De planten kunnen pas buiten geplant worden als de kans op nachtvorst voorbij is. In Nederland is dat vanaf 14 mei. Tomatenplanten houden van zon en warmte. Dus plant de jonge tomatenplantjes op een luwe en zonnige plek.
De tomaat MoneyMaker is een zeer betrouwbaar ouder ras wat het erg goed doet in de volle grond en best wat regen kan verduren. Het is een vrij resistent ras waar je niet zo snel een ziekte in krijgt. Het ras wordt ook veel door tuinders gebruikt en je kunt deze tomaten ook in de winkel aantreffen.
Volle grond: In de volle grond plant je tomatenplanten op een zonnige standplaats ten minste 50 cm uit elkaar, zodat iedere plant straks voldoende ruimte krijgt om te groeien. Opbinden: Wanneer de plant groter wordt start je met het leiden, oftewel opbinden van de tomaat.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Tomaten kun je ook in bijna alle gerechten verwerken. En eigenlijk kun je zelf heel makkelijk tomaten zaaien. Je kunt tomatenplanten kopen en half mei starten. Je kunt er ook voor kiezen om je tomaten zelf te zaaien, dat doe je half maart.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Tomatenplanten houden van zon, warmte en voed-zame grond. Kies dus een plek uit om de tomaten-planten te laten groeien, die voldoet aan deze voorwaarden. Als je buiten tomaten wilt gaan kweken, zorg dan dat de planten uit de wind staan en het liefst op het zuiden.
Men noemt deze zelftoppende/determinate tomatenrassen. Deze groep van tomaten mag je niet dieven, want dan heb je maar weinig vruchten. Zelftoppende tomatenrassen zijn bijzonder geschikt voor potteelt of teelt in kuipen! De laagstblijvende zelftoppende tomaten zijn Fuzzy Wuzzy, Tiny Tim, Tom Red en Whipper Snapper.
Hij leeft een seizoen. Als je hem uitgraaft, kan je hem op een lichte warme plaats wel overwinteren. Hij zal dan echter lang en dun uitgroeien (Etoilleren). Mocht je hem tot het voorjaar in leven weten te houden dan kan hij de tuin in geplant worden.
Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken. Bananen geven ethyleengas af, een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de vruchten uiteindelijk toch nog hun mooie kleur krijgen.
De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
Plantafstand: minimum 75 cm tussen de rijen. Plantafstand: minimum 35 cm aan tussen de planten. Plant tomaten diep genoeg, aan de stam zullen dan extra wortels groeien. Je kan ze ook schuin planten en het bovenste deel omhoog laten steken.
Tomaten die voor de volle grond bestemd zijn, kunnen vanaf half mei op hun definitieve plek gezet worden. De kans op nachtvorst is dan klein, maar niet helemaal uitgesloten. Bij een eventuele late nachtvorst moeten de planten afgedekt worden.
De meest gekende preventiemaatregel om een aantasting van tomatenplanten met de tomatenziekte (Phytophthora infestans) te voorkomen is ze afdekken. Meestal gebeurt dit door te telen onder afdak of in een serre.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Vergeelde blaadjes onderaan de plant kunnen wel weggesneden worden. Als, bij de sterker groeiende tomatenplanten, een paar bladeren op de grond hangen, kan je die wel verwijderen. II. Bloei tros 2 : De onderste 3-4 bladeren kunnen nu definitief weggesneden worden.
De reden waarom stamtomaten worden aangebonden is dat stamtomaten (zeker in de kas) grote planten worden tot meer dan 2 meter hoog. Door de hoofdstam elke 15 tot 30 centimeter vast te binden aan een stok zorg je dat de planten niet omvallen.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Tomatenplanten kunnen helaas niet tegen vorst. Men dient hierdoor maatregelen te nemen om te voorkomen dat de plantjes doodvriezen. Dit kan door de plant in een warmere ruimte te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een tomatenplant binnen plaatsen en in het voorjaar opnieuw planten.
Aan een plant met grote tomaten, kan je meestal minstens een tros of vier, dus rond de 20 tomaten verwachten. Vaak wordt het echter nog meer, zodat je uitkomt tussen de 5 en 15 kilogram tomaten per plant. Uiteraard speelt de grootte van de tomaten een rol.