Hoofdgerechten bestaan uit vlees of vis, met friet of aardappels en gekookte groenten of salade.Een nagerecht is meestal ijs of zoet gebak, vers fruit, eventueel gevolgd door kaas. Zuid-Afrika kent ook een aantal typische gerechten, zoals bijvoorbeeld 'potjiekos'.
De lunch is tegenwoordig vaak een simpele maaltijd. Bijvoorbeeld een sandwich, salade of soep. Onder jongeren en studenten is het populair om een smoothie van vers fruit te maken. Als snacks worden gedroogde vruchten gegeten, evenals boerewors.
Hoewel we in Nederland pap vooral als ontbijt eten, staat het in Zuid-Afrika de hele dag door op het menu. De basis van gekookt maïsmeel wordt 's ochtends en 's middags met suiker en melk verrijkt en avonds als bijgerecht met een smakelijke saus of - hoe kan het ook anders – bij een mals stuk vleis gegeten.
Bobotie bestaat onder andere uit gehakt, eieren, melk en brood en is zonder twijfel het bekendste gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken.
Een bekende onder de Zuid Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika.
Eten en drinken
Het ontbijt wordt geserveerd tussen 06.00 en 10.00 uur en is vaak een continentaal ontbijt. Het kan per hotel verschillen hoe uitgebreid dit buffet is. De lunch wordt gegeten tussen 12.00 en 14.00 uur, maar is vaak niet inbegrepen bij u reis.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
Gelukkig liggen de kosten van eten en drinken in Zuid-Afrika een stuk lager dan in Nederland. Zo betaal je vaak de helft of misschien wel een derde van wat het eten in Nederland zou kosten. Wij zijn iedere dag uit eten gegaan in Zuid-Afrika en gaven gemiddeld €48 per dag uit, wat neerkomt op €24 per persoon per dag.
Met producten als sinaasappelen, grapefruit, citroenen, mandarijnen, appelen, peren, druiven, steenfruit en granaatappelen, is Zuid-Afrika voor Total Produce B.V. een belangrijk herkomstland. De productiegebieden van de verschillende producten liggen verspreid over het gehele land.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de West-Afrikaanse keuken zijn bakbananen, rode palmolie, maniokbladeren (saka saka), okra, pindanoten, cassave en yam, tilapia, katvis, tomaten, uien, geitenvlees, rijst, granen en gierst.
Zuid-Afrika is niet alleen het land van olifanten en fuvuzela's, maar ook van een grote verscheidenheid aan fruit.
Zuid-Afrika staat bekend om de diversiteit in natuur en cultuur, de prachtige stranden, de oneindige safari mogelijkheden en natuurlijk de wijnlandschappen en de vriendelijkheid van de inwoners.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.
Het kraanwater is in principe overal in Zuid-Afrika drinkbaar, tenzij anders vermeld. Mocht u de smaak niet lekker vinden of toch twijfelen, dan kunt u bijna overal flessen mineraalwater kopen. Hoe zit het met het eten? In Zuid-Afrika kunt u allerlei soorten eten kopen.
Als u naar Zuid-Afrika reist, heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren. Voor Zuid-Afrika geldt dat uw paspoort minimaal 30 dagen geldig moet zijn op het moment van vertrek uit het land. Heeft u andere vragen over uw paspoort? Neem contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
"Ook chilipepers worden vaak gebruikt De Afrikaanse keuken is niet klassiek pikant, maar wel pittig. Ajuinen en tomatensaus kom je vaak tegen bij ons, net als pindakaas."
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt. De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september en om wild te spotten september en oktober.
Bij binnenkomst of vertrek uit de EU moeten contante bedragen van boven € 10.000 (of vergelijkbaar in een andere munteenheid) worden aangegeven bij de douane. Bedragen die niet zijn aangegeven, kunnen in beslag worden genomen.
Ontdek Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is een land dat bekend staat om zijn ongelooflijke landschappen, rijke cultuur en fascinerende wildlife. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke safari's, spectaculaire berglandschappen, schilderachtige kustlijnen of bruisende steden, Zuid-Afrika heeft het allemaal te bieden.
Fufu of foufou is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West- en Midden-Afrika is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten.
Leidingwater is drinkbaar in Zuid-Afrika, echter niet in Mozambique.