Wanneer het gaat om werken op een steiger, is veiligheid natuurlijk een van de belangrijkste dingen. Helaas zijn ongevallen door een steiger meer regelmaat dan uitzondering. De ongevallen gebeuren zowel tijdens het opbouwen, als tijdens het gebruik of de demontage van de steiger.
De brede ASC rolsteigers mogen zowel binnen als buiten gebruikt worden tot een maximale werkhoogte van 22 meter. De smalle ASC rolsteigers mogen binnen en buiten tot een werkhoogte van 14 meter worden gebruikt.
Een rolsteiger dient altijd(!) aan de binnenkant beklommen te worden, dit in de eerste plaats om te voorkomen dat de rolsteiger omvalt. Gebruik de sporten van de frames als trap naar boven.Aan de binnenzijde kan er door het luik in het steigerplatform geklommen worden.
Voor buiten mogen rolsteigers tot maximaal 8 meter hoogte worden gebruikt.Binnen is het maximum 12 meter. Met hoogte word bedoeld van de ondergrond waar de rolsteiger op staat tot de bovenste werkvloer. En met binnen wordt bedoeld dat het gebouw waarin op hoogte wordt gewerkt, winddicht is.
Zorg voor een opgeruimde werkvloer op de steiger, vrij van obstakels. Werk op hoogte altijd met zijn tweeën: de één op de grond en de ander op hoogte. Beklim een (rol)steiger niet buitenom. Verplaats een steiger nooit als er iemand op de steiger staat.
Verplaatsen van een opgebouwde rolsteiger
Voor een rolsteiger of kamersteiger verplaatst mag worden dient deze vrij te zijn van losse materialen zoals bouwmaterialen en/of gereedschappen. Daarnaast mag een rolsteiger absoluut niet verplaatst worden als er één of meerdere personen op de steiger staan.
De verplichting van een certificaat voor het werken met vaste steigers bestaat al langer. Sinds 2018 is ook voor het werken met een rolsteiger een certificaat verplicht.
Voorwaarden. Als u een container, steiger, bouwkeet of ander voorwerp gaat plaatsen, moet u voldoen aan voorwaarden. Zo mag het voorwerp niet langer dan 6 maanden in de openbare ruimte staan.
Valbeveiliging bij het gebruik van steigers
Bij het gebruiken van rolsteigers of kamersteigers wordt er al vrij snel op 2,5 meter of hoger gewerkt. Dit betekent dat er altijd verplicht valbeveiliging gebruikt moet worden.
Het bouwen van steigers mag slechts worden opgedragen aan bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd. Bij opdrachtomschrijving mag geen misverstand kunnen ontstaan over de afmetingen, zwaarte en doel van de steiger.
Aan de steiger moet een speciale aardkabelkoppeling zitten, en aan de staalconstructie een klem met een gepunte borgbout. De aardkabel moet je door een deskundige persoon laten aanbrengen en visueel controleren. Voor de chemische en petrochemische industrie kunnen andere voorschriften gelden.
Het Arbobesluit eist dat er een toezichthouder steiger is die periodiek (minimaal 2 wekelijks) de steiger keurt. Ook bij een wijziging aan de steiger of na een periode van slecht weer zoals ijzel of storm, moet de steiger gekeurd worden. Dat mag het bedrijf zelf doen of laat het doen door de steigerbouwer.
Ga voor veiligheid
Gevolgen die u liever voorkomt. Dit kan door uw steiger 1 keer per jaar te laten keuren. Zo weet u zeker dat uw steigers veilig te gebruiken zijn. Daarnaast is deze periodieke keuring verplicht en voorkomt u hiermee problemen met de inspectie.
Iedereen kan certificaten en keurmerken afgeven. Maar er zijn ook toetsende instanties die hierin gespecialiseerd zijn. Een toetsende instantie kan zich laten accrediteren om sommige certificaten en keurmerken af te mogen geven.
Veiligheidsmaatregelen bij werken met een ladder
Stel de ladder op onder een hoek van circa 75 graden. Plaats de ladder op een stevige ondergrond. Houd de ladder en je schoenen schoon. Let op de maximale werkhoogte van de ladder, dit mag in overleg 7,5 meter bedragen.
Rolsteiger Compleet: Geschikt voor intensief professioneel gebruik. Rolsteiger Euro: Geschikt voor intensief gebruik, makkelijker opbouwen door het conische verbinding frame. Rolsteiger Voorloopleuning: Rolsteiger conform de nieuwe normen en eisen, geschikt voor intensief gebruik.
Het antwoord op de vraag hoe hoog je op een ladder werken mag vinden wij in het Arbobesluit en wel in artikel 7.23a. Hierin staat dat de stahoogte op een ladder niet hoger dan 7,5 meter mag zijn en het liefst ten hoogste 5 meter. Als maatstaf voor de stahoogte wordt de hoogte van de voeten genomen.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat om van hoogte te vallen, moet een werkgever maatregelen nemen. Boven de 2,50 meter is dit wettelijk verplicht, maar ook onder de 2,50 meter moet de werkgever maatregelen treffen als er een risico is om te vallen.
U valt van een steiger af, trap, een hoogtewerker, van een dak of van een ladder. Kunt u uw schade claimen bij uw werkgever? Jazeker! U moet de werkgever aansprakelijk stellen.
Uw medewerkers werken op 2,5 meter of hoger. Uw medewerkers werken op minder dan 2,5 meter hoogte, maar er zijn wel risico's om te vallen. Uw medewerkers werken op een plek die beweegt of kan gaan bewegen waardoor ze kunnen vallen.