Energie uit voer kan snel of langzaam vrijkomen. De belangrijkste energiebron voor een paard zijn vezels uit ruwvoer zoals hooi, voordroog, gras en luzerne. In de dikke darm verteren deze vezels, daarbij ontstaan vluchtige vetzuren. Die neemt je paard op en zet ze om in langzaam vrijkomende energie.
Je paard leert het beste door te belonen op precies het moment dat hij het goed doet. Dat kan natuurlijk door stem (`Braaf! ') of door een schouderklopje, maar het beste werkt het door het weghalen van druk. Van een weerstandbiedende hand naar een soepel meeverende hand bijvoorbeeld.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer. Ruwvoer levert vezels en deze hoeveelheid is nodig voor een goede werking van het gehele spijsverteringsstelsel van je paard.
Dus als je mij vraagt waarom je paard niet luistert dan zeg ik: Kijk eerst naar jezelf en dan naar je paard. Zoek een professional als je er niet achter komt of om te leren hoe het paard zijn balans kan verbeteren maar geef je paard nooit de schuld, ze zijn ook maar gewoon een levend wezen wat onze taal niet spreekt.
Haver wordt al 2000 jaar ingezet als grondstof in paardenvoeding en geeft sportpaarden extra snel beschikbare energie. Het mooie van haver is dat het aanwezige zetmeel goed verteerbaar is voor paarden, in tegenstelling tot het zetmeel in andere granen, zoals tarwe, gerst en maïs.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Krachtvoer is een standaard onderdeel van het rantsoen van een paard geworden. Iedereen is in de veronderstelling dat een paard naast het hooi of kuilgras ook krachtvoer nodig heeft. We geven dit in de vorm van brok of muesli, variërend van 0,5 kg tot soms wel 4-5 kg per dag.
Veel paardenhouders denken dat muesli vooral als lekkernij gegeven wordt, maar net als brokken, is muesli een volwaardig krachtvoer. 'Volwaardig' betekent dat je, naast ruwvoer, geen ander krachtvoer of een vitaminen- en mineralenbalancer meer hoeft bij te voeren.
De maag van een paard is erg klein, ca. 8 - 15 liter. Doordat de maag zo klein is kan een paard van 600 kg niet meer dan 3 kg krachtvoer per voerbeurt verwerken. Verdeel het krachtvoer over 2 - 4 porties per dag.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Naast het ruwvoer als basis is nog een aanvulling met krachtvoer nodig voor het voorzien in onder andere vitaminen, mineralen, sporenelementen en eventueel extra energie. Extra energie uit krachtvoer is nodig als je regelmatig flinke lichamelijke inspanning van je paard vraagt.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Haver is het graan dat van oudsher het meest gebruikt wordt voor werkende paarden. Haver bevat meer ruwe celstof en vezels dan andere granen. Op haver moeten paarden dus goed kauwen en dat is goed voor de spijsvertering.
Antwoord: Havermout is een grondstof wat gebruikt wordt in diverse paardenvoeders en is daarom veilig om aan paarden te voeren. Havermout is zeer arm aan energie en levert daarom weinig voedingsstoffen. Havermout is erg droog en neemt veel water op, wat een slokdarmverstoppping kan veroorzaken.
Een paard wordt er niet 'heet' van, maar het levert wel veel energie op. Er is zuurstof nodig voor de verbranding, dus het werkt het beste bij duurprestaties, waarbij een paard niet buiten adem raakt. Je kunt zelf plantaardige olie aan het voer toevoegen.
Ruwe spelt is een rustgever voor de maag en darm omdat het verhoudingsgewijs t.o.v. andere granen veel meer vezels bevat die bijdragen aan een gezonde microbiële balans in de maag en darmen en het bevat, net als haver, de goede gluten.
Alle paarden hebben ruwvoer nodig, daar is iedereen het over eens. Ruwvoer is noodzakelijk om het paard gezond te houden. Gras, hooi, of kuilvoer hoort in elk rantsoen thuis. Vandaar dat het zo belangrijk is ruwvoer aandacht te geven.
Paardenbrokken en biks ter aanvulling
Vezels en ruwe celstoffen zijn de basis van een goedwerkende spijsvertering en daarmee gezonde paarden en pony's. Zeker sobere ponyrassen die weinig werk verzetten hebben vaak genoeg aan enkel ruwvoer.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.