Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
Kun je aardbeien bewaren op de fruitschaal? Aardbeien kun je ook bewaren buiten de koelkast, bijvoorbeeld op de fruitschaal. Dat ziet op tafel ook mooi en kleurig uit. Maar let wel, op de fruitschaal zijn ze maar 1 dag houdbaar.
Op het aanrecht
Heb je een bakje aardbeien gekocht en ben je van plan om ze dezelfde dag nog te gebruiken? Bewaar ze dan in het doosje op het aanrecht. Het is niet nodig om ze gekoeld te bewaren omdat je ze toch binnen een aantal uur gaat eten en in de tussentijd is de kans klein dat ze beschimmelen.
In de koelkast ermee. Haal de aardbeien uit hun originele verpakking, en leg ze in een gedeeltelijk afgesloten bakje dat je bekleed hebt met keukenpapier. Dit absorbeert vocht. Je aardbeien zouden nu vijf tot zeven dagen goed moeten blijven.
Beschimmelde aardbeien zijn meestal een gevolg van het feit dat ze te lang in de koelkast zitten of op het aanrecht blijven staan. Als u niet van plan bent om ze binnen enkele dagen op te eten, bewaar de aardbeien in de vriezer waar ze veel langer kunnen worden gehouden.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
Naast kamertemperatuur kun je aardbeien ook in de koelkast bewaren. Dit is het beste als je de aardbeien twee tot drie dagen (bij een temperatuur tussen 3 en 10° C) wilt bewaren voordat je ze op wilt eten.
Je kan aardbeien bewaren op zo'n vier à vijf graden, maar je laat ze best niet langer dan 48 uur in de koelkast staan. Je doet er wel goed aan om de aardbeien op temperatuur te laten komen voor je ze opeet, want aardbeien geven hun suikers pas vrij bij 18 graden'.
Aardbeien kan je invriezen, op z'n geheel of in stukjes. Hou er rekening mee dat ze (na ontdooien) een stuk wakker zullen zijn dan de verse exemplaren. Ingevroren aardbeien zijn zeer geschikt voor smoothies, confituur of een coulis.
Aardbeien invriezen
Leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord of op een bakplaatje en vries ze in. Verpak ze daarna in gesloten zakjes of bakjes en bewaar ze circa 8 tot 12 maanden in de vriezer. Ingevroren aardbeien kun je direct gebruiken in smoothies en sapjes, op (ijs)taarten en om ijs van te maken.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Wees voorzichtig met gewassen of gesneden aardbeien. Als de aardbeien al verwerkt zijn, moet je de vrucht zo snel mogelijk opeten. Een mengsel van water en azijn doodt bacteriën op het oppervlak van de aardbeien. Deze truc houdt het fruit lang vers.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Druiven. Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.
Druiven bereiden & bewaren
In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed. Leg ze daar bij voorkeur onafgedekt op een bord. Of bewaar ze in een papieren zak. In de diepvries kun je de druiven in een goed gesloten plastic zakje of bakje 8-10 maanden bewaren, bij minimaal -18°C.
Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blauwe bessen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
De hamvraag: zijn deze beestjes schadelijk of giftig? Neen. De beestjes gaan in je maag meteen dood. De soort komt officieel voor in ons land, maar gezien we in Europa hogere standaarden qua 'contaminatie' op nahouden in de VS, is de kans in Europa veel kleiner dat de beestjes hun weg vinden in rood zacht fruit.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
In de videos wordt geadviseerd je aardbeien (en andere bosvruchten) niet alleen maar af te spoelen met water, maar ze te wassen in zout water, eventueel met een scheutje azijn.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.