Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C.
Antwoord van Jeroen Meus. Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C.
De oven én het fornuis
Hoe dat precies gaat, is als volgt: verwarm je oven tot 120 graden en leg je steak op een rooster boven een bakplaat of ovenschaal (want: lekgevaar). Wanneer het vlees de temperatuur van 40-45 graden bereikt, haal je 'm eruit (na ongeveer 30 minuten).
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Opwarmen in de oven
Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius. Op het etiket van de maaltijd staat dit precies aangegeven. Kijk de eerste keer even na 10 minuten hoe de maaltijd reageert.
Wil je eten opwarmen en heb je de tijd? Dan is de oven je beste vriend want hierin kun je voedsel voor langere tijd op een lage temperatuur verwarmen. Hierdoor behoud je de textuur en kan eten zelfs een knapperig korstje krijgen.
Energie. De meeste ovens doen er zo'n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn! In deze minuten verspil je veel energie en dat is natuurlijk zonde.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Boven- en onderwarmte
Deze stand gebruik je bij het bakken van ovenschotels, vlees en taarten. Ook bij deegwaren die rijzen, zoals brood, gebruik je deze stand.
Je moet er wel voor zorgen dat je restjes onmiddellijk afkoelt in de koelkast. Enkel juist voor het opwarmen terug uit de koelkast nemen. Zeker als het gaat om gerechten met vlees, vis, ... zou ik het opwarmen beperken tot maximum één maal.
Bewaar vlees goed verpakt op de koudste plaats in je koelkast. Dat geldt ook voor vlees dat je marineert. Let erop dat er geen vleesvocht kan lekken op andere voedingsmiddelen. Gemalen of gehakt vlees is doorgaans 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen.
Zoals bij de meeste gekookte voedingsmiddelen, kun je vlees wat al gebakken of gebraden is maximaal drie tot vier dagen in de koelkast bewaren.
Zet de temperatuur op 150°C (boven- en onderwarmte, géén hetelucht) en dek het vlees goed af met aluminiumfolie, zodat het niet uitdroogt. Laat het voorzichtig weer op temperatuur komen gedurende ongeveer een kwartiertje.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Stoofvlees opwarmen uit de koelkast
Bewaar het stoofvlees afgedekt in de koelkast tot het tijd is om het op te warmen. Verwarm het altijd langzaam en op een laag vuurtje. Roer de stoverij regelmatig zodat het niet aanbrandt. Dat duurt zo'n 20 minuutjes, afhankelijk van de hoeveelheid.
Geen magnetron in huis, dan kun je een kant-en-klaar maaltijd ook opwarmen in de oven of pan. Zet de oven op 180 graden Celsius en laat de maaltijden ongeveer 20 minuten in de oven staan. Verwijder bij het gebruik van de oven wel de folie. Gebruik je het fornuis, dan kun je het beste een koekenpan gebruiken.
Je kan het stoofvlees opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De frites kan mee de oven in, op het meegeleverde bakpapier. Het vlees en de erwtjes kunnen eventueel ook in de magnetron, 6-8 minuten, de erwtjes misschien iets minder lang. Serveer de mayonaise koel.
Hoe warm ik gegaarde spareribs op? Voorgegaarde spareribs opwarmen doe je het beste op de BBQ of in de oven op 160 graden. Wikkel de spareribs in aluminiumfolie en warm ze 20 min.
Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.