Wat is een perifeer zenuwonderzoek? Een perifeer zenuwonderzoek is een onderzoek waarbij met geluidsgolven (echo) de zenuwen in de ledematen worden bekeken. Een speciaal apparaatje (transducer) stuurt de geluidsgolven via de huid naar het weefsel.
Eerst plaatst de arts plakkertjes (elektroden) op de huid. Hij prikkelt de zenuw met een klein elektrisch stroompje en meet of de spieren daarop reageren. Dit deel wordt ook wel geleidingsonderzoek genoemd. Daarna plaatst de arts een dun naaldje in de spier (het naaldonderzoek).
Zenuwtest. U krijgt elektrische prikkels aan de zenuwen. U voelt schokjes. Er wordt nauwkeurig gemeten hoe de zenuw reageert.
Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. Soms is een uitgebreider onderzoek nodig, dit duurt dan ongeveer twee uur. Meestal worden uw armen en benen dan gedurende een half uur opgewarmd in bakken met water van ongeveer 37 graden.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door 2 KNF-laboranten en duurt ongeveer 60-90 minuten. Ook is er altijd een neuroloog aanwezig. Voor het onderzoek is het belangrijk dat de handen goed warm zijn.
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
De neuroloog kiest die onderzoeken die van belang zijn bij uw klacht; het kan echter voorkomen dat bij een klacht van dubbelzien het toch belangrijk is dat ook de reflexen aan de voeten worden onderzocht. Trekt u daarom makkelijke kleding aan. Dit eerste bezoek aan de neuroloog duurt meestal ongeveer een halfuur.
Grofweg brengen we met een MRI-scan de volgende weefsels en organen goed in beeld: hersenen (+ functie), ruggenmerg en zenuwen.
Het doel van een EMG en/of zenuwgeleidingsonderzoek is het verkrijgen van informatie over de functie van zenuwen en spieren. Het onderzoek is dan ook bedoeld voor mensen met klachten die iets te maken (kunnen) hebben met de werking van de zenuwen of spieren.
Met de zenuwecho kunnen de zenuwen in armen en benen worden onderzocht met behulp van een echokop. Hierbij wordt de echokop over de huid van de arm of het been bewogen om de zenuw te kunnen volgen. Voor het onderzoek wordt gel op de arm of het been aangebracht. Hiermee kunnen de zenuwen beter in beeld worden gebracht.
DOET EEN EMG PIJN? Velen denken dat het onderzoek pijnlijk is, omdat via elektrodes op je huid elektrische pulsjes worden gegeven om je zenuw te stimuleren. Deze pulsjes zijn echter zulke kleine schokjes, dat ze geen pijn veroorzaken. Het naaldonderzoek kan wel een beetje pijn doen.
Een neuroloog is een medisch specialist die zich vooral bezig houdt met ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Hij/zij onderzoekt de klachten, stelt de diagnose ALS en bespreekt deze met de patiënt.
Bij het neurologisch onderzoek gaat de neuroloog systematisch na hoe goed de verschillende onderdelen van het zenuwstelsel functioneren. Afwijkingen die uzelf niet opvallen, kunnen door eenvoudig onderzoek in de onderzoekkamer van de dokter ontdekt worden.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.
De neuroloog heeft aanvullende onderzoeken nodig, zoals een MRI, slikvideo, bloedonderzoek, enz. om te zoeken naar de oorzaak van de klachten. Wanneer de neuroloog het vermoeden heeft dat het om ALS gaat, volgt vaak een verwijzing naar ALS Centrum Nederland.
Bij een echografie wordt met ultrasone (onhoorbaar hoge) geluidsgolven naar zenuwen of spieren in het lichaam gekeken. Met deze techniek kan onder meer naar de grootte, structuur en eventuele afwijkingen van de zenuwen of spieren gekeken worden.
Tijdens het onderzoek ligt u op een bed in een normaal verlichte kamer. Om de snelheid van uw zenuwbanen te meten plakt onze arts plakkertjes op enkele spieren van arm en/of been. Vervolgens geeft hij schokjes op uw arm en/of been. Dit is een vervelend gevoel en kan als pijnlijk ervaren worden.
zenuwgeleidingsonderzoek wordt gemeten hoe snel en hoe goed de zenuwen deze signalen en boodschappen doorgeven aan een spier. Het EMG-onderzoek kan de arts helpen om een aandoening van de zenuwen of van de overgang van de zenuw naar de spier uit te sluiten.
“Het netwerk van zenuwbanen kunnen we in beeld brengen met behulp van verschillende MRI-scans. We zien dan in hoeverre de zenuwbanen intact zijn en kunnen in kaart brengen welke hersengebieden meer of minder met elkaar in verbinding staan.
Pijnklachten zijn principieel niet zichtbaar. Met Röntgen, echo, MRI of andere beeldgevende onderzoeken maken we mogelijke oorzaken voor de pijnklachten, zoals een tumor, rughernia of een CVA, zichtbaar. Maar deze zichtbare veranderingen zijn niet bewijzend voor de pijnklachten.
In de meeste gevallen probeert een chiropractor de zenuwbeknelling te verhelpen door het uitoefenen van handmatige druk op de punten van het lichaam waar de beknelling zich bevindt. Op die plek vergroot de bewegelijkheid, waardoor er ruimte ontstaat voor de beknelde zenuw.
Bij neurologische problemen kan er sprake zijn van overmatige slaperigheid, epilepsie, verminderd verstandelijk vermogen, duizeligheid, oogbewegingsstoornissen, slikstoornissen, spierstijfheid of juist zwakte, gevoelsstoornissen en tintelingen. Wat kunnen oorzaken zijn van neurologische problemen?
Wat kunt u verwachten? U komt bij de neuroloog terecht wanneer u klachten hebt als dubbelzien, tintelingen, uitstralende pijn in been of arm, duizeligheid, spierzwakte of verlammingsverschijnselen. Ook bij slaapstoornissen, storingen in bewustzijn, geheugen, taal, spraak en beweging wordt de neuroloog ingeschakeld.
Moet ik altijd door een huisarts, bedrijfsarts of andere specialist naar de neuroloog verwezen worden? Ja, sinds 1 januari 2012 heeft u voor een afspraak met een medisch specialist altijd een verwijzing nodig, anders krijgt u de kosten niet vergoed van de zorgverzekeraar.