Doe een dutje Niet altijd eenvoudig op een drukke (werk)dag, maar even na het avondeten of in het weekend: zeker doen. Ga op bed liggen en dut lekker weg. Na een dutje voel jij jezelf een stuk beter. Er is geen tijd gebonden aan een dutje, een half uur kan genoeg zijn en twee uur te kort.
Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
Vermijd springen en schokkende bewegingen.Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.
Het opstellen van een regelmatig slaappatroon, regelmatige lichaamsbeweging en het toepassen van ontspanningstechnieken kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde zwangerschap. Overweeg om dagelijks te wandelen, zwangerschapsyoga te beoefenen of regelmatig meditatie en ademhalingsoefeningen te doen.
Verdriet versterkt je emoties en de onbalans van je hormonen, alsof je alles intens beleeft. Zeker wanneer je zwanger bent (of net bevallen) zul je de intense emoties van verdriet en blijdschap dwars door elkaar voelen. Dat voelt soms ingewikkeld, soms mooi en vooral intens.
Veel stress zorgt voor een minder goed functionerende placenta die dus ook minder kan doorgeven of juist tegenhouden. Baby's kunnen dan te vroeg geboren worden, omdat ze op een gegeven moment niet meer de voeding krijgen die ze nodig hebben.” Je hoeft je geen zorgen te maken als je af en toe gestresst bent.
Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden:extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
Recht op beperkt vrijwillig overwerken
Ook al vind je het zelf niet erg om over te werken, er is een wet die je ongeboren kind beschermt. Daarin staat dat jij niet meer dan 10 uur per dag mag werken. En je mag niet meer dan gemiddeld 50 uur per week werken in een periode van 4 weken.
Je hebt recht op zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit kan je van zes tot vier weken vóór de verwachte bevallingsdatum opnemen. Je bent verplicht om uiterlijk drie weken voordat je zwangerschapsverlof wilt opnemen te melden dat je zwanger bent, maar bij voorkeur doe je dit eerder.
Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding van de placenta, en dus voor een betere doorbloeding van de foetus. ' Vrouwen die tijdens de zwangerschap op regelmatige basis wandelen, hebben daarnaast een kleinere kans op een vervelend en veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje.
Als je de gewoonte hebt om dagelijks te wandelen, dan kan je gerust door blijven gaan. Maak bijvoorbeeld elke dag een klein tochtje van een uur. Zo behoud je een zekere regelmaat en gooi je je gewoontes niet te plots om, dat zou je lichaam kunnen verrassen.
Tijdens de zwangerschap zijn er hormonen actief zoals relaxine die zorgen voor verweking van banden, pezen en bindweefsel. De druk op de bekkenbodemspieren is al hoog (door het gewicht van de baarmoeder, vruchtwater en baby) en je wilt dit niet onnodig opvoeren door ook nog te springen of rennen.
Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten. Alleen kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Voor hen kan het schadelijk zijn. Baby's kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Omdat de hoeveelheid bloed tijdens je zwangerschap toeneemt, heeft je lichaam meer ijzer nodig. Een ijzertekort (bloedarmoede) is vaak te herkennen aan vermoeidheid, een bleke huid, rusteloze benen en je bent snel buiten adem. IJzertekort kan ook ontstaan doordat je niet gevarieerd genoeg eet.
Toch is de richtlijn duidelijk: je mag maximaal 10 kilo tillen en vanaf 20 weken zwangerschap 5 kilo. Niet te lang staan of lopen, afwisselen met zitten. Vanaf week 20 mag je niet langer dan 3 uur per dag staan of lopen. Niet te veel bukken, hurken, knielen of inspannende houdingen aannemen.
Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof wilt gaan. Maar meld dit liever eerder.
Bekkeninstabiliteit herken je aan een of meerdere van de volgende symptomen: Pijn in je bekken; zeurend, brandend of scherp. Deze pijn kan lokaal zijn of uitstralen naar je schaambeen, stuit, liezen, bovenbenen en onderrug. Sneller vermoeid zijn, vooral als je langere tijd in dezelfde houding zit, ligt of staat.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof.
Door de meeste wetenschappers en artsen wordt aangenomen dat kortdurende stress geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Langdurige of heel hevige stress is wel ongezond.Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten.
Heb je plotselinge huilbuien waarvoor je geen enkele verklaring kunt geven en ben je snel geïrriteerd? Het hoort er allemaal bij: hormonen zijn hiervan de oorzaak. Je emoties worden erg versterkt door je zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je verloskundige.
Als je gespannen bent, en je spieren zijn gespannen, je ademhaling is oppervlakkiger en je stem klinkt wat anders, geef je als signaal aan je baby af dat er stress is. Zo kun je je baby niet gerust stellen, wat je ook zegt en probeert.
Vooral in het eerste trimester van je zwangerschap kunnen je emoties alle kanten op schieten. Het ene moment ervaar je maximaal geluk en dan voel je de tranen weer op komen. Het is iets heel normaals, maar het gevoel van even geen controle hebben over je emoties kan soms wel vervelend zijn.
Doe boodschappen, haal wat ze lekker vindt en zet een bloemetje op tafel.Maar ook: maak wat vaker een compliment. Je hoeft het niet te overdrijven, maar een zwangerschap kan zwaar zijn en niet alle vrouwen voelen zich even aantrekkelijk met hun veranderende lijf.