Papier is een materiaal waarop kan worden geschreven en getekend en dat kan worden bedrukt door middel van een druktechniek. Het is doorgaans wit gemaakt door een bleekproces van de grondstoffen.
Het kan worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals riet, bamboe of hout, of door hergebruik van materialen zoals oude kleding of oud papier. Het woord papier komt van de Cyperus papyrus, een cypergrassoort die in Egypte langs de Nijl groeit.
Het betreft hier in Noord-Europa vooral Zweden en Finland, in Amerika de VS en Canada en Zuidoost-Aziatische landen zoals Japan. Ook Australazië (hoofdzakelijk Indonesië) en in Latijns-Amerika hebben belangrijke papierindustrie. Rusland en China zijn opkomende landen in de nabije toekomst.
De eerste papierfabricage op Europees grondgebied vond plaats in 1144 in Xativa (bij Valencia) in Spanje. De eerste landen in Europa, dat niet onder controle van de Arabieren stond, met papierproductie waren Italië en Spanje in de 13e eeuw, hoewel het gebruik van papier in Europa al sinds 1100 bekend is.
Olie, pulp, energie & chemicaliën worden duurder
Tegelijkertijd stegen (en stijgen) de prijzen van olie, pulp, energie en chemicaliën. Dit resulteert in een flinke verhoging van de kosten van de papierproductie, de grondstoffen, transport en logistiek.
Naast de klassieke vier uitvindingen – kompas, papier, buskruit en boekdrukkunst – bedachten de Chinezen de kruiwagen, het smeedijzer en lucifers. De Chinese vindingrijkheid werd pas na de Tweede Wereldoorlog in het Westen bekend.
Volgens veel bronnen is T'sai Lun de uitvinder van papier zoals we dat nu kennen. In 105 voor Christus ontdekte hij dat je papier kunt maken door vezels van verschillende producten, zoals boomschors, oude lappen en visnetten met water te mengen en te laten drogen.
De gemiddelde hoeveelheid water die wordt gebruikt om één vel A4-papier te maken, is echter zo'n 10 liter.
In papier bevindt zich 4% tot 10% water, afhankelijk van de papiersoort. Water als grondstof is niet alleen goedkoop, het zorgt er ook voor dat de papiervezels met elkaar worden verbonden.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Via Noord-Afrika kwam papier maken binnen in Italië en Spanje. In Nederland bouwden Hans van Aelst en Jean Lupaert in 1586 in Zwijndrecht de eerste papiermolen. Jan Jacobzn du Bois, evenals van Aelst afkomstig uit Vlaanderen, trok door naar Alkmaar en werd de grondlegger van de Zaanse papierindustrie.
Hoewel tegenwoordig nog amper strokarton wordt gemaakt, was het wel ongeveer 100 jaar de belangrijkste manier om karton te produceren. Tussen 1870 en 1970 werd het in Nederland geproduceerd in de noordelijke provincies Groningen en Friesland en in de aangrenzende Duitse provincies (waaronder in de stad Leer).
Bankbiljetten worden gemaakt van papier
Voor de biljetten wordt eerst speciaal papier gemaakt van de pluizige zaden van de katoenplant. Het papier moet heel erg stevig zijn en mag niet scheuren als het nat wordt. En er moeten afbeeldingen op gedrukt kunnen worden. Op ieder biljet wordt ook een watermerk gedrukt.
Stap 1: Bevochtig de papierpulp en scheur het in kleine stukjes. Laat het volledig inweken. Stap 2: Klop de papierpulp tot een uniforme consistentie met een handklopper of een elektrische handmixer. Stap 3: Giet het mengsel in een bak die groot genoeg is voor de mal voor het maken van papier.
de gemiddelde inwoner van China—ca 700 kubieke meter per jaar. (periode 1997-2001) de gemiddelde inwoner van India—980 kubieke meter per jaar.
Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Het woord papier stamt af van de plant papyrus, dat duizenden jaren geleden als informatiedrager werd gebruikt door de Babyloniërs, daarna door de Egyptenaren en vervolgens door Grieken en Romeinen.
Vroeger hadden de mensen nog geen papier. Toch maakten ze tekeningetjes, dit deden ze op de wanden van een grot. Later schreven deze mensen op potten, gedroogde bomen, botten, schelpen en op het schild van een schildpad. Vroeger in Egypte gebruikten de mensen papyrus (de grassoort in Egypte).
Zowel naaldhout als loofhout (inclusief eucalyptushout) wordt gebruikt als grondstof voor papier en karton. De vezels van tropisch hardhout zijn niet geschikt voor de productie van papier. Bomen die vooral vezels leveren voor de papierindustrie zijn: Fijnspar (vurenhout)
Telefoon. Sinds de uitvinding van de telefoon in 1876 door de Amerikaan Alexander Graham Bell is de wereld ongelofelijk veel kleiner geworden. Voor het eerst konden mensen op lange afstand direct met elkaar praten.
Het bevolkingsaantal steeg snel: in 1644 waren er volgens schattingen 150 tot 180 miljoen inwoners van het Hemelse Rijk; in 1790 waren dat er wellicht al 330 miljoen. Het grondgebied van het keizerrijk werd flink uitgebreid.
De meeste "buitenlandse Chinezen" stammen af van de Han. De eigenlijke cultuurvormende elementen zijn het gemeenschappelijke schrijven in soms zeer verschillende dialecten en het besef van een gemeenschappelijke geschiedenis en traditie.