Een deurschild is een van de producten die vallen onder hang- en sluitwerk. De plaat achter een deurkruk wordt ook wel een (deur)schild genoemd. Zo'n deurschild zit dus achter de deurkruk, ook wel deurklink waarmee je een deur opent of sluit. Samen vormen deurkruk en deurschild optisch en praktisch een geheel.
Plaats je een deurkruk rechtstreeks op een deur, dan is er voortdurend wrijving tussen de klink en de deur. Daardoor bestaat de kans dat de verf op de deur gaat slijten. Gebruik je een rozet of schild als 'tussenstuk', dan kan de kruk vrij bewegen zonder dat het bewegende deel direct in contact staat met de deur.
Een deurbeslag staat voor alles wat in en rondom een deur gehangen kan worden. Denk dan bijvoorbeeld aan scharnieren, sloten, schuiven, grendels, raam- en deurkrukken, deurklinken en deurbellen.
Zoals de naam al zegt: een kortschild is in verhouding een stukje korter dan een langschild. Deurkrukken op schild zijn leverbaar met een blind schild, maar het schild kan ook voorzien zijn van een sleutelgat, PC-gat of een toiletslot, zoals je hierboven kunt zien bij onze deurkruk Tipo op ovaal langschild.
Langschilden: De langschilden hebben een lengte van +/- 240 mm.
Een deurkruk / deurklink is een bedieningsorgaan om een deur te openen en te sluiten. In de volksmond heeft noemt men deze deurkrukken' en deurklinken ook wel simpelweg 'klinken' of 'krukken'. Onze vakmatige voorkeur gaat als sinds 1884 uit naar de term 'deurkruk'.
Niet al het deurbeslag past op elke deur. Om er zeker van te zijn dat het deurbeslag bij uw deur past, kunt u enkele metingen uitvoeren. Meet de deurdikte, het gatenprofiel en de PC maat. De laatstgenoemde maat is de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder.
Bij het bestellen van deurkrukken moet je letten op de dikte van uw deur. Dit is belangrijk om de lengte van de stift van de deurkruk te bepalen. De stift is het deel dat door deur gaat en de deurkrukken aan elkaar verbindt. Meet de deur aan de zijkant op, op het smalste stuk, in millimeters.
Blindschilden (loopschilden)
Deze deurschildsoort is bedoeld voor deuren die je kunt bedienen met een deurklink, deurkruk of knopkruk. Dit model deurschild kom je meestal tegen op binnendeuren die niet op slot hoeven. Blindschilden bestaan ook als een geheel blind schild.
Het raamwerk of frame waarin een deur wordt afgehangen, is een kozijn of kader. Een verticaal deel van het kozijn heet een deurpost of kozijnstijl. Het bovenste horizontale deel van een kozijn heet bovendorpel. Ophangpunten waarop een deur draait, heten scharnieren, paumelles of gehengen.
De krukstift is een vierkante metalen pen die de deurkrukken aan beide zijden van de deur met elkaar verbindt. Om deze reden wordt de krukstift ook wel de verbindingsstift genoemd. Ook de term deurkrukstift wordt veel gebruikt.
Verkropte of afgezette deurgrepen
Een verkropte of afgezette deurgreep is ideaal voor smalle deurprofielen. Waarom? Omdat deze deurgreep verticaal wordt bevestigd. De greep heeft bovendien smallere voetjes- of bevestigingspunten.
Aluminium is goed en betaalbaar materiaal voor deurbeslag, maar kan relatief makkelijker beschadigen. Roestvast staal bestaat uit staal met een legering van aluminium en is minder gevoelig voor beschadigingen. Dit deurbeslag is daarom ook wat duurder.
Met een deurknop of een deurkruk wordt de deursluiting bediend: door de knop in de richting van het scharnier te draaien of respectievelijk de kruk naar beneden te duwen.Door vervolgens te trekken of te duwen wordt de deur geopend of dicht gedaan.
Over het algemeen is elke deurklink en het bijbehorende beslag qua gebruik hetzelfde. Dus welke deurklink u nodig heeft, is puur afhankelijk van wat uw smaak is, wat u mooi vindt en wat u handig vindt. Bij een deurklink voor bijvoorbeeld de badkamer of de buitendeur is een slot aan te raden.
Het schoonmaken van uw deurbeslag
RVS deurklinken kunnen doorgaans schoongemaakt worden met zachte doek en een sopje van mild schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld groene zeep en water. Nadat u de deurklink heeft schoongemaakt spoelt u deze weer af met schoon water.
Het opmeten van uw deurdikte is zo gemakkelijk als het klinkt. U hoeft simpelweg de dikte van uw deur op te meten, dit om rekening te houden met de lengte van de meegeleverde schroeven. Indien u te korte schroeven krijgt meegeleverd kunt u (bijna) altijd de schroeven van uw oude deurbeslag hergebruiken.
Loszittende deurklink met inbusschroef
Bij de meeste moderne deurklinken zult u aan de onderkant een inbusbout aantreffen. Hiermee zit de deurkruk vast op de krukstift.
Niet al het deurbeslag past op elke deur. Om er zeker van te zijn dat het deurbeslag bij uw deur past, kunt u enkele metingen uitvoeren. Meet de deurdikte, het gatenprofiel en de PC maat.De laatstgenoemde maat is de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder.
De deurkruk omhoog zetten maakt dat een deur minder makkelijk geopend kan worden. Dit is wenselijk wanneer uw huisdier regelmatig ontsnapt of wanneer uw peuter inmiddels bij de deurklink kan. Als u even niet oplet zit uw peuter dan bijvoorbeeld op de trap óf bij het gasfornuis met hete pannen.
De oorzaak van dit probleem ligt namelijk bij het plotselinge temperatuurverschil. In de winter zorgt de koude temperatuur ervoor dat uw houten deur veel vocht opneemt en daarom dus klemt.
Kunststof deur klemt door warmte
Hout krimpt juist bij warmte, doordat het vochtgehalte in deur afneemt. Houten deuren klemmen door toedoen van vocht juist vaak in de herfst. Kunstof en met name metaal zetten wel uit bij warmte, wat kan zorgen voor een klemmende deur.
Waarom trekt een deur krom? Een deur trekt krom door verschil in vochtgehalte aan de binnen- en buitenzijde van de deur. Dit vochtgehalte wordt beïnvloed door temperatuur en luchtvochtigheid. Aan de vochtige deurzijde zwelt de deur en wordt langer, terwijl de andere zijde even lang blijft.