Voedingswaarde per 100 g: Energie 1519 kJ / 358 kcal. Vetten 1.2 g waarvan verzadigde vetzuren 0.3 g. Koolhydraten 75.0 g waarvan suikers 3.3 g.
Orzo is strikt genomen namelijk een pastasoort en is dus niet koolhydraatarm. Wel is het dan weer relatief laag in vetten (1,5g/100g) en bevat het een redelijke hoeveelheid eiwitten (13g/100g).
Meestal wordt orzo van durum tarwegriesmeel gemaakt en het heeft dus dezelfde voedingswaarde als andere pasta. Het past prima in een gezond voedingspatroon, maar volkoren pasta en zilvervliesrijst zijn wel gezondere alternatieven van orzo. Wel bevat orzo vitamines, mineralen en eiwitten.
Even over de voedingswaarde
Onze orzo wordt gemaakt op durum tarwegriesmeel en durum is doorgaans rijk vitamines A, B, E en allerlei belangrijke mineralen. Daarbij heeft het meer natuurlijke eiwitten in zich dan bijvoorbeeld zilvervlies- of bruine rijst, maar heeft het ook weer minder vezels dan diezelfde rijst.
Volkoren orzo bevat meer vezels en eiwitten dan gewone orzo, waardoor het de gezondere keuze is. Orzo bevat vrij veel calorieën, het levert ongeveer 50% meer calorieën dan een gelijke portie witte rijst. Iets om rekening mee te houden als je je bord opschept.
Orzo wordt meestal gemaakt van durum tarwegriesmeel. De voedingswaarde zijn dus te vergelijken met andere pastasoorten die van tarwegriesmeel worden gemaakt. Orzo past wel in een gezond voedingspatroon, maar er zijn gezondere alternatieven als bijvoorbeeld zilvervliesrijst of volkoren pasta.
Traditioneel werd orzo van gerst gemaakt. Tegenwoordig maken ze het van harde tarwe: durumtarwe. Dit is een tarwesoort die rijker is aan eiwitten dan andere tarwesoorten en die veel mineralen als vitamine A, B en E bevat. En als je het extra voedzaam wilt maken, kun je natuurlijk ook kiezen voor volkoren orzo.
Maar wat is orzo precies? Het is een pastasoort die je ook wel onder de namen riso en kritharaki tegenkomt. De vorm en grootte zijn vergelijkbaar met rijst. Deze veelzijdige koolhydraatbron kun je dan ook zien als het perfecte huwelijk tussen rijst en pasta.
Zo'n 100 gram orzo bevat ongeveer 360 kcal. Er zit relatief weinig vet in en veel koolhydraten en eiwitten. Dat maakt het een ideale basis voor een stevige sportmaaltijd.
Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid. Witte pasta wordt gemaakt van bloem waarin niet meer de vezels en een groot deel van de voedingsstoffen zitten, die wel in volkorenmeel zitten.
Je kan de orzo het beste opwarmen in de magnetron, 6-8 minuten op 600 Watt.Afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten kan eventueel ook. Misschien wordt de pasta tijdens het opwarmen wat droog, voeg dan een heel klein scheutje water toe en roer voorzichtig om.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
Ja, orzo is best gezond!Omdat het gemaakt wordt van durum tarwegriesmeel, zit het namelijk vol eiwitten.Daar zit je sneller vol van en dat helpt je weer om op gewicht te blijven. Bovendien zitten er maar weinig vetten in.
Zilvervliesrijst kan zeker een onderdeel zijn van een koolhydraatarm dieet. Zoals de naam al doet vermoeden betekent een koolhydraatarm dieet dat je minder koolhydraten eet. Je hoeft dus niet koolhydraten volledig uit je dieet te schrappen. Wel moet je opletten op de hoeveelheid die je eet.
Rijst -> groente rijst (bloemkool of broccoli)
Helaas bevat reguliere rijst veel koolhydraten en weinig vitamines en mineralen. Voor rijst is bloemkool of broccoli rijst een goed alternatief. Deze koolhydraatarme groente heeft een neutrale smaak en is rijk aan vezels, vitamines en mineralen.
Rijst bevat vitamines en mineralen die pasta niet bevat, waaronder foliumzuur, B-vitamines (tenzij de pasta is verrijkt), ijzer en zink, maar Rizzo zegt dat deze hoeveelheden erg klein zijn. Voor degenen die een glutenvrij dieet volgen, is rijst een goede optie.
Bron van vitamines en vezels
Orzo bevat vitamine B1,Orzo is een vezelrijk product, zeker wanneer je de pasta combineert met groenten, vlees, gevogelte of vis.
Minder calorieën in rijst
Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn. Gekookte pasta is dan weer goed voor 141 calorieën terwijl je met gekookte rijst amper 101 calorieën binnen krijgt.
Orzo betekent letterlijk 'gerst' in het Italiaans. Het is een pastasoort in de vorm van grote rijstkorrels, en wordt eigenlijk -onder verschillende benamingen- in verschillende keukens gebruikt: de Italiaanse, Griekse, Turkse en Arabische.
Orzo is een pastasoort die de vorm heeft van een rijstkorrel. Het is populair in de Italiaanse en Griekse keuken en kan worden gebruikt in een verscheidenheid van gerechten. Orzo wordt gemaakt van harde tarwe en is een goede bron van eiwitten en vezels.
Is het misschien gezonder door de voedingswaarde? Als je de voedingswaarde van (niet-volkoren) spelt en volkoren tarwe vergelijkt, zie je dat er niet zo heel verschil is tussen deze twee graansoorten. “Spelt bevat naar verhouding wel meer eiwitten en vetten ten opzichte van volkoren tarwe,” vertelt Herweijer.
Wat is parelcouscous? Parelcouscous is een graanproduct. Het wordt gemaakt van durumtarwe dat eerst gemalen wordt tot meel waar een deeg van wordt gemaakt. Dat deeg wordt gerold en gezeefd tot er kleine balletjes overblijven die vervolgens gestoomd en gedroogd worden.
Quinoa bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, magnesium en foliumzuur. Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en ze verkleinen de kans op darmkanker. Quinoa bevat geen gluten en is daarom ook een geschikte keus voor mensen met coeliakie of een glutensensitiviteit.