Sectoren zijn divisies binnen een economie of markt die handig zijn voor prestatieanalyses of vergelijkingen van bedrijven met soortgelijke producten en kenmerken. Economieën zijn doorgaans verdeeld in vier sectoren, namelijk: Land- en mijnbouw. Bewerkings- en verwerkingsindustrie.
Een economische sector is een deel van de economie. Het is een benaming voor alle bedrijven samen die actief zijn in een bepaalde categorie producten of diensten. Voorbeelden zijn de bouw, auto-, visverwerkende industrie en horeca.
Economische sectoren zijn onderdelen van de economie die elk bestaan uit bedrijven van een bepaalde branche. Soms worden economische sectoren ook wel bedrijfstakken of branches genoemd. Het werk en de productie in een land kunnen worden ingedeeld op basis van economische sectoren.
Je gaat zo eerst naar de website van het Centraal Bureau voor Statistiek om je SBI-code op te zoeken. Dat is de code van je sector. Ga vervolgens met je code terug naar deze pagina. Je kunt dan zien in welke sector je actief bent.
12. Metaal-en technische bedrijfstakken.
De sectorindeling is een indeling die de Belastingdienst bepaald om een organisatie aan een sector toe te kunnen wijzen. Deze indeling heeft invloed op de loonkosten van werkgevers. De hoogte van een aantal premies werknemersverzekeringen wordt namelijk op basis van de sectorindeling bepaald.
Sector 8. Groothandel in hout, zagerijen, schaverijen en houtbereidingsindustrie.
Onder de detailhandel vallen bedrijven die fysieke goederen voor persoonlijk gebruik aan de consument leveren. In de spreektaal gaat het dus om winkels. Denk hierbij aan kledingwinkels, bakkerijen, supermarkten, bouwmarkten, meubelwinkels, enzovoorts.
Een sector wordt ook wel een branche genoemd en is een naam voor alle bedrijven die werken in een bepaalde categorie diensten en producten. In een branche of sector zitten alle bedrijven die zich met hetzelfde bezighouden, bijvoorbeeld zorg, techniek of bouw.
Zowel gemeentebesturen, politie, brandweer, OCMW's, onderwijs, De Lijn, Kind & Gezin... behoren tot de openbare sector.
De horeca is de sector van eten en drinken. Horeca staat voor hotel, restaurant en café.
Zakelijke dienstverlening is de term waarmee men in Nederland de tertiaire sector aanduidt. Binnen deze sector vallen verschillende dienstverlenende bedrijven.
Voorheen was het mogelijk om te kiezen uit slechts 148 bedrijfstakken, maar inmiddels zijn er circa 400(!) waar je uit kunt kiezen.
De zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendkrachten) is de grootste bedrijfstak, met 2,4 miljoen banen in 2021. De zorg is goed voor 1,8 miljoen banen en de handel voor 1,7 miljoen banen.
Tertiaire sector: Bedrijven die diensten verlenen om winst te maken, zoals de horeca, transportbedrijven, banken en detailhandel. Het zijn commerciële bedrijven. Beroepen bijv. reisleider, beveiliger, chauffeur goederenvervoer, kapper.
Advocaat. Een van de bekendste beroepen binnen de juridische sector is die van advocaat. Als advocaat behartig je de belangen van jouw cliënt. Op welke manier je dit doet, is sterk afhankelijk van de wens van de cliënt en van jouw werkterrein.
Sector: Communicatie & Marketing.
Alle ondernemingen die worden aangemerkt als een uitzendonderneming zullen vanaf 2020 standaard worden ingedeeld in sector 52. Dit is het gevolg van de WAB en is vastgelegd in de Wfsv (Wet financiering sociale verzekeringen). Dit geldt dus ook voor uitzendondernemingen die op dit moment in een vaksector zijn ingedeeld.
UWV voert de werknemersverzekeringen uit. Wij hebben soms gegevens van u nodig die u van de Belastingdienst krijgt. Het gaat om het loonheffingennummer, uw sector en uw risicopremiegroep.
U vindt de sectorcode terug op de 'Beschikking sectoraansluiting' die u in het verleden heeft ontvangen van de Belastingdienst. De sectorcode is ook terug te vinden op de jaarlijkse 'Beschikking/Mededeling gedifferentieerd premiepercentage Werkhervattingskas.
De sector overheid
Binnen de publieke sector vinden we de volgende type organisaties: gemeenten, zelfstandige bestuursorganen (ZBO's), de ministeries (het Rijk) en de provincies. Elk met eigen verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden.