uw huis terecht komt, ook vangt een sifonput alle vetten op zodat deze zich niet ophopen in de afvoerbuizen.
Nee. Het plaatsen van een duiker op de huisaansluiting wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstopping vergroot. In sommige gemeenten is de plaatsing van een dergelijk toestel net vóór de aansluiting op de openbare riolering echter verplicht.
Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Voor een optimaal gebruik maak je je septische put gemiddeld om de 3 à 5 jaar leeg. De exacte termijn voor het ledigen van jouw septische put hangt vooral af van de volgende 2 factoren: Volume van de septische put: hoe groter de septische put, hoe minder vaak je deze moet ruimen.
Een inspectieput wordt vaak geplaatst op plekken waar de riolering een bocht maakt en/of op plaatsen waar diverse rioolleidingen samenkomen. Tevens komen inspectieputten voor op plaatsen waar de diameter en/of het materiaal van de rioolbuis wordt gewijzigd.
De tweede put is verbonden met de riolering. Minstens 1 maal per jaar moet ik in de eerste put een dikke laag aangekoekt vuil (eten- en zeepresten en dergelijke) verwijderen die de sifon tussen de twee putten blokkeert, waardoor er vuil water kan teruglopen in de regenwaterput. De tweede put blijft proper.
De standaardaansluiting voor een doorsnee gezin ligt maximaal 80 cm diep en heeft voor de een diameter van 125 mm voor de afvoer van afvalwater en 160 mm voor regenwater.
Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
De sifon als beluchter functioneert: heb je een onderdruk in het systeem dan zuigt hij lucht aan (beluchter), maar door het membraan kan er bij overdruk nooit water teruggeduwd worden. Bij een grote waterlozing op het systeem ontstaan er dus geen problemen.
In het riool kan methaan ontstaan, bijvoorbeeld op plekken waar vet en slib zich ophopen. Bij het inademen van hoge concentraties van methaan wordt zuurstof verdrongen en kunnen de volgende symptomen zich voordoen: Bewusteloosheid. Duizeligheid.
Soda helpt goed tegen vetresten. Het is niet schadelijk voor uw leidingen of het milieu.
Geur meet men over het algemeen met behulp van de menselijke neus. Volgens een gestandaardiseerde methode worden met behulp van een olfactometer verschillende verdunningen gemaakt van een luchtmonster dat geurcomponenten bevat.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
Een sifon zorgt ervoor dat er geen vieze luchtjes vrij kunnen komen, bijvoorbeeld uit de afvoer van de wastafel of douchebak.