De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.
Ziet u een paarse vlag bij het strand wapperen? Dan wordt het afgeraden om te gaan zwemmen. Deze vlag geeft aan dat er sprake is van gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water.
De gele vlag
Het is gevaarlijk om te pootjebaden of zwemmen. Meestal heeft dat advies te maken met het weer. Ook bij deze vlag geldt: alles wat drijft is verboden.
GROENE VLAG (Bandera verde)
Als de groene vlag gehesen is door de strandwacht is er niets aan de hand. Dit betekend dat de zee kalm en veilig is om te zwemmen.
De rode vlag is een internationaal symbool voor sociaaldemocratie, socialisme en communisme. Daarbij worden functionele rode vlaggen vaak gebruikt om mensen attent te maken op gevaar, vanwege de associatie van rood met gevaar.
Rode vlag: niet zwemmen!
Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden door de landelijke Reddingsbrigade.
GROENE VLAG
De kust is veilig. Zwemmen is toegelaten.
Kijk voor je gaat zwemmen steeds naar de kleur van de vlag die de redders uithangen. Groen betekent dat het veilig is om in zee te gaan. Bij een gele vlag is zwemmen gevaarlijk en zijn opblaasbare voorwerpen in zee verboden. Zie je de rode vlag wapperen, dan is zwemmen niet toegelaten.
Tussen zandbanken bevinden zich muien, waarbij water de zee in stroomt (bij laagwater, eb) of richting het strand (bij hoogwater, vloed). Een mui is gemiddeld 15 tot 30 meter breed en kan tot 100 meter de zee in stromen, met een snelheid tot wel 10 kilometer per uur; dat is sneller dan een olympisch zwemmer!
De vlag van Oekraïne (Oekraïens: державний прапор України, derzhavniij prapor Ukraijinij letterlijk "staatsvlag van Oekraïne") bestaat uit twee horizontale banen, een blauwe en een gele.
Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt. Als je in zo'n muistroom terecht komt, wordt je een stuk meegevoerd de zee op.
De betekenis van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
De blauw-wit-rode vlag zou vanaf 1848 in gebruik zijn als vlag van de Pruisische provincie Sleeswijk-Holstein, om in 1935 door de nazi's te worden afgeschaft. Na de Tweede Wereldoorlog werd Sleeswijk-Holstein een deelstaat van de Duitse Bondsrepubliek; in 1949 werd de vlag dan officieel vastgelegd.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Onder voorwaarden in bewaakte zones
Een bewaakte zone wordt afgebakend met gele boeien. Je vindt er ook een bord terug dat aangeeft dat het een bewaakte zone is. Meer bepaald mag je in zo een zone zwemmen als er een groene vlag uithangt. Hangt er een gele vlag uit dan is het niet echt veilig om te zwemmen.
De rode en de gele vlag zijn duidelijk. Als die er hangen, geldt dat voor het hele strand. En ook de oranje windzak, die verbiedt om met luchtbedden, opblaasbootjes of opblaasspeelgoed het water op te gaan, geldt voor het hele strand. Maar bij die rood-gele vlag moet je wel extra opletten!
De zwarte vlag is een symbool van dood en rebellie. Het werd voornamelijk gebruikt door piraten , anarchisten . Het werd voor het eerst in 1830 in Frankrijk gezwaaid, waar het tijdens de juli-opstand boven het Hôtel de Ville in Parijs zweefde .
Hieronder de betekenis van de vlaggen van de Reddingsbrigade nog een keer op een rijtje. De betekenis van de strandvlaggen is: De oranje windzak: U mag baden en zwemmen. Maar het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden) is verboden vanwege het risico op afdrijven.
De vlag van Noord-Holland is een horizontale driekleur in de kleuren geel, rood en blauw. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland namen de vlag officieel aan op 22 oktober 1958.
Bij een gele vlag wordt er gewaarschuwd voor een potentieel gevaarlijke situatie. Zwemmers worden gevraagd op te passen en bij voorkeur niet het water in te gaan. Als er een oranje windzak te zien is, is er sprake van een aflandige wind en/of stroming.
Het rode kruis werd gebruikt tijdens de kruistochten, en is een van de vroegste symbolen van Engeland. De vlag bestaat uit een rood kruis op een wit veld. Het kruis heeft een breedte van 1/5 van de hoogte van de vlag zelf.
De vlag van Polen wordt gebruikt sinds het begin van de 20e eeuw. De vlag bevat twee gelijke horizontale banden in de kleuren wit (boven) en rood. De Poolse "Dag van de Vlag" wordt gevierd op 2 mei sinds 2004.