De emoe (Dromaius novaehollandiae) is na de struisvogel de grootste nog levende vogelsoort en de grootste van Australië. De vogel bewoont de meeste gebieden van het continent, behalve gebieden die dichtbevolkt zijn, dicht bebost zijn of bedekt zijn door woestijn.
De emoe (Dromaius novaehollandiae) is een vogel uit het (monotypische) geslacht Dromaius en de familie Casuariidae (Kasuarissen en emoes). Deze loopvogel is na de struisvogel de grootste nog levende vogelsoort en de grootste van Australië.
Vruchten, bessen en insecten vormen zijn hoofdvoedsel en hij eet ook gras en andere gewassen. Het vrouwtje legt 7 tot 10 eieren die door het mannetje worden uitgebroed. De emoe is een soort struisvogel en leeft in Australië.
In beschermd milieu leeft de emoe langer dan in de vrije natuur en kan wel 20 jaar oud worden. In oorspronkelijk leefgebied: 10 jaar. In beschermd milieu: 20 jaar. Er zijn zelfs meldingen van 30 jaar in Amerikaanse dierentuinen.
Emoes kunnen op zoek naar dekking, wild en onvoorspelbaar rennen. Ze kunnen een snelheid van 50 km/u halen en kunnen ook goed zwemmen.
Vangen van een emoe
Vraag een ervaren emoehouder om raad. Het is goed om onder zijn leiding zelf eerst een aantal keren te oefenen. Hoe vertrouwder men met de emoe is, hoe gemakkelijker het zal gaan. Maar toch blijft het een stressvolle gebeurtenis die het beste op een koel tijdstip van de dag kan plaatsvinden.
Kun je emoe ei eten? De eieren zijn qua smaak te vergelijken met gewone eieren. Een emoe ei is voldoende voor een enorm roerei of omelet. Ook worden de (uitgeblazen) emoe eieren gebruikt in bloemstukjes of als geboorte- en huwelijkscadeau's.
De emoe, de nationale vogel van Australië, is een van de vogelsoorten die niet los kunnen komen van de grond. In tegenstelling tot andere talentloze vliegers, zoals de struisvogel en de kip, heeft de emoe onbeduidend kleine vleugeltjes.
Ze kunnen een hoogte bereiken van 180 cm tot en met het hoofd. De rughoogte is ongeveer l meter. Ze hebben ook heel andere poten. De benen scharnieren wel hetzelfde maar ze hebben aan de voeten 3 tenen welke bijna alledrie even groot zijn.
Nandoes kosten vanaf ongeveer 100 euro per dier. Voor loopvogelvoer bent u ongeveer 50 euro per dier per jaar kwijt. De kosten voor groenvoer kunnen erg variëren.
De minimum oppervlakte van dit buitenbeloop voor volwassen vogels (>12 maanden) is 450 m² met een minimum per dier van 150 m². Ze moeten ook steeds vrije toegang hebben tot een binnenhok om zich te kunnen beschermen tegen ongure weersomstandigheden.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
Struisvogels zijn groter dan de emoe-vogels. Ze hebben meer vlees. Vrouwtjes en jongens kunnen worden geïsoleerd door uiterlijk. Jongens hebben bijzonder sterk contrasterende pluimen, hoewel vrouwtjes des te consequenter vaag zijn.
Aanschaf en kosten
U kunt een volwassen struisvogel kopen vanaf ongeveer enkele honderden euro's. Voor een bedrag vanaf ongeveer 160 euro koopt u genoeg struisvogelkorrels voor één struisvogel voor een jaar. De prijs van het aanvullende voer is erg afhankelijk van wat u geeft.
Leefgebied. Kolibries leven op veel verschillende plaatsen. Er zijn er die op open plaatsen leven, gebieden met veel zon en in de woestijn, maar ook die in het koude hooggebergte leven, of in het tropisch regenwoud of andere vochtige streken. Ze komen voor over het hele continent, van Alaska tot in Vuurland.
Geen van de nog levende soorten is een kwetsbare of bedreigde soort. De helmkasuaris en de oranjehalskasuaris uit Nieuw-Guinea nemen wel in aantal af, maar hun aantallen liggen nog in de tientallen duizenden. Het zijn alle drie niet bedreigde soorten volgens de IUCN.
Wat eet een struisvogel? Struisvogels zijn voornamelijk herbivoren. Ze eten stengels, bladeren, bloemen en zaden. Af en toe eten ze ook kleine dieren zoals hagedissen of insecten, maar ook dierenresten die zijn achtergelaten door roofdieren staan wel eens op het menu.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Het vogelbekdier leeft in Oost-Australië en Tasmanië. Vogelbekdieren zijn uitstekende zwemmers en we vinden ze dan ook op de oevers van rivieren en meren. Daar vangen ze rivierkreeftjes, zoetwatergarnalen, kleine visjes om op te eten.
Een nandoe lijkt uiterlijk veel op een struisvogel, maar is beduidend kleiner en lichter. Een volwassen nandoe is ongeveer 90 tot 150 cm lang en 20 kg zwaar. Andere verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee en dat de seksen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.
Geen struisvogel
Wel kunnen ze, net als struisvogels, erg hard lopen. Nandoes kunnen wel 60 kilometer per uur halen! En je zou het misschien niet verwachten, maar nandoes kunnen behalve hard rennen ook heel goed zwemmen.
De broedtijd duurt 6 weken. Tijdens het broedseizoen kunnen nandoe-hanen wat vervelend en zelfs wat agressief zijn. Na het uitkomen van de eieren verzorgt alleen de haan de kuikens. De vrouwtjes kijken er totaal niet naar om en proberen de jongen zelfs te pikken.