Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Hoe ver moet moet het stopcontact verwijderd zijn van de keukenkraan en de wasbak? Voor de keukenkraan adviseren we dezelfde afstand aan te houden als in de badkamer, en dan specifiek zone 2. Dat betekent dat je minimaal 60 cm afstand houdt tussen de wasbak en een stroompunt.
Waar plaats je een stopcontact in de badkamer? Volgens de veiligheidsregels moet een stopcontact dus minstens 60 centimeter van een natte zone, zoals de douche of wastafel, zijn gebouwd en in ieder geval op 25 centimeter hoogte van de vloer.
Hoogte stopcontact badkamermeubel
Hou 10 cm ruimte tussen het stopcontact en de bovenkant van de wastafel - tenzij je een opzetkom hebt, dan is het 10 cm boven het wastafelblad. Daarnaast wordt aangeraden minimaal op 60 cm afstand tussen stopcontact en kraan te bewaren.
De basisregel is dat je alle stroomkringen van de badkamer moet beschermen met een differentieelschakelaar (ook verliesstroomschakelaar of aardlekschakelaar genoemd) van 30 milliampère (mA). Deze bescherming is verplicht en moet zich buiten de badkamer bevinden, bij voorkeur in de verdeelkast van de woning.
Aantal stopcontacten badkamer
Je stopcontacten mogen niet te dicht bij het bad of de douche staan. Plaats een dubbel stopcontact aan elke zijde van de wastafel. Eén of twee extra stopcontacten in de muur kunnen zeker geen kwaad.
Het eerste cijfer verwijst naar de weerstand van vaste stoffen. IP4X beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1mm. Het tweede cijfer verwijst naar de weerstand van vloeistoffen. IPX4 beschermd tegen opspattend water.
Regels plaatsing stopcontact badkamer
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
In droge ruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer, moeten stopcontacten minsten 15 cm boven de grond hangen. Die hoogte is gerekend vanaf de afgewerkte vloer. Voor natte ruimtes, zoals de keuken of badkamer, is de minimale hoogte van een stopcontact 25 cm.
Hoogte stopcontact badkamer
Ook in de badkamer is een minimale hoogte van 25 cm volgens NEN 1010 verplicht.
Wanneer je een rechte keuken, L-keuken, hoekkeuken of U-keuken hebt, grenst het keukenblok vrijwel altijd tegen een muur. Het is dan een logische keuze om de stopcontacten in de wand boven het werkblad te verwerken. De meest gangbare en voordelige optie zijn stopcontacten in de vorm van wandcontactdozen.
Soms zit een stopcontact net op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld op de plaats waar eigenlijk een kast komt te staan. Het stopcontact kun je dan eenvoudig laten verplaatsen. Omschrijf wat er moet gebeuren en maak direct een afspraak met een elektricien in de buurt.
Wanneer je in een muur gaat boren waar leidingen in kunnen zitten, dan is een leidingzoeker handig. Daarmee kun je de muur waarin je gaat boren analyseren, zodat je zeker weet dat je tijdens het boren geen leiding raakt. Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.
Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner is geworden.
Zone 2: tot 60cm rond het bad of de douche
Ook in deze zone is een zeer lage veiligheidsspanning nog steeds verplicht. 230 V spanning is wel toegelaten als het gaat over verlichting die op minstens 1.60m boven de grond hangt. Dat toestel dient wel aangesloten te zijn op een differentieelschakelaar van 30 mA.
Kun je het nieuwe stopcontact overal plaatsen? In principe kun je een nieuw stopcontact overal plaatsen, maar er zijn een aantal ongeschreven regels. De PVC buis met daarin de elektriciteitsdraden moeten altijd in een rechte, verticale lijn richting het plafond lopen.
Plaats stopcontacten liever niet lager dan 30 cm boven de vloer, dit i.v.m. stof en evt.vocht. Boven het aanrechtblad is ons advies ook 30 cm. De standaardhoogte voor schakelaars was vroegen 150 cm maar tegenwoordig word meestal 105 cm aangehouden.
We raden je wel aan om zeker een ruimte van 15 cm te voorzien tussen het aanrecht en de sokkel van het stopcontact, om zo ook aangegoten haakse stekkers vlot in het stopcontact te kunnen plaatsen.
Je mag voor specifiek gebruik dus maximaal één wandcontactdoos achter een groep zetten. Let op: om oneigenlijk gebruik van stopcontacten voor specifiek gebruik tegen te gaan, moeten er in de directe omgeving voldoende algemene wandcontactdozen aanwezig zijn.
IP zone 1. De eerste zone is de directe zone rondom het bad of de douche. Deze zone loopt in de breedte van het bad en de douche. Zone 1 loopt tot een hoogte van 225 centimeter vanaf de bodem van de douche of het bad.
Komt het stopcontact in de wand van een droge ruimte? Dan moet de middenlijn van de inbouwdoos zich op minimum 15 cm van de vloer bevinden.In een vochtige ruimte zoals de badkamer of keuken is dit 25 cm. Doorgaans plaatst men ingebouwde stopcontacten zo'n 25 cm van de afgewerkte vloer (gerekend vanaf de sokkel).
Eerst ga je na hoeveel stopcontacten per kring zijn aangesloten. Als je een bijkomend stopcontact wilt aansluiten op het circuit, moet je namelijk wel over voldoende stroom beschikken. Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten.
Zone 3. Dit is de zone die buiten zone 0, 1 en 2 valt. Hier zijn geen verplichtingen. Dit is dus de zone die meer dan 60 cm van douche of bad verwijderd is of meer dan 2,25 m hoog is.
In de zone-indeling van de badkamer mag je standaard wandcontactdozen (ook wel WCD genoemd) bijvoorbeeld niet in de zones 0, 1 en 2 plaatsen. Installeer je de wandcontactdoos in de badkamer buiten deze zones, dan moet je deze beveiligen met een aardlekbeveiliging met een aanspreekstroom van 30mA.
De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux.