PU schuim (Polyurethaanschuim) is een 2-componenten (hard)schuim met een gesloten celstructuur waardoor het waterdicht is. Polyurethaanschuim wordt gebruikt om holle ruimtes te vullen, te isoleren, drijfvermogen te creëren, mallenbouw of voor artistieke toepassing.
PU-schuimen zijn niet volledig 100% waterdicht, omdat er een bepaalde hoeveelheid waterabsorptie kan zijn. Maar afhankelijk van het type schuim is het wel meer of minder waterdicht.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Polyurethaan (PUR).
Polyurethaan is een plastic dat vaak als coating bij regenkleding wordt gebruikt. Regenkleding met polyurethaan is veilig te gebruiken.
Kunstleer / Polyurethaan
Dit product heeft weinig onderhoud nodig en is gemakkelijk schoon te maken. Je kan het product wassen met de hand en lauwwarm water.
In vergelijking tot polyester heeft polyurethaan een groot aantal voordelen, een nadeel is de hogere prijs van de kunsthars. Polyester wordt in de praktijk vooral gebruikt bij het fabriceren van glasvezel-laminaat objecten, iets wat bij polyurethaan veel minder gedaan wordt (met name vanwege de kosten).
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Er bestaan waterafstotende stoffen in allerlei verschillende soorten. Zo zijn ze bijvoorbeeld in de vorm van gecoat katoen, waxdoek, outdoorstof van polyester, ripstop, softshell en andere weeftechnieken verkrijgbaar.
Waterdichte stof kan op verschillende wijze geproduceerd worden. Er zijn sommige stoffen en materialen die van nature waterdicht zijn, zoals rubber en plastic. Anderen hebben beschermende, waterdichte coatings, zoals zeildoek, of zijn gelamineerd met dunne, waterdichte folies.
Kunstleer heeft als materiaal verschillende voor- en nadelen ten opzichte van echt leer die we hier beknopt zullen behandelen. Kunstleer neemt geen vocht op en is niet luchtdoorlatend. Hierdoor is kunstleer veel bestendiger dan echt leer wat in sommige toepassingen zoals werkkleding erg belangrijk kan zijn.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Het 'PU' in PU leer staat voor PolyUrethaan. De zichtbare laag van PU leer is namelijk een polyurethaan folie of coating. Deze is soms aangebracht op een laag splitleer, maar kan echter ook uit samengeperste leerresten bestaan. Hoewel PU leer dus echt leer bevat, is het materiaal dat u ziet en voelt géén leer.
Polyurethaan wordt gebruikt om zacht PUR-schuim te maken. Dit kan in verschillende consumentenproducten worden verwerkt, zoals matrassen, kussens, meubels, aankleedkussens, sponzen en speelgoed. Polyurethaan komt ook voor in hard schuim zoals het isolatie PUR-schuim dat veel wordt gebruikt in de bouw.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
Twee sneldrogende stoffen zijn linnen en nylon. De enige twee nadelen hiervan zijn dat linnen in de regen sneller doorschijnt (dus ga vooral niet voor wit), en dat nylon slecht ademt, waardoor je sneller last krijg van zweetluchtjes. Je kunt daarom ook voor stoffen gaan die water goed absorberen, zoals katoen of zijde.
Waterdichtheid van kleding
Bij een waterkolom vanaf 1.000 mm (1 meter dus) wordt het als waterdicht aangemerkt. Daaronder, dus bij een waterkolom van 0 tot 1.000 mm, mag de stof als waterafstotend aangeduid worden, maar niet als waterdicht.
Op dit moment worden Olefin en Sunbrella gezien als de beste soorten buitenstof. Zij scoren zeer goed op basis van de criteria en zijn daarom beide buitengewoon goede stoffen.
Een goede basis voor een verbouwing of renovatie. Een houten vloer kun je uitstekend waterdicht maken met polyester. Polyester trekt niet in het hout, maar vormt een waterdichte laag op het hout die bescherming biedt tegen vocht. De polyester laag is een prima basis voor de verdere aanleg of verbouwing van je badkamer.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotend jack is slechts bestand tegen zoveel regen.
HECHTING AAN ONDERGROND Polyesterhars hecht meestal niet zo best aan de ondergrond. Wat dat betreft is het duurdere epoxy veel meer geschikt. Het grof schuren van de ondergrond helpt al behoorlijk. Voor een goede hechting op steen, beton (niet al te vers) en hout is beslist onze PU hechtprimer noodzakelijk.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Meestal zijn bekledingen in 2 lagen voldoende om de ondergrond volledig te bedekken.