Bij het inbrengen van de Beppy Cup moet je de Cup bij de rand tussen jouw wijsvinger en duim vasthouden en opvouwen.Vervolgens kun je de cup zo ver mogelijk inbrengen. Hoe moet ik de Beppy CUP vouwen? Er zijn meerdere manieren om de Beppy Cup in te brengen, je kan de 'U', 'C' of 'Tulip Vouw' gebruiken.
Je vouwt de cup in het midden samen en houdt de bovenkant van de cup met 1 hand vast. Vervolgens neem je een comfortabele positie aan, gehurkt of bijvoorbeeld op het toilet met een been omhoog. Vervolgens breng je de cup zo diep mogelijk in. Het is belangrijk dat de cup zo dicht mogelijk bij de baarmoedermond zit.
A: Net als een standaard tampon zit Beppy in principe goed als je hem niet voelt. Hij hoort diep in de vagina geplaatst te worden, maar als Beppy iets lager zit werkt de tampon ook prima. Als de tampon maar voorbij je bekkenbodemspier geplaatst wordt, zodat je het niet kunt uitpersen.
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Het is veilig om 's nachts een tampon te gebruiken, maar draag hem niet langer dan acht uur. Dus doe een nieuwe in voordat je naar bed gaat en zet je wekker om hem er acht uur later weer uit te halen. Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dat kun je 's nachts beter maandverband gebruiken.
Hoe verwijder je een tampon? Het verwijderen van een tampon is makkelijker dan het aanbrengen. Alle tampons zijn voorzien van een touwtje, waar je zachtjes, maar met vaste hand aan trekt, zodat de tampon volgt! Net zoals bij het aanbrengen van de tampon, vergeet je niet je handen te wassen voor het verwijderen ervan.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
De beste lek-vrije menstruatiecup
De MyCup is gemaakt van 100% medische ecologische siliconen en biedt je de meest hygienische oplossing tijdens je menstruatie. Je mag ze koken in water van 180°C zodat ze steeds helemaal steriel en bacterie-vrij is.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Het risico op infecties bleek bij menstruatiecups niet hoger te liggen dan bij maandverband of tampons. Ernstige nevenwerkingen, zoals felle pijn, infecties of allergieën, bleken zeldzaam. Sommige vrouwen met een spiraaltje meldden wel dat dit verplaatste door de cup.
Elk merk menstruatiecup heeft verschillende aanbevelingen over hoe vaak je het moet vervangen voor een nieuwe. Zo moet de DivaCup minimaal één keer per jaar vervangen worden. Let ook op de waarschuwingssignalen dat u uw menstruatiecup moet vervangen.
De meeste merken hebben twee maten menstruatiecups en gaan voor de keuze vooral uit van leeftijd en of je al kinderen hebt. Het meest voorkomende advies is dan ook: Onder de 30 en/of geen kinderen: de kleine maat menstruatiecup. Boven de 30 en/of wel kinderen: de grotere maat menstruatiecup.
Zit je menstruatiecup te diep, maar voel je hem niet tijdens het dragen en lek je niet door? Dan is er niks aan de hand. Wanneer je de menstruatiecup weer eruit gaat halen kan het zijn dat de cup omhoog is “gekropen”. Als je er dan niet meer goed bij komt, probeer dan wat te persen, zoals bij het poepen.
“Zo'n cupje zuigt zichzelf vacuüm, wat betekent dat er continue zuigkracht in de vagina zit. Als je hem er niet soepeltjes en in één keer uitkrijgt, dan zal je toch een beetje moeten trekken. En daar kan het in sommige gevallen misgaan.”
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Symptomen. De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.