Salami is in de meeste gevallen bewerkt en gerijpt vlees dat van een varken komt. De meeste soorten salami bestaan uit een combinatie van varkensvlees en zout, maar er is ook een enkele soort die gemaakt wordt van rundvlees of een combinatie van varkensvlees en rundvlees.
Een van de grootste verschillen met Italiaanse salami is dat salami meestal van alleen varkensvlees wordt gemaakt, en pepperoni een blend van varkens- en rundvlees is.
Salami is inmiddels over de -gehele wereld een begrip geworden. Het product is van Italiaanse oorsprong. Vroeger werd het bereid van ezel- of muildiervlees, maar tegenwoordig bestaat het uit een mengsel van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees en spek, op smaak gebracht met ui en knoflook en een aantal kruiden.
Salami is de benaming voor gedroogde worst van Italiaanse oorsprong. Het Italiaanse woord is de meervoudsvorm van salame, dat 'gezouten vlees' betekent. In Nederland en België wordt salami sinds de jaren twintig van de twintigste eeuw door slagers aangeboden.
Salami Milano (Gesneden, 150 gram)
Milano is een exquise salami die sinds de Renaissance-tijd in Milaan wordt gemaakt. Tegenwoordig is het de favoriete salami van Italië. Alleen het beste magere Italiaanse varkensvlees wordt gebruikt.
Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Zoals rauwe tonijn, sushi.
Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek. Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.
Salami is een worstsoort waarin rauw vlees verwerkt wordt. Bij rauw vlees gaan bij de meeste zwangere vrouwen al gelijk de alarmbellen rinkelen. Er wordt namelijk gewaarschuwd voor Toxoplasmose bij het eten van rauw vlees. Een parasiet veroorzaakt toxoplasmose dat voor zwangere vrouwen een bedreiging kan vormen.
Er zijn honderd-en-een verschillende soorten salame. Iedere regione heeft haar eigen salami met speciale ingredienti, maar de basis is bijna altijd puur varkensvlees.
Het antwoord blijkt vrij simpel te zijn: het is schimmel. Al nemen niet alle producenten het daar even nauw mee, zo blijkt. Misschien ben je wel een grote liefhebber van droge worst en heb je je al vaker afgevraagd wat dat witte, vaak poederachtige, laagje op je favoriete snack doet.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
De Double Pepperoni pizza wordt bereid met veel pepperoni, een pittig gekruid worstje dat afkomstig is uit Amerika en voor 100% bestaat uit halal rundvlees. Verder gebruiken we voor deze pizza authentieke tomatensaus, een grote hoeveelheid mozzarella en boterzachte knoflookolie.
De Pepperoni Perfection Pizza is een pizza met tomatensaus, 100% mozzarella, pepperoni (Amerikaanse salami, 100% rund, Halal), champignons, extra mozzarella en boterzachte knoflookolie op de rand van de pizza.
Pepperoni is een scherpe variant van salami. Pepperoni wordt gemaakt van een combinatie van varkensvlees en rundvlees. Er kan ook kip aan worden toegevoegd. Pepperoni is geen Italiaanse worst.
Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Mortadella is een grote Italiaanse worst of vleeswaar (salume) gemaakt van fijngesneden of fijngehakt verhit varkensvlees.
Eén van de schadelijke bacteriën die in salami kan zitten, is de listeria bacterie . Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar deze bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Omdat dit ook schadelijk kan zijn voor jouw ongeboren kindje, is het beter geen risico te nemen en salami tijdens de zwangerschap te laten staan.
Onverhitte salami wordt tijdens de zwangerschap wel afgeraden. In salami zit namelijk veel zout. Een te hoog zoutgehalte in je bloed is niet goed tijdens je zwangerschap. Het is geen probleem om zo nu en dan een pizza salami te eten.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Rundersalami. Rundersalami kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Bewerkt vlees kan echt kanker veroorzaken. Dus laat bacon, worstjes en salami staan als het even kan. Kun je de verleiding niet aan? Besef dan dat je een ongezonde keuze maakt, al is bewerkt vlees eten een stuk minder schadelijk dan bijvoorbeeld roken.
Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet. Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet. Daar heeft varkensvlees een voordeel.