Sinds 1998 kunt u met een 125 cc motor rijden aan de hand van een rijbewijs B.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Nederlanders die het rijbewijs B – het autorijbewijs dus – vòòr 19 januari 2013 hebben gehaald, mogen motorrijden zonder A-rijbewijs. Mensen die na deze datum een B-rijbewijs hebben gehaald, moeten alsnog een rijbewijs A (motorrijbewijs) halen.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
De motoren van 125cc zijn over het algemeen licht met een gewicht tussen 100 en 150 kg. In de stad is een dergelijke motor prima te besturen en dat geldt natuurlijk ook voor het meegaan in het fileverkeer. Voor jongeren is een 125cc verzekering vaak wel wat duurder.
125 cc: laveren door de file
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
Daarvoor heb je rijbewijs A nodig.
Maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW/15 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. Als je 20 jaar oud bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Maximaal vermogen van 35 kW/47 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,2 kW/kg.
Voor een quad als motorrijtuig met beperkte snelheid geldt: U bent minimaal 16 jaar. U heeft een rijbewijs T. Uw quad heeft geen kenteken nodig.
Uiteraard is het niet legaal om met een 70cc te rijden, dat is in wezen een motorfiets waarvoor je rijbewijs A moet hebben (niet hetzelfde als de A van AM).
Om de Vespa GTS Super 300 te mogen rijden, heb je een categorie A (motor) rijbewijs nodig. Om de Vespa GTS Super 125 te mogen rijden, is een categorie B (auto) of A1 rijbewijs voldoende.
Rijbewijs A1, A2, A
Vanaf 18 jaar theorie- en praktijkexamen. Met rijbewijs A1 mag u rijden op een motor van maximaal 125 cc. Het vermogen mag niet meer dan 11 kW zijn en per kilo ledig gewicht niet meer dan 0,1 kW.
Wij meten de constructiesnelheid. Deze is 85, ongeacht een 50 of 70 cc cilinder.
In Nederland zal een 100cc niet veel harder dan 110 gaan, en de kans is groot dat er dan ook een tandwielverhouding voor een Nederlandse baan op de kart gemonteerd is. In het buitenland zijn er inderdaad banen waar de karts veel harder gaan, en 140 is dan best haalbaar.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn.
Wil je dus vanaf je 18e motorrijden, dan rijd je eerst op een motor tot 125 cc, vervolgens vanaf je 20e op een motor met maximaal 35 kW en weer twee jaar later op een motor met onbeperkt vermogen. Wil je direct een motor met onbeperkt vermogen, dan moet je wachten tot je 24e.
B-rijbewijs in het buitenland geldig voor aangegeven categorie. Heel veel mensen rijden in landen als Spanje en Griekenland met hun Nederlandse B(E) rijbewijs op een 125 cc motor of motorscooter. Ook rijden Belgische mensen met hun 125 cc scooter of motor in Nederland met hun B(e) rijbewijs.
Topsnelheid. Maar je wil natuurlijk harder dan 100 km/h. Daarom pakten we ook een stukje snelweg om te kijken wat de topsnelheid van dit bijtertje. 160 kilometer per uur lukt vrij makkelijk, waardoor het meekomen en inhalen op de snelweg geen problemen oplevert.
Het theorie-examen voor de motor is mogelijk vanaf 17 jaar. Het behalen van het daadwerkelijke motorrijbewijs is afhankelijk van de soort motor en het vermogen: Lichte motor: 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A1 nodig.