Beslagen ramen aan de buitenzijdeSoms ontstaat er condens op dubbel of HR++ glas vanwege de hoge isolatiewaarde. Dit gebeurt vooral tijdens koude ochtenden in het voor- en najaar als de buitentemperatuur laag is en de luchtvochtigheid hoog.
Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur gecombineerd met een hoge relatieve luchtvochtigheid (de mist-periodes in het voor- of najaar). Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voor- of najaar!
De condens verdwijnt namelijk vanzelf in de loop van de ochtend, zodra het buiten warmer wordt en de luchtvochtigheid afneemt. Condensvorming betekent dus niet dat je dubbel glas 'defect' is. Helaas kun je het beslaan van je ramen buiten niet voorkomen.
Ramen die aan de buitenzijde beslagen zijn, komen meestal voor wanneer de buitentemperatuur laag is en de relatieve luchtvochtigheid hoog. Door de hoge isolatiewaarde van dubbel of HR++ glas ontstaat dan condens. Die condens is misschien minder fraai, maar het is enkel een teken dat uw kozijnen uitstekend isoleren.
Ja, dat mag! Vaak wordt gedacht dat het een slecht teken is als HR++ glas beslaat. Het tegendeel is echter waar. Condensvorming aan de buitenkant van het raam betekent juist dat uw glas goed isoleert!
Heeft je auto geen airconditioning, zet de verwarming dan op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon. Gebruik een auto-ontvochtiger tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen.
Het beslaan van de buitenzijde van isolerend dubbelglas heeft te maken met het feit dat er condensvorming op het glasoppervlak optreedt. Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid.
Mocht u het per ongeluk andersom monteren waardoor de coating aan de binnenzijde van de buitenruit zit, is dit geen probleem voor de werking van de HR coating. Eventueel heeft wel een klein kleurverschil met overige ruiten die wel 'goed' zijn geplaatst.
Hebben rolluiken zin bij HR++ glas? Ja, rolluiken kunnen zinvol zijn bij HR++ glas. Hoewel HR++ glas al uitstekende isolatie biedt, kunnen rolluiken extra isolatie en beveiliging toevoegen door de warmte binnen te houden in de winter en de warmte buiten te houden in de zomer.
Condens op dubbel glas is niet erg. Ziet u vocht in of tussen de glasplaten van dubbel glas, dan is er waarschijnlijk sprake van lekkage van het dubbel glas. Het glas moet dan vervangen worden. Condens op uw raam is geen groot probleem.
Condensatieproblemen bij enkel glas voorkomen
Wat je wél kunt doen, is extra goed ventileren. Daarmee wordt de condens een stuk minder. Een ventilatierooster, met kosten tussen € 20 en € 125, is een effectieve oplossing om condensvorming te verminderen en enkel glas te isoleren.
Door het koud weer buiten, de hoge luchtvochtigheid binnen (de was), de warmere temperatuur binnen als buiten en dat de ruimte niet geventileerd wordt zal onvermijdelijk leiden tot condens op de ramen. Door een koude buitenlucht kan het zijn dat de ramen binnen beslaan.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling. (U-waarde ± 0.9)
Warme lucht koelt af en zet zich af op de koude plekken. Vaak zijn dat de ramen. Dit fenomeen heet condensatie en doet zich meestal voor aan de binnenkant van de ramen. Het is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh.
Dubbel glas HR++ gelaagd binnen + buiten. Dubbel glas gelaagd binnen en buiten betekend dat zowel de binnen- als buitenzijde gelaagd zijn waardoor zowel de binnen als buitenzijde letselwerend en doorvalveilig zijn. De HR++ coating die is aangebracht zit aan de spouwzijde van de binnenste ruit.
Het dubbel glas wordt nat en je kan er minder goed door naar buiten kijken. Condens op dubbel glas ontstaat doordat dubbel glas een hoge isolerende werking heeft. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenzijde van je woning.
Hoe werkt het? Zet de airco in recirculatie stand. Deze stand is er speciaal voor als je niet wilt dat je autoruiten beslaan. Zet de verwarming zo hoog mogelijk.
Nooit meer een beslagen bril hebben? Deze spray zorgt dat je bril 48 uur lang condens vrij blijft.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.