Zebrano is een Afrikaanse houtsoort en kenmerkt zichzelf door de opvallende strepentekening van het hout. De strepen doen denken aan die van een zebra, waaraan het hout ook de naam te danken heeft en zijn vooral te zien bij kwartiers en vals kwartiers gezaagd hout.
Zebrano komt uit tropisch West Afrika en is een boom die 50 meter kan bereiken. Het hout is geel met donkerbruine strepen die kwartiers gezaagd het bekende zebrapatroon vertonen. Het hout is vrij zwaar en hard en heeft een groffe nerf. Het hout laat zich ondanks de hardheid makkelijk bewerken en draaien.
Uit de familie Leguminosae (Caesalpiniaceae) en groeit in Tropisch West-Afrika. Het groeigebied van Zzebrano is groot, producties uit Kameroen en Gabon zijn beschikbaar. De kwaliteit van het hout is hierdoor niet constant, afhankelijk van bodemgesteldheid zijn kleurnuances en structuur verschillen mogelijk.
Het duurste plaatmateriaal van hout is ebbenhout. Dit materiaal is een duur materiaal omdat het hard en moeilijk te bewerken is.
Lignum vitae (Guaiacum officinale): een tropische houtsoort afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft een extreme hardheid, met een Janka-score van 4.500 lb-kracht (20.034 N), waardoor het het hardste hout ter wereld is.
Ash(Fraxinus Americana)
Ash (Essen) is een relatief harde houtsoort, in tegenstelling tot Broertje Swamp Ash. Het uiterlijk van Ash is een mooie grove nerf, en een licht geel-beige kleur. Dit hout is goed geschikt om muziek te maken die net even wat extra sustain nodig heeft, zoals rock en metal.
Maple wordt ook wel Esdoorn genoemd
Het groeigebied van Maple hout is voornamelijk Europa en Oost- en Noord-Amerika. De kleur is afhankelijk van de herkomst van deze houtsoort maar heeft over het algemeen een fraaie, crème-achtige kleur die aan het daglicht blootgesteld lichtgeel wordt.
Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok. Beukenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok. Eikenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
De meest voordelige houtsoorten zijn vuren en grenen. Maar is goedkoop uiteindelijk geen duurkoop? Zeker niet! Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u speciaal onder druk geïmpregneerde vuren en grenen planken en rabatdelen, uitermate geschikt voor onder andere schuttingen en de betimmering van tuinhuisjes!
Schaarste aan hout sinds 2021
Hout was al schaars in Europa. Door het covid-19 virus en de maatregelen die de overheden troffen om dit virus tegen te gaan heeft veel houtproductie stil gelegen.
Het is iets wat lastig te verkrijgen is, maar vaak kan een hovenier u voorzien van gratis openhaardhout. Zij zagen dagelijks bomen om, zijn met het opruimen lang bezig en zijn hierdoor erg blij om het aan anderen te geven. Een andere mogelijkheid is eventueel om een goedkope partij op te kopen bij een lokale houtboer.
Padoek, Afrormosia en Ipé zijn gekend als de beste houtsoorten. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en eigenschappen van het hout vindt u op de pagina's van de houtsoort.
Meranti is een verzamelnaam voor Zuidoost-Aziatische soorten hardhout. Meranti wordt zowel in binnen- als buitenkozijnen toegepast. Deze houtsoorten hebben doorgaans een typische roodbruine, bleekroze of rozerode kleur. Ook binnen één en dezelfde soort meranti zijn kleurnuances mogelijk.
Rubberwood is een hardhoutsoort met een densiteit van 560-640 kg/m3. Vers gezaagd is de kleur wit-geelachtig en droogt tot een licht crème-kleur, soms met een licht rose tint. Er is geen onderscheid tussen spinthout en kernhout. Rubberwood zaagt gemakkelijk en laat zich gemakkelijk haaks afkorten.
Eikenhout. Eikenhout wordt het meest in Nederland gestookt. Eikenhout is een harde houtsoort dat langzaam brandt, weinig rookt en een onrustige vlam heeft. Dit heerlijke ruikende brandhout is uitstekend geschikt voor grote haarden en kachels boven de 10 kWh.
Essenhout is bij vrijwel alle houthandels verkrijgbaar in verschillende diktes. De houtsoort wordt niet bedreigd waardoor je het hout niet perse FSC hoeft te zijn. FSC essen is daardoor relatief lastig te vinden. Essenhout is niet het goedkoopste hout maar is zeker goed te betalen.
Dankzij het hoge gehalte aan inhoudsstoffen heeft pokhout een hoge volumieke massa. De volumieke massa van echt pokhout zal boven de 1100 kg/m3 (luchtdroog) liggen; het drijft dus niet op water.
Op vlak van warmteafgifte zijn er nauwelijks verschillen tussen hardhout (beuk, eik, meranti,…) en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.
Teakhout is prijstechnisch net wat duurder dan mangohout en weer iets goedkoper dan eikenhout.
Momenteel zijn loofbomen zoals populieren, beuken, wilgen en de esdoorn het best vertegenwoordigd in de Nederlandse bossen. Loofbomen komen vooral voor in gebieden met duidelijke seizoenswisselingen en zonder extreme temperaturen. Nederland en Scandinavië zijn hier goede voorbeelden van.
Het massieve hout laat zich makkelijk kleuren wat ervoor zorgt dat haast alle kleuren mogelijk zijn. Daarnaast kunnen oneffenheden zoals kleine beschadigingen en vlekken makkelijk hersteld worden met het juiste product. Wel is massief hout gevoelig voor zonlicht en een slechte luchtvochtigheid.