Sinds 2014 is de productie van plasma tv's gestopt. In de jaren daarna waren er nog (oude) modellen te koop, maar in 2023 kom je eigenlijk nergens meer een plasma televisie tegen.
Er worden geen plasma televisies meer gemaakt. Het succes van de LED tv heeft daar deels voor gezorgd, maar het komt ook omdat de plasmatechniek een aantal beperkingen heeft. Zo is het niet mogelijk om een plasma scherm te maken met een 4K resolutie zonder de lichtopbrengst te verminderen.
De half-helderheidstijd van een kwaliteits plasmascherm bedraagt gegarandeerd 30.000 uur (LG). Bij een dagelijks gebruik van 6 uur per dag goed voor ca.14 jaar kijkplezier.
Op dit moment zijn wij van mening dat een plasma televisie altijd nog de beste beeldkwaliteit biedt. De kleurechtheid, reactietijd en zwartwaarden van een plasma televisie zijn gewoon nog steeds superieur aan die van een LCD televisie. Vooral fanatieke gamers en filmliefhebbers weten dit te waarderen.
Veeleisende tv-kijkers zweren dikwijls bij plasma. Daar zit wat in, want een plasmatelevisie heeft doorgaans betere zwartwaarden en een groter kleurbereik dan led-tv's, waardoor beelden natuurgetrouwer en contrastrijker ogen.
Een energiezuinige tv kan bijvoorbeeld een LED tv of OLED tv zijn. Een LCD tv of Samsung QLED tv heeft doorgaans een iets hoger verbruik. Een plasma tv is over het algemeen geen energiezuinige tv, dit type tv wordt tegenwoordig niet meer gemaakt.
,,Een gewone tv vergt dan 140 kilowattuur per jaar, een plasma-tv verbruikt 400 kilowattuur extra. Op een gemiddeld verbruik van zo'n 3300 kilowatuur per huishouden betekent dat een toename met 10 tot 15 procent.'' Bij de huidige stroomprijzen komt dat neer op 80 euro.
Plasmavisie is een webshop die zijn prijzen laag kan houden omdat ze de "outlet" en "refurbished" modellen van de fabrikanten verkopen.
Panasonic, de merknaam waaronder Matsushita Electronics zijn producten verkoopt, stelt dat zijn nieuwste 1080p-plasma-tv een levensduur van ongeveer 42 jaar heeft als er ongeveer zes uur per dag tv gekeken wordt.
1. Samsung Qled 4K QE65Q74BATXXN. Met zijn groot scherm van 65 inch brengt deze smart-tv de bioscoopervaring tot in je woonkamer. Want naast een groot formaat beschikt deze Samsung ook over een Qled-scherm, waardoor je geniet van haarscherpe beelden en een natuurlijk en intens kleurbereik.
Mythe 1: OLED tv's hebben last van inbranden
Volgens LG hebben OLED tv's hier geen last van, mits je niet vele uren tot dagen hetzelfde statische beeld op het scherm toont. In alle OLED tv's zit een mechanisme dat inbranden tegengaat. Het scherm wordt zo nu en dan gereset door een soort digitale zeem.
Op papier zou een qled televisie langer mee gaan dan een oled-tv. Toch is de techniek van een qled televisie niet nieuw. De achtergrondbelichting is led en heeft al een langere tijd bewezen dat deze lang mee kan.
Het is van levensbelang voor mensen die ernstige stollingsstoornissen hebben door massaal bloedverlies of door bloedziekten. Ook voor pasgeboren baby's met ernstige geelzucht. En voor de aanmaak van heel wat medicatie. Wie mag plasma doneren?
Scherper en gedetailleerd. De helderheid is een stuk beter dan een plasma scherm. En het 4k beeld is duidelijk scherper en gedetailleerder dan bij ultra HD. Bioscoop in huis.
Zoals er vroeger zorgen waren over het inbranden van het scherm bij plasma-tv's, speelt dit nu bij oled-tv's. Dit heet ook wel beeldretentie. Het scherm 'onthoudt' dan een statisch plaatje, wat vervolgens doorschijnt in andere beelden. Pas wanneer de beeldretentie permanent is, spreken we van inbranden.
Vooral in de periode april, mei en juni brengen ze de meeste nieuwe modellen op de markt. Dat betekent ook dat tv's van het vorige jaar eigenlijk 'de winkel uit' moeten. Dat kan er voor zorgen dat deze oude modellen nóg goedkoper worden.
Verwarming en airconditioning systemen
In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieverbruikers. Het kost veel energie om een aangename temperatuur in huis te behouden, vooral in gebieden met extreem weer.
Als we bij dit voorbeeld ervan uit gaan dat we per jaar gemiddeld twee uur per dag televisiekijken, komen we uit op 77,38 kWh. Bij een energietarief van 23 cent per kWh, kost deze televisie ons 17,80 euro aan energie per jaar.
Europese wetgeving maakt dat bedrijven en consumenten producten binnen de hele EU mogen kopen. Dat een televisie door de fabrikant niet is bedoeld voor de Nederlandse markt is dus geen reden om deze als klant te weigeren.
Nooit bestellen bij El-Vidas
Dan blijkt de machine stuk te zijn en willen ze de machine niet omruilen of geld teruggeven. Wordt onbeschoft gereageerd over de telefoon en op email wordt amper gereageerd. Ze weigeren binnen de bedenktijd de machine terug te nemen.
Wat is het verschil tussen een Europees en een Benelux toestel? Benelux modellen en Europese modellen zijn volledig gelijkwaardig.Het kan voorkomen dat de extensie van de landcode anders is. Zo heet een Benelux model bijvoorbeeld Samsung UE55TU7100 en het Europese model Samsung UE55TU7102.
Een moderne tv verbruikt minder energie dan een tv die 10 jaar of ouder is. Zo was je vroeger zo'n € 50,- per jaar kwijt aan tv kijken. Inmiddels is dit bedrag gezakt naar ongeveer € 30,-. Hoeveel stroom de tv precies verbruikt, is afhankelijk van het schermformaat en energielabel.
Kenmerken. Een plasmascherm is zeer ondiep (minder dan 10 cm) ten opzichte van een conventionele beeldbuis, maar meestal wel iets dikker dan een televisie met een lcd- of OLED-paneel. Het beeldoppervlak kan veel groter worden gemaakt dan dat van beeldbuistelevisies: beelddiagonalen van meer dan een meter zijn gangbaar.
In de 'gewone' standby-stand gebruikt je tv weinig stroom. Milieu Centraal rekent maximaal 0,5 watt, per jaar komt dit op 3,6 kWh. Niet alleen het beeldscherm verbruikt stroom. Dit geldt ook voor randapparatuur zoals de decoder, speaker en het surround systeem.