Het woordje Nederlandse zegt dus iets over de nationaliteit, en niet over je geslacht. Daarom omschrijf je de nationaliteit van een Nederlandse man hetzelfde als de nationaliteit van een Nederlandse vrouw: zij hebben allebei de Nederlandse nationaliteit.
Hiervoor is het makkelijk, aangezien een vrouw uit Nederland een Nederlandse is. En dit geldt ook voor de nationaliteit die Nederlands of Nederlandse is. Het gaat dus om een bijvoeglijk naamwoord.
Zowel mannen als vrouwen met de Nederlandse nationaliteit gebruiken Nederlandse of Nederlands. Nederlandse is het meestgebruikt, ook op officiële documenten zoals paspoort en rijbewijs staat Nederlandse.
In Nederland is zowel Nederlands als Nederlandse mogelijk; in officiële documenten (rijbewijs, paspoort) wordt Nederlandse gebruikt. Nederlander is in principe ook wel mogelijk, maar die aanduiding is in die context niet erg gebruikelijk.
De overheid vat het geheel “Nationaliteit: Nederlandse” dus op als verkorting van 'Wat is de nationaliteit van deze persoon? ' Het antwoord is: 'De Nederlandse. ' Als je op een formulier Nederlands invult (“Nationaliteit: Nederlands”), dan antwoord je eigenlijk: 'Mijn nationaliteit is Nederlands.
Nationaliteit op je cv: Nederlands, Nederlandse of Nederlander? Het bijvoeglijk naamwoord Nederlandse is de gangbare vorm die ook op officiële documenten (je paspoort) staat. Je mag ook 'Nationaliteit: Nederlands' op je cv zetten, maar de officiële schrijfwijze Nederlandse is breder geaccepteerd.
Mensen die lang in Nederland verblijven en zich verbonden voelen met ons land, kunnen onder bepaalde voorwaarden de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Zij worden dan officieel Nederlander. Ze krijgen een paspoort en mogen stemmen.
"Ik zweer dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer. En zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen". Gevolgd door: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig".
Echtgenoten of geregistreerde partners van Nederlanders hoeven niet in Nederland te wonen om de Nederlandse nationaliteit te kunnen krijgen. Zij kunnen onder voorwaarden de Nederlandse nationaliteit verkrijgen door een aanvraag te doen op de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar zij wonen.
Het woord 'Nederlandse' slaat namelijk terug op het woord nationaliteit en het zegt niets over het geslacht van de sollicitant. Gebruik het volgende ezelsbruggetje om te onthouden hoe het moet: Vraag: “Welke nationaliteit heb jij?” Antwoord: “Ik heb de Nederlandse nationaliteit.”
U bent getrouwd met of geregistreerd partner van een Nederlandse man of vrouw. In dat geval kunt u na 3 jaar huwelijk of geregistreerd partnerschap (eventueel in het buitenland) én onafgebroken samenwoning een verzoek om naturalisatie indienen.
Naast de Nederlandse nationaliteit kunt u nog andere nationaliteiten hebben. Heeft één van uw ouders een andere nationaliteit dan (of naast) de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u misschien vanaf uw geboorte ook die nationaliteit.
In Nederland geboren mannen van 19 jaar zijn anno 2020 volgens eigen opgave gemiddeld 182,9 cm lang.In Nederland geboren vrouwen van die leeftijd meten 169,3 cm.
Op 1 januari 2023 telt Nederland 4 917 721 inwoners jonger dan 25 jaar.Dat is 28 procent van de bevolking. Er zijn 694 242 kinderen van 0 tot 4 jaar, 1 447 528 kinderen in de basisschoolleeftijd van 4 tot 12 jaar, 1 171 332 kinderen tussen de 12 en 18 jaar en 1 604 619 jongeren tussen de 18 en 25 jaar.
Uit eigen onderzoek weet Quest dat de doorsnee Nederlander iets te dik is, licht getint en bruin haar en blauwe ogen heeft. Maar wie o wie komt er het dichtst in de buurt van deze doorsnee Nederlander? Dé gemiddelde Nederlandse man is 41 jaar oud, en heeft daarom al wat rimpels en is gemiddeld drie kilo te zwaar.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland.
Als u in het buitenland woont, kunt u in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U meldt uw plannen bij de gemeente waar u trouwt of het partnerschap aangaat. Als u allebei in het buitenland woont, doet u een melding bij de gemeente Den Haag.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit duurt maximaal 1 jaar. Via een optieverzoek is dit maximaal 3 maanden. In de tussentijd krijgt u brieven over de voortgang van uw aanvraag.
Veruit de meeste landen om ons heen staan meervoudige nationaliteit al lang toe, terwijl Nederlanders in het buitenland soms zomaar hun Nederlandse nationaliteit kwijtraken.
Dubbele nationaliteit bij geboorte
Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben. Sommige landen hebben de regel dat een kind bij de geboorte de nationaliteit van beide ouders krijgt, als de ouders een verschillende nationaliteit hebben. In dat geval heeft het kind 2 nationaliteiten.
Nationaliteit heeft een tweeledige betekenis: Het bezit van het staatsburgerschap van een land of meer landen; Het op grond van herkomst of afstamming behoren tot een bepaald etniciteit en (indien aanwezig) de natie; nationaliteit staat in deze definitie los van het staatsburgerschap.
Wie geen nationaliteit heeft, wordt door geen enkele overheid erkend en kan geen paspoort of identiteitsdocument krijgen. Statelozen kunnen over het algemeen geen erfgenaam zijn, hebben geen recht op sociale voorzieningen, kunnen zich niet verzekeren en kunnen zich niet registreren in het bevolkingsregister.