Een complete ontharing of regelmatig scheren kan irritatie geven en verhoogt de kans op ontstoken haarworteltjes en een ontstoken huid met rode bultjes. Volgens een recente Franse studie zou het ook de kans op infecties zoals waterwratjes en mogelijk ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen vergroten.
Velen van ons verwijderen hun schaamhaar, maar het is geen slecht idee om het haar te laten zitten. Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen+ kiezen voor waxen.
Bacteriën houden namelijk van warme en vochtige plekjes, dus jouw schaamhaar vinden ze heerlijk. Daarnaast kan zweet nergens naartoe als je veel schaamhaar hebt. Door je schaamhaar te scheren of weg te halen, geef je bacteriën minder kans om zich tussen de haren te nestelen.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
Hoe vaak moet je waxen? Dat is afhankelijk van je eigen haargroeifasen en behoeften, gemiddeld gezien om de 3 tot 6 weken. Maar door regelmatig te waxen duurt het langer voordat de haartjes weer terug komen. Voor de Brazilianwax is vanaf 4 weken het beste voor optimaal resultaat.
Een laserbehandeling is de beste definitieve ontharingsmethode die er is. Met waxen heb je vaak ook blijvend effect, maar waxen kan ontzettend pijnlijk zijn. Daarnaast kun je last krijgen van ingegroeide haren en irritaties. Laserontharing wordt vaak in een adem met IPL gebruikt.
Als je het haar langer weg wilt houden, is het gebruik van koude waxstrips een effectieve methode. Een andere optie is het gebruik van een ontharingscrème, een vrijwel pijnloze manier van ontharing voor weinig geld.
Er zijn verschillend redenen. De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 95 procent van de studenten hun schaamhaar regelmatig verwijdert. Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent).
Schaamhaar krult
Schaamhaar is er om te koelen en moet daarom volume hebben. Ronde haren gaan snel liggen en worden daardoor plat. Ovaal haar krult en geeft dus volume en koelte.
Ja, het scheren van schaamhaar kan het risico op infecties verhogen, vooral als je snijwonden of irritatie hebt.
Knippen indien het haar te lang is
Is het haar beneden de gordel nog te lang dan is het beter om de haartjes met een goed en scherp schaartje kort te knippen. Er zijn ook speciale scheerapparaten waarmee je de haren kort kunt trimmen. Probeer de haren zo kort mogelijk weg te knippen of trimmen.
Het ligt aan de daling van de testosteron en oestrogeenspiegel. Verlies van schaamhaar en okselhaar ligt hoofdzakelijk aan de testosterondaling. Om voor deze kwaal middelen te gaan gebruiken die testosteron bevatten, lijkt me wat ver gaan omdat dit middel ook weer gevolgen voor uw gezondheid kan hebben.
Je schaamhaar stopt namelijk met groeien wanneer het een bepaalde lengte heeft bereikt. Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter.
De huid rondom de schaamstreek heeft niet altijd dezelfde kleur als de rest van het vrouwenlichaam. Ze kan donker zijn, maar ook donkerder worden. Door de zon en zonnebank of door hormonale veranderingen kan de huid van en naast de schaamlippen verkleuren (hyperpigmentatie).
Vroeger was het in de mode voor vrouwen om veel schaamhaar te hebben. Nu zie je vaker dat vrouwen, en soms ook mannen, zichzelf helemaal kaal scheren. Je kunt met de mode meedoen, maar het hoeft niet. Doe wat jij mooi en fijn vindt.
Vrouwen én mannen moesten met een kale onderkant in het badhuis verschijnen. Ze gebruikten onder andere scherpe stenen om overtollige haren te verwijderen en zouden de eerste ontharingscrèmes gemaakt hebben. Wenkbrauwen moesten dan juist weer wel blijven zitten.
Meisjes krijgen al vroeg in de puberteit meer lichaamsbeharing, vooral onder de oksels, in de schaamstreek en op armen en benen. Vanaf een jaar of tien kan er al schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen.
De onderzoekers ondervroegen 7470 willekeurig geselecteerde volwassenen die meldden dat ze minstens één seksuele partner in hun leven hadden. Ongeveer 84% van de vrouwen en 66% van de mannen schoren hun schaamhaar.
Dat komt neer op 1 centimeter per maand, en 0.3 millimeter per dag. Bij tieners groeit schaamhaar en okselhaar bijna net zo snel als hoofdhaar. Naarmate je ouder wordt, zal de haargroei geleidelijk vertragen. Ter vergelijking: wimpers en wenkbrauwen groeien gemiddeld 0.16 millimeter per dag.
Hoelang je haar wegblijft na het gebruik van ontharingscrème hangt af van je huidtype en haartype. Over het algemeen blijven de ongewenste haren vier tot zeven dagen weg. Herhaal het gebruik van de crème niet eerder, maar wacht totdat de haargroei is teruggekeerd.
Ook geeft ontharingscrème een langduriger resultaat dan scheren, omdat dit product de haren bij het haarzakje, net onder de huid, afbreekt. Een ander voordeel is dat de verwijderde haren, na het gebruik van een ontharing crème, vaak een stuk minder stug terugkomen dan wanneer je deze hebt afgeschoren.
Scheer altijd in de richting van de haartjes, met zo weinig mogelijk bewegingen. Als je vaak over dezelfde zone scheert, kan dat gaan irriteren. Vervang regelmatig je mesje(s) en spoel ze na elke beweging af. Ze moeten scherp en schoon zijn.