Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking en geeft verlichting bij gevoelige darmen, keelontsteking of verkoudheid. Ook heeft kaneel een gunstige invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten en remt het de groei van schimmels en bacteriën.
Kaneel is van oudsher een belangrijke specerij en volksmiddel tegen onder meer indigestie (vol en opgeblazen gevoel in de bovenbuik, winderigheid, boeren, misselijkheid, overgeven, zuurbranden, diarree), diabetes mellitus, kiespijn, luchtweginfecties, hoofdpijn, lagerugpijn, jicht en artritis.
Kaneel is een natuurlijk middel, maar dat wil niet zeggen dat het geen nadelen kent. In kaneel zit de stof coumarine. Als je regelmatig hoge doses coumarine neemt kan dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom is overmatig gebruik van kaneel af te raden [15].
"De kaneelgroep rapporteerde lagere niveaus van pijn, en ze hadden ook minder gevoelige en gezwollen gewrichten." De impact van de specerij op RA-ontstekingsmarkers werd ook gevonden in een meta-analyse die 12 kaneelstudies omvatte, met dagelijkse doses variërend van 1,5 tot 4 gram (g) per dag .
Als je Cassia kaneel gebruikt, kun je het het beste bij een half theelepeltje kaneel per dag houden. Heb je Ceylon kaneel in huis? Dan kun je met gerust hart een theelepel kaneel per dag gebruiken [8].
Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking en geeft verlichting bij gevoelige darmen, keelontsteking of verkoudheid. Ook heeft kaneel een gunstige invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten en remt het de groei van schimmels en bacteriën.
Kaneel is rijk aan antioxidanten en andere nuttige stoffen. Sommige onderzoeken suggereren dat het u kan helpen uw bloedsuikerspiegel te reguleren, u te beschermen tegen hartziekten en ontstekingen te verminderen. Kaneel is een specerij die al duizenden jaren wordt geprezen om zijn medicinale eigenschappen.
Kaneel (vooral de etherische olie ervan) heeft een antibacteriële en schimmelwerende (fungicide) werking. Denk hierbij aan Candida albicans, E. Coli, Staphylococcus aurus en Salmonella typhimurium.
De specerij is erg gezond te noemen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking, maar heeft het gebruik ervan ook een positief effect op een te hoge bloeddruk. Ook draagt kaneel bij aan het voorkomen van problemen met hart- en bloedvaten.
Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft zoals gezegd een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes. Maar pas écht op als je zelf aan de slag gaat met kaneel(olietjes). Deze kunnen heel ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken.
Kaneel kan helpen bij het verlichten van maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel en gasvorming. Het kan ook helpen bij het verminderen van maagzuur en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Daarnaast kan kaneel ook helpen bij het verlichten van buikkrampen en het reguleren van de stoelgang.
Gezondheidsvoordelen van kaneel
Kaneel bevat veel antioxidanten, die zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Zo verminderen ze het risico op Alzheimer. Ook gaan ze veroudering en artrose tegen. Tevens zit er in kaneel een belangrijk mineraal, magnesium, dat betrokken is bij veel processen in je lichaam.
Kaneel heeft dus veel goede eigenschappen. Toch raadt het Voedingscentrum af om teveel kaneel te eten, omdat dit schadelijk voor uw gezondheid is. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is. Dit komt niet alleen in kaneel, maar ook in bijvoorbeeld bergamot en tonkabonen voor.
Heb jij last van slapeloosheid? Dan is kaneel erg welkom. Het verwarmt je lichaam van binnenuit en maakt slaperig. Drink daarom vlak voordat je gaat slapen een kop warme melk met een theelepeltje kaneel.
Fentanyl is de krachtigste en gevaarlijkste pijnstiller ter wereld. Artsen schrijven het voor bij hevige, plotselinge of langdurige pijn, bijvoorbeeld na een operatie, een hartaanval of kanker.
Veel voedingsmiddelen bestrijden ontstekingen in uw lichaam. Deze omvatten vette vis (zoals zalm), vers fruit en bladgroenten, om er maar een paar te noemen. U kunt ook kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen gebruiken, zoals kurkuma, gember of knoflook. Het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen en te voorkomen .
Kaneel is op zijn beurt aangetoond om het totale cholesterolgehalte te verlagen. Omdat een hoog cholesterolgehalte in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartziekten, kunnen de cholesterolverlagende effecten van zowel honing als kaneel samen uw risico op het ontwikkelen van hartziekten verlagen.
Kankerverwekkend. Ondanks de lovende woorden van fabrikanten, wordt er ook voor kaneel gewaarschuwd. Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum.
Kook het water met de suiker en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost. Zet het vuur uit, voeg de gember en kaneel toe en roer. Bewaar de siroop in een schone en droge glazen pot. Neem 3 keer per dag 1 theelepel gembersiroop.
Kaneel bevat tot 3000 milligram coumarine per kilogram. Een dagelijkse hoeveelheid van 2 tot 3 gram kaneel vormt dus geen probleem.
"Het doorslikken zelf zal misschien niet gevaarlijk zijn, maar het kaneel is zo prikkelend dat niemand aan het doorslikken toekomt", zegt Arets. Volgens de kinderlongarts komt het dan vaak voor dat mensen beginnen met hoesten, niezen of zelfs het kaneel inademen. "En dan gaat het fout.
Wist je dat kaneel ook geneeskrachtig is? De specerij is goed voor je brein, de lijn en een gezond lichaam. Wij hebben die extra redenen zelfs niet eens nodig om te houden van kaneel.