Door de hoge temperatuur gaan ze extra veel drinken, waardoor extra mineralen worden uitgescheiden. Wanneer het de kippen niet lukt om van het teveel aan warmte af te komen, sterven ze door oververhitting.
Omdat kippen geen zweetklieren hebben, raken ze hun lichaamswarmte kwijt via de lucht die ze uitademen. Als de omgeving warm en vochtig is, zal dit meer tijd en energie kosten. Ook leidt de warmte ertoe dat de kippen minder voer eten. Verder kunnen uw kippen hittestress krijgen hierdoor.
De normale lichaamstemperatuur van kippen bevindt zich rond de 41,5°C. Algemeen wordt gesteld dat de lichaamstemperatuur van braadkippen (> 2 kg) bij een staltemperatuur van 33-34°C sterk stijgt. Eens de lichaamstemperatuur de grens van 44°C heeft bereikt, is er vaak geen weg meer terug en zal de kip sterven.
Zorg voor voldoende beschutting
Het biedt namelijk schaduw en zo een heerlijk rustplekje op warme zomerdagen. Ook hokken op poten (van 60 tot 80 centimeter hoogte) zorgen in de zomer voor een extra schaduwplaats die je kippen op prijs stellen.
Zorg allereerst voor voldoende koeling door het in beweging brengen van de lucht. Dit zorgt voor afkoeling van het lichaamsoppervlak van de kip en verlaagt de gevoelstemperatuur. Daarnaast is het van belang dat de kippen gedurende de hele dag beschikken over voldoende vers, schoon en koel drinkwater.
Kippen zijn gemakkelijk als het aankomt op de temperatuur, maar ze voelen zich kiplekker bij koele temperaturen rond de 12 à 15 °C. Kippen in de winter kruipen lekker tegen elkaar aan in het nachthok. In de warme zomermaanden hebben ze voldoende schaduw nodig om te schuilen.
Liever op de grond
Er hoeft niet altijd iets mis te zijn, sommige kippen slapen ook graag op de grond. Lekker dicht tegen elkaar aangekropen en warm op de bodembedekking. Ook moeder en kuikens kunnen ervoor kiezen om liever op de bodem te slapen. Zeker als de kuikens nog klein zijn en niet kunnen vliegen.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Ja dat kan zeker! Je kip heeft het zelfs nodig om heerlijk te kunnen scharrelen. Hoewel kippen sneeuw niet erg vinden, stellen ze het erg op prijs wanneer je de kippenren en het kippenverblijf sneeuwvrij houdt!
Coccidiose wordt wel omschreven als sluipmoordenaar, omdat het soms moeilijk te herkennen is. De belangrijkste signalen vanuit de kip zijn het krabben van voer, een ruw verenkleed, een bleke kop en het vertonen van groepsgedrag. De mest verkleurt in sommige gevallen of wordt slijmerig.
Soms is er sprake van een verstopte krop: het voedsel hoopt zich op in de krop. De kip stopt met eten en drinken en maakt draaiende bewegingen met de nek, schudt met de kop, hikt en gaapt. Zie je een van deze verschijnselen neem de kip dan in de hand, voel of krop hard is, open de snavel en ruik de adem van de kip.
Kippen hebben soms een legstop, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn of in de winter. Er zijn ook rassen die amper eieren leggen, zoals de Seramo. Is er geen logische verklaring voor het uitblijven van eieren, dan heeft je hen misschien legnood. Dat is het onvermogen om een ei te leggen dat klaar is in de eileider.
Kippen zijn geen liefhebbers van felle zon. Dan blijven ze wat langer binnen en wachten ze tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren.
Kippen kunnen niet slikken. Ze gooien hun kop achterover om het water te laten zakken. Daarom is het handig de drinkbak zo te plaatsen dat de rand hiervan gelijk is aan de rughoogte van de kip.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen. Kippen zijn gemakkelijke dieren, maar hebben wel wat verzorging nodig.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Re: 's nachts in het hok met voer en water? 's nachts slapen ze dus eten en drinken is overbodig om neer te zetten. Kippen kopen kost niets.
Het is aangeraden om 1 keer per week het hok uit te mesten en 2 keer per jaar een grote schoonmaak te doen. Je hoenders blijven gezond en fit in een schone omgeving.
Voor de REM-slaap moet een paard echter ook gaan liggen. Schapen en geiten slapen zo'n 4-5 uur per dag. Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag. En kippen zelfs 12!
Uit een recent onderzoek blijkt dat kippen empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen. Dus ja, een kip heeft zeker gevoel!
Kippen willen graag scharrelen, een ruime ren aan het hok is dan ook een must! Jouw kippen los laten lopen in de tuin kan natuurlijk ook. Een nachthok, kippen trekken zich tijdens de avond namelijk graag terug. Door het nachthok hebben ze een veilige, warme en beschutte haven.
Enter: zonlicht.
Want het handige is: onder de invloed van zonlicht maken kippen zélf die levensbelangrijke vitamine aan! Laat je kippen daarom zoveel mogelijk in de buitenlucht rondlopen. Geef eventueel een vitamine D-supplement in de winter, als ze weinig kunnen zonnen of wanneer je merkt dat ze windeieren leggen.