Zo heeft 85C een even grote cup als 80D en 75E.
Maar als je een bandmaat groter kiest verandert tegelijk de cup grootte mee (cupmaat van 80B is gelijk aan die van een 75C). Je moet in dit geval kiezen voor een bh maat 80A, hiermee wordt de bandmaat ruimer en behoud je de cup grootte die je ook had bij bh maat 75B.
De cups van een 75B, bijvoorbeeld, zijn even groot als die van een 80A (met langere band) en 70C (met kortere band). De kleinste cup is AA, waarop (in continentaal Europa) de maten A, B, C, D, E, ...
Als je onderband te los zit ga je een cupmaat omhoog en een onderwijdte maat omlaag. Voorbeeld: als je huidige bh-maat B75 is, dan wordt je nieuwe maat C70 voor een strakkere band en A80 voor een lossere band.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Maat 75C wordt 75B. - De omvang is te klein en de cup is te klein: Kies de omvang 1 maat groter, de cupmaat blijft gelijk! Maat 75C wordt 80C.
Cup A en cup AA, de kleinste bh cupmaten die er zijn.
'De cupmaat wordt bepaald door de omvang onder de borsten en de borstomvang (gemeten over de tepellijn). Wat wij verstaan onder een kleine cupmaat is AA tot B.
Dus dáár gaat mijn intuïtie, want de borsten van 85A, 80B, 75C en 70D zijn allemaal even groot. Dat komt doordat de cupmaat is gedefinieerd als een verhouding tussen omtrek onder en over de borst. Een smalle dame heeft daardoor een grotere cupmaat dan een breder iemand met exact dezelfde borsten.
Is het echt zo dat een 70D hetzelfde is als een 75C? De beugel is in deze bh's even groot; alleen de omvangsmaat verschilt. Zodra je de omvangsmaat 5 centimeter groter pakt, wordt de cup automatisch ook een maat groter.
Bij een 75B is dat dus 75. Deze omvangsmaat staat eigenlijk voor de omtrek onder je borsten in centimeters. De cupmaat is de letter in de maat, die aangeeft hoeveel ruimte er in de bh is gemaakt voor de borsten. Dus bijvoorbeeld bij 75B is de B de cupmaat.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
De gemiddelde leeftijd voor een meisje om te beginnen met het dragen van een beha is 11. Sommige meisjes hebben reeds rond 8 jaar een beha nodig, anderen hebben er geen nodig tot ze 14 zijn. Elk meisje is anders! Soms vragen meisjes die nog niet zo ontwikkeld zijn om een beha te dragen omdat een vriendin er een draagt.
Cup maat B is een kleine maat
Maar het wordt eigenlijk als klein beschouwd in vergelijking met de rest van de bh maten die verkrijgbaar zijn in de meeste ondergoed- en lingeriewinkels.
De borsten worden teveel tegen elkaar aan gedrukt: Dan is de cup is te klein. De bandjes snijden in op de schouders: Dan is de omvang te ruim of de cup is te klein. De bandjes zakken af: Dan is de omvang te ruim. De beugels liggen niet vlak op de huid tussen de borsten, maar komen naar voren: Dan is de cup te klein.
Om uw bh maat te meten meet u eerst, strak, onder de borsten, laat het meetlint op de rug op gelijke hoogte lopen (1). Dan meet u over het volste deel van uw borsten, hierbij moet het meetlint op de rug ook op gelijke hoogte lopen (2). Het verschil tussen deze twee maten geeft de cupmaat aan.
Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
De belangrijkste maat is de cupmaat; 34 = cup A, 36 = cup B / kleine C, 38 = cup C, 40 = cup D, 42= D+/DD en 44 = cup E.
Je borstomvang dien je met een lintmeter op te meten, op het zwaarste deel van je borsten en over de tepels. Zo zal je bij een verschil van 12,5 cm tussen de borstomvang en de omvangmaat een A cup dragen. Elke 2,5 cm extra omvang maken dat je een cupmaat groter dient te dragen.