Een Vlaamse reus kan erg hoog springen en ook graven. Zorg ervoor dat je ren hierop is voorzien. 1m20 hoogte moet zeker voldoende zijn. Je kan de ren ongeveer een 0,5m -1m diep in de grond steken of gaas over de oppervlakte leggen om te voorkopen dat ze via tunnels ontsnappen.
Vlaamse Reuzen zijn slimme dieren, ze houden ervan uitgedaagd te worden met bijvoorbeeld konijnenspeelgoed en hiernaast kun je ze vrij eenvoudig dingen leren. Zoals het zindelijk worden in het konijnen verblijf of zelfs los in huis!
Het is een feit dat een Vlaamse reus relatief duur is in het onderhoud. Dit komt omdat Vlaamse reuzen veel eten en omdat er een goed en ruim konijnenhok nodig is. Omdat een Vlaamse reus veel ruimte nodig heeft, is een konijnenhok voor binnen geen optie. Een konijnenhok voor buiten heeft dus de voorkeur.
Verblijf. Een Vlaamse Reus heeft een groot hok nodig, een standaard konijnenhok is doorgaans te klein. Je kunt het hok binnen zetten, maar ook buiten kunnen deze konijnen prima leven. In de winter krijgt het konijn een dikke wintervacht, dus ook in dit seizoen kan het dier prima buiten blijven.
Voor grotere konijnen zoals Vlaamse Reus en Franse Hangoren komt u al gauw aan minimaal 10 vierkante meter en overdag een vrije uitloop in de tuin. Het schuilhok moet voldoende ruimte bieden zodat de konijnen hier ook languit in kunnen liggen.
Ga indien mogelijk in het hok of de ren zitten en anders ernaast met de deur open. Zorg dat u iets lekkers bij de hand heeft zoals groenvoer, speciaal snoepgoed voor konijnen of gewoon voer. Vaak vinden ze dit al lekker genoeg om even te komen kijken.
Voeder appels en peren met mate. Men geeft best niet te veel bonen, erwten, maïs, kool (alle variëteiten), spruitjes en sla. Vooral bij Vlaamse reuzen is het geven van groenvoer ook belangrijk, net zoals goed hooi.
Konijnen zijn harige graafmachines. Ze hebben niet alleen enorm sterke, scherpe nagels maar ook zeer efficiënte voorpoten waarmee ze lange tijd achter elkaar in de grond kunnen graven. Voor sommige rassen is het omploegen van uw bloembed een fluitje van een cent!
Dit kost ongeveer 20 euro per maand, maar dat verschilt natuurlijk enorm per konijn. Een Vlaamse reus eet nou eenmaal meer dan een Hollander. Weeg je konijn om er erachter te komen hoeveel brokjes en groente je moet voeren.
Een Vlaamse reus koop je vaak al voor 15-35 euro. Er zijn zelfs fokkers in Nederland die zelf tatoeages aanbrengt in de oren van de Duitse Reuzen.
Zit jouw konijn het overgrote deel van de dag in een konijnenhok? Dan is het belangrijk om hem regelmatig los te laten lopen. Bewegingsvrijheid is namelijk een van de basisbehoeften van konijnen. Wanneer ze even los kunnen lopen, bijvoorbeeld in de tuin, dan zullen ze hier flink van genieten.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
De hoeveelheid droogvoer voor een vlaamse reus zou 25-30 gram per kg. lichaamsgewicht per dag moeten bedragen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6-8 maanden, mag naar behoefte krijgen. Let echter wel op eventuele wamvorming of andere tekenen van “dikmakerij”.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Er kunnen verschillende redenen zijn. - Lichamelijke kwaal. Wanneer je konijn altijd zindelijk was, en ineens begint naast de wc te plassen zou je het eerst kunnen denken aan een gezondheidsprobleem zoals een infectie aan de urinewegen, blaasgruis, blaasstenen of een nierziekte.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.
De Vlaamse reus is een echt Belgisch ras dat sinds 1848 in Nederland erkend wordt. Dit grote konijnenras weegt maar liefst 6 tot wel 8 kg. Een Vlaamse reus heeft een vriendelijk en betrouwbaar karakter. Hij reageert goed op andere konijnen, mensen, kinderen maar ook op dieren.
Konijnen worden vaak gezien als gemakkelijke huisdieren. Dat is echter niet terecht. Konijnen zijn ontzettend leuk, maar het zijn ook vrij gevoelige dieren die ruimte, goede voeding en aandacht nodig hebben. Als u weet wat u doet, kunt u een konijn prima als huisdier houden.
Een diepte van 50cm is goed. Ze kunnen dan lekker holen graven. Maar niet diep genoeg om in te wonen. En als ze instorten dan raken de konijnen niet bedolven onder het zand.
Het graven bij konijnen is natuurlijk gedrag. Dit stamt af van het gedrag dat het konijn in de natuur zou vertonen. In de natuur graven konijnen gangen en tunnelstelsels om zich te beschermen tegen roofdieren. Daarnaast gebruiken ze de ruimtes om zich te nesten.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.