Grind kun je het beste schoonmaken door het grind uit de tuin te halen. Vervolgens kun je het grind in een grote speciekuip of betonmolen scheppen en schoonspuiten met behulp van een hogedrukspuit. Doe dit net zolang totdat het grind weer zijn originele kleur terug heeft.
Worteldoek instoppen
Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes. Duw de grond bij de sleuven goed aan zodat het stevig vastzit. Om het worteldoek extra goed en mooi strak vast te zetten kunt u grondpennen gebruiken.
Wanneer bladresten enige tijd liggen zullen deze langzaam maar zeker vergaan. Zeker in de nattere periodes van het jaar. Als gevolg hiervan zullen de steentjes die onder de bladeren liggen verkleuren. Om dit te voorkomen kunt u dus het best het grind en siersplit regelmatig harken en het blad verwijderen.
Onkruid in grind kunt u niet voorkomen maar u kunt er wel voor zorgen dat er geen wildgroei plaatsvindt. Plaats altijd een anti onkruiddoek of anti worteldoek onder grindpaden. Dit zijn matten waar onkruiden niet doorheen kunnen groeien.
Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Worteldoek, ook wel anti-worteldoek genoemd of gronddoek, is een doek dat onkruid tegen houdt. Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid. Worteldoek/ antiworteldoek/ gronddoek is daardoor ideaal voor in de tuin, onder de bestrating, onder houtsnippers of onder grind.
Heb je veel bodembedekkers of grindpaden in je tuin, investeer dan in een kunststof hark. Die heeft kortere, dikkere, maar nog altijd soepele tanden waarmee je verrassend gemakkelijk de bladeren van je planten en van het grind kunt harken, zonder dat je de planten schendt, of je al het grind mee opharkt.
Ga je liever voor het directere werk? Dan kun je natuurlijk ook altijd grind, schelpen of schors als bodembedekker gebruiken. Hier heb je echt vrijwel geen omkijken naar, waardoor je een geheel onderhoudsvrije tuin realiseert.
Grind is makkelijk in onderhoud. Het laat water door, fijn voor 't groen in de tuin. Grind kan overal, ook op plekken waar tegels moeilijk te leggen zijn.
Kies een hark met tanden die klein genoeg zijn om de stenen op te vangen die u uit uw tuin wilt verwijderen. Schep – Met een schep kunt u grote of zelfs kleine partijen stenen en grind opscheppen. Verzamel ze en gooi ze in uw kruiwagen of emmer. Zorg ervoor dat u handschoenen draagt om blaren op uw handen te voorkomen.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Anti-worteldoek is een gronddoek dat over de onderlaag wordt aangebracht ter voorkoming dat onkruid vanuit de onderlaag door bijvoorbeeld een laag grind of houtsnippers kan groeien. De onderlaag wordt door het gronddoek afgesloten, waardoor onkruid geen kans krijgt.
Houtsnippers gebruiken in de tuin
Houtsnippers in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en dat is fijn voor de planten. Daarnaast werkt het de groei van onkruid tegen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onkruid wieden.
Laagdikte grind: niet te dik!
Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm. Hoe groter het grind verder wordt, hoe dikker u het legt (hoewel zelden dikker dan 10cm).
Aandachtspunten grindvloer egaliseren
Vormt het water een plasje dat je makkelijk kan opdoen, dan is het een gesloten grindvloer. Bij een open grindvloer trekt het water in de vloer. Bij een gesealde grindvloer kun je vrij eenvoudig 2-3 mm egaline aanbrengen om je vloer helemaal egaal te krijgen.
Stap 2: Het pad uitgraven
Graaf een geul van 15 centimeter diep. Is de grond erg zacht, dan is 20 centimeter aan te raden, waarna je de geul tot de juiste werkdiepte opvult met zand.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.