Klitten ontstaan doordat de je haarschubben open staan, dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijker in elkaar verstrikt raken en er knopen ontstaan. Hierdoor wordt het borstelen van het haar ook moeilijker. Door de volgende factoren kunnen klitten/knopen ontstaan: Vitamine B tekort.
Je kunt je haar het beste doorkammen met je vingers, een grove kam of een anti-klit borstel. Begin hierbij onderaan je haar en werk langzaam steeds verder naar boven. Bij de klitten kan het ook helpen om ze zachtjes met je vingers een beetje uit de knoop te halen.
Gebruik een kam met wijde tanden om grote knopen of klitten eruit te halen. Stap dan over op een fijnere kam of borstel om de kleine knoopjes die er nog in zitten te verwijderen. Spoel je haar uit. Spoel het middel uit je haar als het uit de knoop is.
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Vul een glas met water en leg je haar in het glas. Als het haar blijft drijven is je haar gezond en gehydrateerd. Blijft je haar niet drijven dan is er werk aan de winkel!
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Olaplex zorgt er namelijk voor dat gebroken zwavelverbindingen in het haar weer aan elkaar gehecht worden. Het resultaat? Buitengewoon sterk, glanzend, maar bovenal super gezond haar waarbij haarbreuk verleden tijd is. Een ander groot voordeel van Olaplex is dat kleur nog langer in je haar blijft zitten.
Hogere concentratie
Shampoo's van de kapper bevatten veel goede werkstoffen, daardoor heb je van een kappershampoo veel minder nodig voor een goede werking. Kappersshampoo's zijn ook vaak meer verzorgend dan die van de drogisterij. Ook gebruikt men vaak veel meer product dan nodig is.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
De shampoo bevat geen sulfaten, siliconen en parabenen. Dit vind ik altijd belangrijk om te vermelden, omdat ik shampoos die dit wel bevatten zelf graag vermijd. De shampoo is verrijkt met biologische arganolie en shikakai, een natuurlijk ingrediënt wat al jaren wordt gebruikt in India.
L'Oréal Paris Elvive multivitamines
Vooral de geur, glans en hoeveelheid schuim van deze shampoo worden gewaardeerd. Ook geven maar weinig mensen aan huidirritatie te ervaren. Minpuntje: panelleden zijn iets minder te spreken over de zachtheid van het haar na wassen.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
De porositeit van je haar kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook andere redenen hebben. Zo wordt je haar droger en poreuser door het vaak te verven, een föhn of stijltang te gebruiken. Maar ook haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of je haar te vaak met shampoo wassen kan dit ook veroorzaken.
Als ze snel breken, heb je hydratatie nodig. Als je haar ongeveer 20% oprekt en dan breekt, heb je vocht én proteïne nodig. Als je haar nog iets verder uitrekt, niet afbreekt, maar ook niet terugveert in de oorspronkelijke staat, dan heb je extra proteïne nodig.
Ben je tot de conclusie gekomen dat je droog haar hebt? Dan heeft het haar een tekort aan vocht en talg en dat moet worden hersteld. Dit ga je doen door vochtinbrengende producten te gebruiken. Dit kan tijdens het verzorgen en tijdens het stijlen van je haar!