Wanneer die warme, vochtige lucht niet kan ontsnappen en in contact komt met een koud oppervlak zoals het raam, condenseert het daarop. Vandaar dat condens op ramen in de slaapkamer vaak voorkomt.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Wanneer het koude oppervlak van glas in contact staat met warme, vochtige lucht binnen, zal er een waterdamp kunnen ontstaan die zich afzet op de binnenkant van het enkel of zelfs dubbel glas. Dit noemen we dan condens. Dit beslaan van de onderkant van de ramen noemen we in de volksmond condensvorming.
Condens op dubbel glas is niet erg. Ziet u vocht in of tussen de glasplaten van dubbel glas, dan is er waarschijnlijk sprake van lekkage van het dubbel glas. Het glas moet dan vervangen worden. Condens op uw raam is geen groot probleem.
Ja, dat mag! Vaak wordt gedacht dat het een slecht teken is als HR++ glas beslaat. Het tegendeel is echter waar. Condensvorming aan de buitenkant van het raam betekent juist dat uw glas goed isoleert!
Het dubbel glas wordt nat en je kan er minder goed door naar buiten kijken. Condens op dubbel glas ontstaat doordat dubbel glas een hoge isolerende werking heeft. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenzijde van je woning.
Condensatieproblemen bij enkel glas voorkomen
Wat je wél kunt doen, is extra goed ventileren. Daarmee wordt de condens een stuk minder. Een ventilatierooster, met kosten tussen € 20 en € 125, is een effectieve oplossing om condensvorming te verminderen en enkel glas te isoleren.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.
Geschikt voor:
Vochtvreter® bestrijd condens, vocht en muffe geurtjes. Vochtvreter® is reukloos, geluidloos, kost geen energie en gemakkelijk navulbaar. Vochtvreter® verlaagt een te hoge relatieve luchtvochtigheid in alle gesloten ruimtes met weinig of geen ventilatie.
Nooit meer een beslagen bril hebben? Deze spray zorgt dat je bril 48 uur lang condens vrij blijft.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer het boven de 60 procent uitkomt, is er sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor schimmels en bacteriën in huis, wat erg slecht voor de gezondheid is.
Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het dubbel glas.
Hebben rolluiken zin bij HR++ glas? Ja, rolluiken kunnen zinvol zijn bij HR++ glas. Hoewel HR++ glas al uitstekende isolatie biedt, kunnen rolluiken extra isolatie en beveiliging toevoegen door de warmte binnen te houden in de winter en de warmte buiten te houden in de zomer.
Condens aan de binnenzijde van een ruit wordt veroorzaakt door het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenlucht. Dit fenomeen treedt meestal op wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een raam.
Triple glas heeft een hoge isolatiewaarde en laat weinig energie door, waardoor er bij een lage buitentemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid condensvorming kan ontstaan aan de buitenzijde van het raam.
Condens aan de buitenkant van uw raam
Condensvorming op het glasoppervlak ontstaat bij een lage temperatuur aan de buitenzijde en ene hoge luchtvochtigheid. We zien dit vooral 's ochtends in de lente en herfst. Het verdwijnt vanzelf wanneer de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt.
Condens, vocht- en schimmelplekken in de slaapkamer zijn duidelijke kenmerken van een teveel aan vocht. Los van het feit dat dit er lelijk en onsmakelijk uitziet, veroorzaakt het vocht kozijnrot, schade aan schilderwerk, loskomend behang, aangetast stuc- en metselwerk.
Als het vocht de woning niet kan verlaten, dan is dat meestal terug te zien in de hoeken van de kamer. Als je denkt dat je last hebt van een vochtprobleem, dan kun je de binnenmuren van het huis eens controleren. In de meeste gevallen is het vocht te zien op de muren in de hoeken van een kamer.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren.