Orchidee. De orchidee is wellicht de meest indrukwekkende bloem op je bord! De smaak is redelijk neutraal, maar je kunt in een grote bloem natuurlijk prachtig allerlei gerechten serveren, van salades tot heerlijke (ijs)toetjes.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs.
Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Geurig en eetbaar: lavendel
De paarse pluimpjes waarmee lavendel de tuin siert zijn erg sterk van smaak. Verwerkt in koekjes, siroop of desserts is de smaak erg aangenaam. Vaak is 1 theelepel of een halve eetlepel lavendelbloempjes al genoeg, natuurlijk is dit naar smaak aan te passen.
De oudere bladeren kunnen worden gedroogd, vermalen en worden gebruikt bij maaltijden. De jonge bladeren en scheuten kunnen gekookt worden gegeten. Naast deze hortensia wordt ook een andere soort veel gebruikt voor thee.
De rozenknopjes en -bloemen kun je vanaf mei oogsten. De bottels en zaden zijn vanaf augustus plukklaar. Als je de zaadjes roostert in een droge koekenpan, kun je ze – net als pijnboompitten – eten. En ook andere onderdelen van de roos zijn eetbaar en bevatten ook nog een snufje geneeskracht.
Is de goudsbloem eetbaar? De bloemen zijn echt een goudmijntje, want naast alle bovenstaande functies, kun je de bloemen óók nog eten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in salades of om boter, vla en koekjes kleur en smaak te geven. Het meest bekend is de thee die van goudsbloemen gemaakt wordt.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Alle violen zijn eetbaar, alleen zijn de bloemen bij de bloemist vaak bespoten en daardoor giftig. Eet dus nooit de bloemen van sierplanten die je bij de bloemist hebt gekocht. Beter zaai je ze zelf in de tuin. Violen zaai je zowel in het voorjaar (maart-april) als in de herfst.
Voor goedkope orchideeën bent u bij Famiflora aan het juiste adres. Wij verkopen orchideeën vanaf €1,99. Onze specialisten weten alles af van de verschillende soorten planten en kunnen u daardoor uitstekend van dienst zijn.
Wanneer de stengel helemaal verkleurt, is hij aan het afsterven en kan je hem volledig afknippen. Hieruit ontstaan nieuwe bladstengels. Plaats uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo'n 12 à 15 °C, zo stimuleer je nieuwe bloei. Je kan ze ook in een ruimte zetten die 's nachts afkoelt.
Zelfs Afrikaantjes zijn eetbaar. De enkelbloemige kun je zo over de sla strooien, van de dubbele pluis je de bloemblaadjes er eerst uit. Of zet er thee van; lekker en kalmerend voor de spijsvertering.
AH Eetbare Bloemen mix, product en prijs van 12 g - bak à 12 gram.
Pioenrozen
De plant van de pioenroos zelf is niet eetbaar, van de wortels en bladeren kun je last van je maag krijgen. De bloemen daarentegen kun je wel eten, mits ze gekookt zijn. Leuk weetje: vroeger werd de pioenroos gebruikt als medicijn tegen huidaandoeningen, reuma en epilepsie.
Als je de bloemen van hortensia's afknipt, oprolt in een joint en over je longen inhaleert, veroorzaakt dat volgens de overleveringen een high.
En de blaadjes van de Dahlia kan je ook eten. Wist je dat? Uit de voorbeelden van mooiwatbloemendoen.nl kies ik uiteindelijk uit voor de Gerbera want die vind ik ook erg leuk! Rozen kokos smoothie van Hete Peper en de band Miss Molly & MeOp het lievelingsbloem bloggers event draait àlles om bloemen.
Lobelia's bevatten een giftig wit melksap, dat ook op de menselijke huid irritatie kan veroorzaken.
Eetbare boombladeren
Jonge dennennaalden (van de licht groene toppen, voor thee) en jong blad van linde (voedzaam), ruwe berk (beetje bitter, pluk april-mei), meidoorn (UK: bread and cheese tree, ooit dagelijks voedsel) en beuk kan als groente door de sla (ook voor thee).