"Het nuttigen van een stevige maaltijd zorgt er niet voor dat je minder dronken wordt. Een zogenaamde bodem leggen is een fabel", zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. "Nuchter of met een volle maag, uiteindelijk zit er toch dezelfde alcoholconcentratie in je bloed.
Alcohol wordt opgenomen door de wanden van je maag. En dan gaat sneller dan je zou denken. Het is daarom altijd een goed idee om even een flinke bodem te leggen. Op deze manier bouw je een soort schild, deze maakt het lastiger voor de maag om alcohol snel op te nemen.
"Voeding met goede vetten zorgt voor een goede bodem voordat je alcohol drinkt, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten. Voeding met deeg, vanwege de koolhydraten, en kaas, vanwege de eiwitten en vetten, geven ook een goede bodem," zo gaat Willemsen verder.
Waarschijnlijk heb jij namelijk al je sushirolletjes doordrenkt met met sojasaus. Hierin zit zoveel zout dat je hetzelfde effect creëert als bij de zoute snacks. Zout staat voor uitdroging voor je lichaam en alcohol staat uitdroging voor je lichaam. Samen de ergste kater van je leven.
Ga dus vooral sushi, noodles, misosoep, kimchi en wokgerechten eten voor het uitgaan. Het is ook een goed idee om je lever te ondersteunen met eten. Dit kan je doen met kurkuma, kaneel, boerenkool, broccoli, rode biet, avocado en citroen. Zoek dus een lekkere maaltijd waar deze ingrediënten in zijn verwerkt.
Vis, noten en avocado's
Er is genoeg eten dat gezonde vetten bevat om de avond door te komen. Ook deze vetten vormen een beschermlaag in je maag waardoor de alcohol langzamer in je bloed terechtkomt. Denk aan bijvoorbeeld een stukje zalm met avocado en groenten.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Een zwaar lichaam bevat meer vloeistof, waardoor de alcohol van een consumptie meer verdund wordt dan in een lichaam met een laag gewicht en dus minder lichaamsvloeistof. Deze verdunning is ook de reden waarom mannen beter tegen alcohol kunnen dan vrouwen.
Vet voedsel met veel koolhydraten, zoals pizza en pasta zijn het beste om katers te voorkomen, omdat vetten ervoor zorgen dat de alcohol langzamer door het lichaam wordt opgenomen. Als je echter liever wat gezonds eet, ga dan voor vette vis die veel gezonde vetzuren bevat, zoals zalm, forel en makreel.
Beter eet je een lekkere salade met gerookte zalm en/of boontjes. De visolie in de zalm helpt je maag bij het afbreken van de alcohol en de peulvruchten zijn een gezonde bron van koolhydraten om je honger mee te stillen. Ook lekker en prima tegen een kater: wat asperges met gerookte ham.
Alcohol wordt vooral door je maag en dunne darm opgenomen in de bloedbaan. Als je eet bij of voor het drinken van alcohol, doet het lichaam er iets langer over om alcohol op te nemen in de bloedbaan. Daarom voel je je op een lege maag eerder dronken, dan op een volle maag.
Hierdoor wordt alcohol langzamer opgenomen in het bloed. Dus wanneer je een volwaardige maaltijd wilt, kun je het beste gaan voor een stukje gegrilde zalm met wat groente en rijst. Als je dus eerst uit eten gaat, kan je het beste zalm met spinazie eten voor een avondje uit.
Daaruit bleek dat je van sterke dranken zoals wodka, gin en whiskey meer energie krijgt en dat ze je een zelfzeker en sexy gevoel geven. Ook wijn of bier hebben een positief effect, meer dan de helft van de bevraagden voelde zich meer ontspannen nadat ze hiervan een glas dronken.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Meest populair bij het indrinken zijn pils (of andere lichte bieren) en sterke drank. 25% van wie indrinkt doet dit met sterke drank, zonder verschil in geslacht. Daarnaast drinken mannen eerder in met lichte bieren en vrouwen met wijn.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Voedsel in de maag
Een volle maag remt en een lege maag versnelt de opname van alcohol in het bloed. Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten.
Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol: Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft. Denk bijvoorbeeld aan soep en vleeswaren als rookvlees.